Säsongs-conds för VHF&UHF?

SM0IKC

Member
Hej! Jag är inte direkt nybörjare - fast ändå är jag det. Har haft ett lååångt uppehåll med amatörradion.

Jag håller på att etablera en kortvågsstation och så har jag fått lite funderingar även kring VHF/UHV (CW, SSB, FT8) och vad det skulle innebära för mig om jag skulle behöva sätta upp sådana antenner. OM jag vill sätta upp antennerier för VHF&UHF skall det inte ske under vintern - det blir både plågsamt och farligt. Bättre under resten av året - inklusive nu på senhösten innan snön kommer här på Ekerö.

Frågan - kan man påstå att just vintern är bästa säsong för VHF/UHF?
Eller är det lika mycket aktivitet under vårt sommarhalvår.
Jag tänker bland annat på aurora.

Tomas
 
Förekomsten av polarsken är inte årstidsbunden. Troposfärförbindelser går bäst under sommarhalvåret men bra öppningar till utlandet kan ske under oktober-november. Sporadiskt E-utbredning kan inträffa under maj-juli.
 
Aurora är mindre säsongsbetonat än många tror, men aktiviteten på t ex 144 aurora varierar. Prognoser på https://www.swpc.noaa.gov/, 30 minuter "bananen" runt nordpolen och lite längre på WSA-ENLIL solar wind prediction. Även norska sidan http://solen.info/solar/ har prognos, oftast dagligen. Rulla ner till Forecast. Aktuellt läge på Real Time solar wind, på Kirunamagnetometern och att lyssna på nån fyr. Jag bor för nära SK4MPI 144412 kHz så jag monitorerar SK2VHF på 144456,7 kHz
Våren och försommaren är tiden för sporadiskt E. Vanligt på 50 MHz och förekommer 10 ggr per säsong på 144 ett bra år. vad som varit finns på https://mmmonvhf.de/es.php, där man ser att det är mycket vanligare söderut.
Höstens högtryck ger ofta tropoutbredning. Jag känner till två prognossidor: https://dxinfocentre.com/tropo_nwe.html och https://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/.Men bra tropo kan det vara mer eller mindre när som helst på året.
Hoppas vi hörs snart!
/Jan
 
Tack för för väldigt bra information Jan och länksamlingen du bidrog med.
Om jag får lov att ställa en personlig fråga... Hur fördelar sig ditt intresse / utövande på HF respektive VHF&UHF?
Eller med annan formulering: Hur mycket glädje och aktivitet levererar HF / VHF&UHF i jämförelse med varandra?

Jag fattar att detta varierar från utövare till utövare. Jag försöker göra en reality check inför min etablering / investering...
Är sugen på att komma igång inte bara med HF utan även VHF&UHF men tvekar på om det är värt pengarna jag skulle behöva kasta in.
 
Ja, jag är nog att betrakta som VHF-nörd, insnöad på framför allt 144 MHz sedan tidigt 70-tal. Men jag har även kört lite kortvåg ibland. Fick ett ryck ca 1990 och körde 7 MHz CW, med 200 W och två fasade deltaloopar blev det mer än 140 länder i loggen på det bandet. T ex körde jag alla sovjetiska länder för att slippa kolla alla U/R-stationer... Minns några QSO fortfarande, var det 9M2, nåt rart i sydostasien i alla fall. Han ropade CQ, jag svarade och vi hade ett normalt QSO med namn, QTH, väder, rig mm. När vi avslutade DÅNADE Europa och han svarade någon som inte kom tillbaks. Nån fler fick svar, lika. Till sist ropade han CQ igen och fick inget svar. Då känner man att rig och antenn fungerar! En nyårsdags morgon körde jag svenska antarktisbasen Svea, det var överraskande. Och nån PY som körde 8 W.
144 MHz låga delen krävde även för 40 år sen mycket aktivitet. Jag har aldrig varit så aktiv som när riggen stod i vardagsrummet, ett par år innan flytt hösten 1986. Nu är jag betydligt mindre aktiv både på VHF och KV. Idag t ex har jag bara kollat av fyrar på 144, inget annat. Sen hanterat några loggar för aktivitetstesten på 144 igår, kanske 5 av just nu 67 loggar.
Sen är jag aktiv i klubben SK4AO sedan 80-talet, just nu som sekreterare. Om du letar lite på sk4ao.net så hittar du att det varit utmaningar under senaste året, verksamheten med aktivitetstester har fått flytta ut och det har blivit många utflykter. Tur att jag varit pensionär drygt ett år.
På tekniksidan modifierar jag gärna, med förhoppning att det blir bättre. Mycket av det intresset har gått i vågor, jag har haft ett jobb med teknik, felsökning och åtgärder. För riggar har jag intresserat mig på nyckling, sidbandsbrus och att inte använda ALC. Antenner för att undvika störningar är intressant, men de blir ju stora. Min bra antenn för 144 var tillräckligt stor för att trilla ner... Se https://ham.se/threads/effektdelare-med-olika-fordelning.25781/page-2
Nu är det 2x 17 el och ny tvärbom. Vertikala sidolober är 8 dB starkare än för de som ramlade ner, som en 6 el yagi istället för en dipol. Så jag vågar inte öka effekten innan jag fått till en bättre undertryckning av sidoloberna, och även få mindre brus från omgivningen.

Chansen är nog störst att vi hörs på VHF.

/Jan
 
Tack för den "biografin", Jan. Kul läsning!
SK4AO hör till Falun, såvitt jag kunde se.
Även jag är pensionär sen ett år :). Det är så skönt. Fast trots all ledig tid känns det ofta som att jag inte får så mycket gjort. Men det hör till, har jag förstått.
Du har en stöddig 144 antennstack förstår jag. För mig låter det avancerat att justera sidoloberna.
Om jag kommer igång där blir det nog en ensam, men hyfsat lång, yagi. Kanske till våren. Vore kul att höras då, där på VHF.

Tomas
 
Back
Top