scalar network analyzer

12 varv primär och 12 varv sekundär. Primären lindade jag 6 varv först och sedan sparade jag en liten bit där jag inte drog åt för att sedan fortsätta 6 varv till. Sekundären lindade jag 12 varv på den lediga delen av toroidkärnan.

Gör ett försök med att löst tvinna trådarna primär och sekundär och linda bifilärt. Lite svårt med uttaget efter 6 varv givetvis.
alt. linda först primär glest över hela kärnan och därefter sekundären mellan primärvarven.
 
Klart jag ska göra en bifilär, nån gång ska ju vara den första :)
Jag kör 13 varv, klipper av ena tråden på varv 7 och lindar upp ett halvt varv åt vardera hållet och jordar de ändarna. Själva monteringen får bli imorgon. Tack för ikväll GLD.
 
T1 kan även lindas quadrofilärt med 4x6varv som du sedan kopplar ihop rätt ändar på.

tr.jpg
Jag glömde visst kärnan men jag tror du fattar vad jag menar.
 
Har monterat den bifilärt lindade T1 och det hela ser mycket bättre ut.
bilfilar.png
Svepet är på utgången, dvs efter ERA-3 och 6dB dämpning. Kurvan ser kanske lite hackig ut men notera skalan på y-axeln samt att precisionen på AD8307 är som bäst 0,1dB (10-bitars ADC, 2,5V ref till ADC och 25mV per dB). Ska labba lite med Arduinomjukvaran och se om hackigheten beror på att man startar ADC:en för tidigt efter man bytt frekvens.

Stort tack igen GLD.
 
Har jobbat vidare med felsökningen eftersom signalstyrkan är låg. En annan byggare i Yahoo-gruppen får 0,65dBm ut.
Mätvärden i signalkedjan:
tables.png
Åtgärd 1: Skruva ned duty-cycle på fyrkantsvågen till 0 mha DDS-kortets vridpot.
Åtgärd 2: Öka strömmen till AD9851:ans DAC från 10mA till 20mA genom löda dit ytterligare ett 3.9kOhm-motstånd till RSET-pinnen. 30mA är absout max.

Som synes i tabellen är förstärkningen som ERA-3SM+ ger ungefär bara 2/3 av vad databladet säger. Mätning på biaskedjan ger 12,6VDC innan R7 och 5VDC mellan R7 och RFC1.

Kan min lite udda montering av ERA-3 påverka detta eller ska jag justera värdet på R7 (enligt databladet ligger jag hyggligt rätt med 270Ohm)?
 
Om ERA-3 är försedd med "rätt" ström så borde den uppvisa ett högre gain.
Monteringen kan givetvis påverka gainet.
Den trådstump som du jordar med fungerar som motkoppling om än ganska lite sådan.
Prova ett lite mera HF-mässigt montage kloss mot jord.
 
Fick tipset att först verifiera DDS:en, genom att koppla bort primären på T1 och jorda med 50Ohm och mäta. Mäter då ca 950mVpp, monterar bort det extra motståndet till RSET och värdena sjunker till ca 480mVpp. Vilket är det förväntade, dvs DDS:en är ok.

Nu för att inte påverkas av ERA-3 så kopplar jag loss C5 och jordar via motstånd på 50Ohm och mäter igen (1x prob, 1MOhm ingång på skåpet). Nu är värdena tillbaka på samma låga nivå som innan jag skruvade på RSET. :mad:

Kan inte komma på annat än att jag tappar signalstyrka i T1.
Verkar det rimligt? Mäter jag på rätt sätt?
 
Felsökningen står och stampar. ERA-3:an gick sönder då jag försökte montera om den. Monterade dit en ny, samma dåliga förstärkning på 13-14dB. Kollade RFC1 med LC-mätaren , 140uH. Provade utan RFC1, funka inte alls.

Kan det vara så att jag värmer sönder ERA-3 när jag monterar den så att den bara funkar med 2/3 av sin kapacitet?era3_60.jpg
Funderar nu på att montera ytterligare en ERA-3 i serie, minska pi-dämparna och öka RSET-strömmen alternativt bygga versionen med en 2N5109 istället.
 
Mätning på biaskedjan ger 12,6VDC innan R7 och 5VDC mellan R7 och RFC1.
Om jag har förstått det hela rätt så matar du ERA-3 med 5V och då faller det 7,6V över R7 (270 ohm) vilket blir 28mA.
ERA-3 kräver 35mA för att ge full förstärkning. Kanske spelar 6mA ingen roll men lite skumt är det då optimal spänning enl databladet är 3,2V och du matar med 5V.
Inte faller det 1,8V över RFC1, då är det nåt fel på den, lindat med motståndstråd:D
I databladet anges lämpligt värde för olika matningsspänningar och antar man 35mA och räknar sp-fallet så hamnar man på 3,2-3,3V.
 
Jag labbade tidigare idag med att minska R7 till 240Ohm men det gjorde ingen skillnad. RFC1 har inget spänningsfall :)

Jag har istället minskat ned pi-dämparna före och efter lågpassfiltret till 3,5dB resp 2,5dB samt skruvat upp DAC-strömmen från 10mA till 16mA på AD9851. Har inte noterat någon temperaturökning på den.

Nu är min utsignal mellan -1 och 0,6dBm och jag lämnar mysteriet tills nästa gång jag använder en ERA-3SM+.

Nästa gång jag ska ha ut en signal från en AD985x så provar jag nog följande: http://www.rudiswiki.de/wiki9/AmateurRadioDDSgenerator
 
>>>"Kollade RFC1 med LC-mätaren , 140uH. Provade utan RFC1, funka inte alls."

Det ser ut som du har en avkopplingskondensator mellan drosseln och biasmotståndet. Ta bort den. Drosseln behövs endast om du behöver max förstärkning som kretsen kan ge. Klarar du dig med enbart motstånd och har råd att offra några dB av förstärkningen så blir steget kompaktare och bredbandigare med rakare frekvensgång.

RF-jordningen av emittrarna är viktig på högre frekvenser och vad jag kan se på bilden så ser det bra ut med kort avstånd mellan kapseln och jordplan. När jag löder sådana kretsar direkt på jordplan så brukar jag först förtenna ytan och suga upp överskottet med fläta för att sedan med minimal mängd lod och kolv med hög värme löda fast. Tar någon sekund eller två och den lilla lodmängden gör att benen lätt kan lyftas/lossas med en skalpell om man vill ta bort kretsen igen.
 
Instämmer med Bengt att det är bättre att ta bort drosseln och avkopplingskondensatorn till ERAn. Drosseln rekommenderas för att få en hög impedans för utsignalen till plusmatningen men med 270ohm till plus är det ingen fara.

Jag gjorde en liknande uppkoppling härom veckan där jag inte fick ut full förstärkning men efter att plockat bort drosseln så blev det bra.
Drosslar behövs bara om du skulle matat den med tex 5V eftersom R7 då blivit i storleksordningen 52ohm och det skulle lett till en stor missanpassning av utgången, då behövs en drossel för att höja Z men när R7 är 270 ohm så är det bättre att bara köra med dne.
 
Nu har jag verifierat förstärkningen i en ERA-3.

ERA_3 test.jpg
Jag har sedan gammalt ett testkort för små mmic-förstärkare.
Som syns på bilden så är ERA-3 inte lödd då jag faktiskt klämmer fast testobjektet.
Drosseln, lite suddig på bilden, är på 50µH lindad på en 4C65 och motståndet 200 ohm.
Spänningen på utgången var 3,4V @ 35mA.
Hade en ERA-3 där spänningen var 3,0V @ 35mA. Den gav 4,4dB lägre gain !

Jag kalibrerade min MiniVNA och anslöt en dämpsats på 20dB.
Med ett ben jordat: 9,4 dB gain. Ville testa hur en "sämre" layout skulle fungera.
Med båda benen jordade: 21dB gain. Förstärkningen ökade då jag flyttade trådbygeln (anslutnig av det övre jordbenet till jord) närmare och närmare förstärkaren.
Med endast motståndet: 19,5dB gain.
Förstärkningen mättes upp till 200MHz och variationerna var väldigt små ca 0,5dB.

SLUTSATS
1. Man klarar sig alltså med ett motstånd, gainförlusten blir väldigt liten utan drossel dessutom kan drosseln ställa till med resonansproblem i bredbandiga kopplingar.
2. Man måste bygga hf-mässigt. Kortast möjliga ledare på alla ingående komponenter.
 
Det var ena små rackare att vara känsliga för jordning och inte vill de ha koppar eller glasfiber under sig heller. Detta förklarar mitt problem mitt i prick.

Nu får jag klura på hur jag får till en bra layout och hur jag får till den med borr, fil, kniv och glasborr på mitt kort som jag inte får ut ur lådan eller jag kanske kan göra ett litet adapterkort.
Jag återkommer.

Kul med nåt framsteg idag.
 
och inte vill de ha koppar eller glasfiber under sig heller.
Hålet i testkortet används för vissa transistorer som jag då lägger upp och ner i hålet.
Koppar rakt under ERA-3 är inget problem, mera jord så nära som möjligt är bättre.
 
Gjorde ett försök på bättre layout:
era3_test.JPG
Det lilla kortet i mitten är dubbelsidigt men 2 1mm hål med tråd genomdragen till andra sidan på vardera jordpadden. Hålen är nära jordbenen på ERA-3. Runt kanten på jordpaddarna är det också koppartejp.

Resultat: fortfarande 12dB (insignal -15dBm 7MHz). Ev testar jag att göra ett mindre hål så jag får lite mer överlapp mellan benen och kopparn. Hålet håller den upp-och-nervända ERAn smidigt på plats vid lödning.

Tanken var, om det hela hade funkat, att flytta det lilla kortet till min PHSNA.

Får se hur jag fortsätter, jag har ju 5st ERA-3SM+ kvar att förstöra, tappa bort, elda upp osv...

Just det, behövde höja matningsspänning från 12V till 13V för att få det hela att dra 35mA
 
Din koppling ser helt ok ut tycker jag förutsatt att du har kontakt med det stora jordplanet.
Mät DC-spänningen på förstärkarens utgång. Det ska vara ca 3,2V.

När du använder koppartejp så tänk på att klistret inte nödvändigtvis är ledande, man måste ofta löda runt kanterna för att få kontakt.
 
Hann att riva bygget till förmån för en envåningsvariant så det inte när nån tvekan på jordkontakten.
Samma resultat igen, minskade motståndet till 220Ohm och nu drar det 35-37mA vid 12V men spänningen vid utgången är 4,5V.
Vad kör du med för matningsspänning?

Kom på att jag inte förbundigt de båda kopparsidorna, så lite lödfläta på ett par ställen och förseglad koppartejp på undersidan av ERA:an.
Resultat från 11,9B till 12,5dB, alltid något.

Den obligatoriska bilden (hmm varför vrider forumet bilden?):
new_er3_test.JPG

Börjar fundera på om jag fått dåliga ERA-3SM+ som föreslogs i Yahoogruppen men folk gick i god för eBay-säljaren, åtminstonde för andra komponenter men felet är säkert mitt på något sätt, bara jag kunde begripa hur.
 
Back
Top