Robotgräsklippare

Tydligen är det så att robotgräsklippare mäts upp m.a.p. EMI utan kantslingan inkopplad.
Elsäkerhetsverket har mätt med kantslingan inkopplad eftersom den är en väsentlig del av funktionen.

På kort tid har alltså 3st fabrikat blivit belagda med försäljningsförbud.
Husqvarna har tydligen överklagat beslutet.

Om den tidigare mätmetoden utan kantslinga anses ofullständig och felaktig så får nog flera leverantörer bita i det sura äpplet.
 
läste tidningen "Allt om gården" nu på morgonen. De har genomfört ett robotklippartest där de hade gjort ett par inhängnader bredvid varandra, , för att simulera grannar/radhusgräsmattor, och testkört en massa olika märken. Tydligen gick den billigaste klipparen inte att köra där alls, då den var väldigt dålig för grannsämjan. Den störde nämligen ut sina grannars signaler och sig själv.
 
Fick i dag ett reklamblad från Hornbach och där kan man köpa Gardena R50Li trots försäljningsförbud.
 
Man kan skriva ut små klistermärken med texten "Försäljningsförbud" och sedan smyga i butikerna och rätta till misstaget:)

Nu när detta är på tapeten så skulle man passa på att ringa Husqvarna ang deras störningar.
Skulle vara intressant att höra reaktionen.

Jag önskar att vi fick ett officiellt uppdrag på jobbet att störa av en dylik klippare.
 
Om dom nu får fortsätta att sälja undermålig skit under överklagandeperioden, då tycker jag att Elsäkerhetsverket ska yrka på återkallande istället för försäljnings-stopp.

Det kan ju inte ska vara möjligt att ta fram en produkt och sälja den ut till försäljarna och dessutom fortsätta att sälja på försäljningsställena pallvis med en produkt (förmodligen har dom en kampanj nu för att trycka ut så många som möjligt från lagret) i väntan på ett överklagande som ska avgöras.

Då är det ju bara att dom löder på en kondensator till någonstans på dom som är kvar i lager (eller gör någon annan förändring) och hävdar att det är en ny modell och skyndsamt trycka ut så många man hinner till försäljarna innan den prövas, man överklagar och säljer ännu fler innan det fallet är avgjort, osv osv...

Det är dags att ElSäk sätter ner foten och visar vem som bestämmer!
 
Det är dags att ElSäk sätter ner foten och visar vem som bestämmer!

Jo jag hoppas att det ska bli krav på att kantslingan skall ingå vid certifieringen. Får dom igenom det kravet så blir det nog stor skillnad map störningar på dom nya produkterna.
Sedan gäller det givetvis att avgöra hur många meter slinga som bör ingå vid certifieringen och om den får lindas ihop som man gör med nätkabeln eller om den måste vara utsträckt som en "loop-antenn"

Med tanke på att de flesta fabrikat överskrider gränsvärdena så framstår det tydligt att man utnyttjat detta kryphål för att prångla ut maskinerna på marknaden.
Vi har redan erbjudit ett av fabrikaten vår hjälp men dom trodde sig kunna lösa problemet själva.
Tyvärr betyder det ofta att en produkt som möter emissions-kraven inte alltid räcker till för oss radioamatörer.
 
Nu vill ett företag de skippa slingan och sätta upp små minifyrar , men då blir astronomerna störda i stället :p
Jag såg det men varför tror dom att man bara kan använda en godtycklig frekvens utan att göra en konsekvensanalys?
Vi har ju WiFi på 2,4GHz varför inte använda det frekvensbandet och med ID-kod para ihop sin klippare med fyrarna. Den tekniken finns ju framtagen redan och fungerar bevisligen.
 
Hm, Skulle det inte funka med minst 3 fyrar på rätt band, med låg effekt för att låta robotklipparna räkna ut sin position med trigonometri. Men det kräver en stabil klocka, och då är det GPS som gäller för sync ? Och då kanske de likväl skippa fyrarna och sätta in ett DGPS chip i stället.

Edit: Vad kan noggrannheten för nuvarande GPS eller DGPS systemen ligga på idag ?
 
Last edited:
Och då kanske de likväl skippa fyrarna och sätta in ett DGPS chip i stället.
Automower 430X och 450X har "GPS assisted navigation" men kräver ändå kantslinga, GPS ger väl i bästa fall positionen inom ca 2m om man står still tillräckligt länge.
 
I ett tidigare liv tog jag fram självgående robotar för industri och lager. De första generationerna kommunicerade med nedfrästa slingor. De matades med sinusformad växelström med olika frekvenser. Inte tillstymmelse till radiostörning. Det är bara girighet som gör att man matar med fyrkantvåg.

/Roland
 
Hm, Skulle det inte funka med minst 3 fyrar på rätt band, med låg effekt för att låta robotklipparna räkna ut sin position med trigonometri. Men det kräver en stabil klocka, och då är det GPS som gäller för sync ? Och då kanske de likväl skippa fyrarna och sätta in ett DGPS chip i stället.

Edit: Vad kan noggrannheten för nuvarande GPS eller DGPS systemen ligga på idag ?
Tre värden krävs för en teoretisk positionsberäkning, det är riktigt. Men för praktiskt bruk använder man aldrig färre än fyra eftersom det krävs minst en överbestämning. Ju fler ingångsvärden man har desto närmare sant värde kommer man.

Gps är ett bra exempel på detta. Man brukar ange +/- 2 meter som tolerans vid okrypterad kodmätning, men ju fler satelliter man har med (och som är friska, det här är faktiskt ett bekymmer) desto bättre resultat brukar man få.
Använder man sig av bärvågsmätning så brukar riktigheten hamna inom en centimeter. Sen finns det en variant som heter bärvågsunderstödd kodmätning där är toleransen +/- 50 cm. Slutligen differentiell gps eller DGPS. Det betyder att man förstärker kodmätningen med referensvärden (i realtid via radiosignal eller vid efterbearbetning) från en eller flera referenspunkter på marken. Det kan ske via RDS-signalen på rundradions FM-band som skickar en korrektionssignal från mycket noggrant positionsbestämda fasta stationer. Här inverkar avståndet från referensstationen/erna och radiotäckningen på hur bra förbättring man får. Har man egna referenspunkter så inverkar antalet, avståndet, konfigurationen och inte minst - positionsriktigheten i de punkter man använder som referensvärden.
 
Vi kan säkert hitta på flera olika metoder men DGPS blir för dyrt och komplicerat, så enkelt är det.
Dessutom så har ju HQ patent på två-frekvens-navigering mot kantslingan och det vill dom troligtvis utnyttja för maximal vinst.

De mäthus som har godkänt robotklippare utan att mäta på kantslingan förstår nog nu hur fel det blev, dom är ju inte dumma.
En enhetlig mätmetod är nu prio 1 anser jag och då måste kantslingan vara med.
 
Jo det nämndes en generell kostnad av 5000 kr i upplägget för DGPS navigeringen i studenternas projekt. Vid den nivån är 4kants signaler och trådslinga vinnare . Men det var för en prototyp.

Om några år sitter kanske villaägarna nöjt vid sina plattor och ritar in avgränsningar och önskade klippmönster, för att sedan skicka över till klippbottarna. Utan radiostörningar:cool:
 
Back
Top