Ibland är det svårt att begripa. T.ex. varför man måste ha licens för amatörradio.
En ganska befogad reflektion. "Licenskravet" är endast grundat i tradition, vilken är i sin tur är härledd ur en vilja hos myndigheterna under en svunnen tid att kontrollera primärt sändarinnehav hos "publikum".
I dagens avreglerade system har detta blivit helt irrelevant; varje person i landet har numera något tiotal radiosändare i sin besittning i olika frekvensband.
Kravet på "tillstånd" eller "licens" är något som endast hänger kvar från en svunnen, mer reglerad, tidsålder. Det är av just denna anledning som certifikatskraven bäst kan beskrivas som "symboliska".
Av någon anledning som de vet bäst själva så har myndigheterna velat behålla någon form av "krav" på en viss "
radioanvändning undantagen från tillståndsplikt", kanske för att Radioreglementet innehåller ett påbud om detta, men ITU-RR saknar rättsverkan i Sverige. Man har dock inga som helst avsikter att följa upp ifall kraven uppfylls eller inte, eller vilka effekter deras existens eller icke-existens får i det stora hela.
Sett i historiens backspegel så var kraven relevanta under den tid som amatörradio faktiskt efterfrågades i det politiska och regulatoriska landskapet, medan myndigheterna fortfarande kände sig behöva verifiera att den erbjudna "produkten" hade en godtagbar kvalitet.
I dagsläget, efter snart 50 år av olika former av kravsänkningar, relativt blygsamma i början men efterhand alltmer accelererande, har någon form av stationärtillstånd uppnåtts. En liten rännil av nyrekrytering finns, vars nivå tycks vara oberoende av vilka krav som ställs. Inte ens om examinationen skulle tas bort helt skulle det bli någon rusning.
När kraven sänktes initialt fanns det ett efterfrågetryck, och det ledde till
ökningen av numerären under 70 och 80-talen. Sedan kom efterfrågan att vika, och då tillgreps den beprövade metoden att sänka kraven igen.
Det hjälpte dock inte. Detta sammanföll även i tiden med att myndigheterna alltmer tappade intresset för kvaliteten.
Man kan ju undra hur rökning av flugsvamp skulle påverka sinnet. Det ska man säkert avstå från att prova.
Enligt den toxikologiska sakkunskapen blir man rökförgiftad om man röker tillräckligt mycket flugsvamp. Berusningen genom toxinet psilocybin
uteblir, primärt därför att det förstörs vid temperaturer strax under 200 C,
till skillnad mot t.ex. nikotin och THC vilka i stället blir mer aktiva efter passagen av en glödbädd.