SM6WET/8S6T - Magnus

SM6WET

Well-Known Member
Hmmm, det ser ut som jag behöver uppdatera det här HI HI. Har hänt en del på 2 år.
Ska ta tag i det

73 de Magnus

Hej jag heter Magnus och har fått lite tid över att skriva en kort presentation om mig själv, min Radiohobby och vad jag har varit med om i mitt liv.
Kan ju tänkas vara intressant för någon.

Namn: Magnus
Född: 18 Feb 1974 - Således 30år
Bor: Villa i Falköping nästan 200m ASL med Sambo Ann-Katrin
Arbetar som: Service Chef på en tillverkningsindustri - ansvarar för reklamationer, reperationer och service.
Bild: Finns på www.qrz.com/sm6wet
Licensierad amatör: Sedan 1996

Radiointressets historia:
Mitt radiointresse började nog väldigt tidigt när jag tittar tillbaka.
Det började när jag som barn tillbringade en hel del tid på sommrarna på en gård utanför byn där jag bodde. En av sönerna i huset var RadioAmatör (Per-Erik SM6MNH) och det var intressant och imponerande.

Bara något år senare upptäckte jag att jag med min klockradio kunde få in radiostationer från så avlägsna platser som Brasilien, USA och massor av länder i Europa. Jag kunde redan då en del Engelska så när mamma och pappa hade lagt sig och trodde jag sov så satt jag uppe och skruvade på "VFOn" på radion.

Något år senare var vi 3 killar som hade "walkie-talkie" som vi experimenterade med, byggde egna "bas-antenner" och begav oss långt ut från byn för att se hur långt vi kunde nå.

När jag var 18 år och var iväg och mönstrade så blev man uttagen till att göra morseprov, jag ville för allt i världen inte bli telegrafist och gjorde medvetet så att jag inte klarade mig. Jag ville ju bli jägare vilket jag blev. Upptäckte dock att även jägarna hade telegrafister och fick en bra kompis i lumpen som jag fortfarande har kontakt med som var just telegrafist.
Innan jag ryckte in i lumpen hade en kompis (Nu SM6WWZ) fått låna en komradio av en granne, en liten mobil 22kanalers radio med 3W AM. Det var spännande, vi åkte upp på Mösseberg här i Falköping och provade och blev förvånade att vi kunde prata med folk ända nere i Jönköping.

Jag lånade en gammal Hy-Gain komradio av en vän och byggde en vertikal dipol som jag satte på balkonräcket och våra räckvidsexperiment uppgick till nästan 1 mil. Vi tyckte det var jättehäftigt. En dag när vi var ute och åkte i bilen och pratade med någon lokal station så kom det in en annan station med ett QSK, han bjöd in oss på kaffe och för att visa sina radiogprylar.
Han hade något som hette SSB i radion och gjorde en förevisning. Första QSO var med en station i Narvik, Norge på kanal 24 (den enda lagliga SSB kanalen i Sverige). Vi var som förstummade, nästa QSO var med en station på Trinidad och Tobago och sen var man helt såld.
Jag bytte upp mig i Radio och antennväg samtidigt tog jag kontakt med den lokala klubben (SK6HD) och blev medlem där.
Efter något år av flitigt besökande på SK6HD med 2m contest körande och Contest portabel på 70cm, massor av dumma frågor och köp och läsning av många böcker så gjorde jag mitt prov för SM6MKH.
Jag bommade mitt första prov med en poäng, jag hade gått på en nitfråga som löd:
"Får en Radioamatör låna ut amtörradioutrustning till en icke licensierad".
Jag svarade Nej, vilket var fel, för antenner och nätaggregat och annat fick lånas ut.
2 veckor senare gjorde jag ett nytt prov vilket jag klarade.

Några veckor senare kom brevet från PTS, glad i hågen öppnade jag det men PTS hade skickat mitt cert till SM7WES och han hade fått mitt så efter ett telefonsamtal och några dagars postgång så hade jag certet i handen.

Mitt första QSO hade jag med SM7FEJ/6/MM ombord en båt på Göta Kanal på 2m FM.

Jag körde 2m FM i några månader och sen införskaffade jag mig en FT-650 (Allmode 10-12 & 6m) en 6el Cushcraft för 6m och blev aktiv på aktivitetstesterna på 6m.

Jag var ganska aktiv på 6m i några år trots dåliga konditioner.
Jag upplevde 6m som ett magiskt band vilket det kallas. Det kan ibland vara tyst på alla band ovanför 20m men ändå blir 6m helt plötsligt öppet. Och massor av conditionssätt har det. E, F1, F2, Aurora, Aurora-E, MS, Tropo, TEP och Scatter av olika slag.

Nuvarande Radiointresse:
Efter morsekravets upphörande har jag tillängnatt en stor del av min Radiohobby till att jaga DX. Att få tillgång till kortvågen har dessutom gjort intresset större för CW.
Vet inte om jag skulle klara ett prov idag men jag har iallafall 81 länder körda på CW.
Jag har inga värstinggrejjer och min antennpark är något sparsam med en tomt på endast 480m².
Trancievers:
Yaesu FT-920 som används på kortvågen och 6m
Yaesu FT-847 som enbart används till 2m och 70cm
Yaesu FT-650 som reservrigg.

Antenner:
På skorstensfäste sitter 6m maströr med följande antenner:
7m AGL - 3el ECO Tribander 10-15-20
9m AGL - ECO Vridbar dipol för 12-17-30
10,5m AGL - 9el Vårgårda för 2m (har något fel så den ska ned för renovering)
12m AGL - 19el Vårgårda för 70cm

5el Vårgårda för 6m sitter på annat QTH för att slippa störa grannarnas TV-tittande.

På tomten ligger ett 14,4m långt hembygge som förhoppningsvis skall upp snarast.
Det är 3 antenner i ett men med separata matningar.
¼vågs vertikal för 40m
¼vågs vertikal för 80m - 17m lång avslutad med Cap-hat
¼vågs vertikal för 160m - 15m lång matad med linear-loading och cap-hattad högst upp.

Övrigt så använder jag en MFJ 981 antenntuner för att stämma av koaxen med beamarna som top-hat för 40-80-160 tillfäligtsvis. Kommer säkert att behöva den till mitt hemmabygge till antenn med HI HI.

Antenner i sommarstugan:
Ganska sparsamt, har använt mig av Inv-V dipoler på samma matningspunkt 7m AGL i en tall. Funderar dock på en ¼vågs vertikal för 80m då utrymme finns.

Moder:
Kör mest SSB men har blivit en del CW också dock är det mest för att få ett nytt land i loggen, känner mig inte tillräckligt säker än men har faktiskt kört lite contest på CW med men inte som Runner Station.
RTTY och PSK31 tycker jag också är jätteroligt. Under CQWW RTTY hade jag görskoj och några nya länder i loggen blev det med.

Contest:
Innehar Contestcallet 8S6T som är betalt till år 2014.
Trodde jag skulle använda det ganska mycket men kom på att det blir krångligt att hålla reda på olika loggar. Dock använder jag mig av ett loggprogram som håller reda på det.
Har hållt mitt contestcall till VHF/UHF testerna och ska även använda det i CQ WPX testerna.
Contest tycker jag är jättekul. Det är vad man gör det till. Antingen kan man använda det till att få nya länder i loggen vilket oftast är lättare än de stora pileerna, man kan tävla mot sig själv för att få bättre resultat än förra året eller mot de andra. Det är också ett utmärkt sätt att både sätta ens station och ens operatörsteknik på prov
Extra kul är det att vara några stycken och köra multi-multi en helg. Då träffas man, har trevligt, äter gott, kör radio, strävar mot ett gemensamt mål.
Visst är det lite tråkigt att många stationer kör utanför sina modegränser och tur är det väl att WARC-banden finns men jag tycker det är mer klagande på CW folket när folk kör SSB på deras segment än klagande från SSB folket och digital folket när CW folket kör contest för då är de ju precis överallt.

Loggprogram:
Som vardagslogg använder jag Lux-Log för windows.
Har tittat på många loggprogram och det enda jag gillar bättre är DX4WIN men det kostar en rejäl slant. Lux-Log är gratis.
Till contestlogg använder jag Writelog for Windows - helt oslagbart. Kan varmt rekomenderas trots sitt ganska dyra pris.
Använder även det till vardags ibland för att vara mer bekant med programmet när det verkligen gäller (Contest).

Klubbar:
Är medlem och förnärvarande Ordförande i Falköping Radioklubb (SK6HD)

DX-Expeditioner:
Har varit aktiv portabel och mobilt från ganska många länder och tycker det är jättekul att dels sortera call ur en Pile-Up och dels kunna ge någon annan något han eller hon behöver. Det må vara IOTA eller ett nytt land.
I Februari åker jag med YL tillsammans med SM6XMY Tomas med YL till England och möter upp M3SDE med kompis och åker till ZK1. Det kommer att bli jättekul och planeringarna har redan pågått i ett halvår.

DXCC:
Har ännu inte ansökt, vill få ihop lite mer QSL innan jag skickar in men har 164 länder körda.

Mitt liv:
Har väl varit med om en del i mitt 30-åriga liv.
Växte upp med en mamma och pappa där far var begravningsentreprenör som specialiserat sig på att transportera avlidna.
Många gånger var detta ofta inom landet men mest så körde vi hem turister och invandrare eller hämtade hem Svenska som dött utomlands. Sen innan jag kan komma ihåg har jag hängt med mor och far i bil över Europa med kistor i bak. Detta gjorde att jag fick se mig ordentligt omkring i både öst och väst och har varit i samtliga länger i Europa utom Irland, Albanien, Vatikanen och de fd Sovjetstaterna. Mina föräldrar lät mig tidigt vara co-driver och kartläsare så jag har fått lära mig en del om Europas geografi och hittar med bil utan bekymmer och utan karta både till Athen, Kosovo, Bari och Gibraltar. När jag sedan blev tillräckligt gammal så började jag köra själv vilket gav många positiva och även negativa erfarenheter då jag i den period som jag körde mest ofta körde Bosnier och Kosovo-Albaner och det var under Kriget i Bosnien och Terrorn från UCK i Kosovo. Flera gånger har man blivit beskjuten både av prickskyttar och av granatkastareld, man har under hot tvingats köra kroatiska soldater nära fronten, Jag har hotats av bulgariska maffian och jag har stått med alla däcken punkterade i rumänien.
Jag har varit 150m ifrån ett attentat UCK gjorde i Kosovo och blivit stormad av Mujahedins i Bosnien.
Trots dåliga erfarenheter så ser jag dem som erfarenheter att komma starkare ur.
Då behovet av transporter minskade pga att många invandrare hade stannat här i Sverige så pass länge så att de ville begravas här och man inte kan slå ihjäl folk för att få köra hem dem så tog jag lastbils och busskort och började att arbeta med att köra frukt och grönsaker till butiker, skolor och resturanger i Skaraborg. Men bardomens och ungdomens äventyr hade satt sina spår och jag ville vidare så i November 1997 flyttade jag till Rockford, Illinois - USA och började arbeta som Tech-Writer på ett företag som gjorde inredning i flygplan.
Jag var väldigt intresserad av mitt arbete och jobbade ganska mycket (80-90 timmar i veckan) varpå jag lärde mycket av branchen.
Jag stannade där i strax mer än ett år innan mitt uppehållstillstånd tog slut så var jag på väg att placeras på St Pierre et Miquelon (FP) för att bo där och resa in i USA som säljare (min tanke var ju Jippi - CQ CQ CQ DX) men företaget ändrade sig i sista stund och placerade mig i Limasol på Cypern där man hade säljfilial för Europa, Asien och Afrika.
1999 var ett hektiskt år där jag reste kors och tvärs över Europa och även delar av norra Afrika för att sälja inredningsmaterial till Flygplan, små som stora. Det var ett intressant liv men inget liv. Man tappade gradvis kontakten med kompisarna hemma och tid för radio var inte stor. Var radioaktiv från ett 30-tal länder men det är inte samma som att jag DX på 6m hemma.
I början på November 1999 stängdes filialen på Cypern igen då någon ny lag i USA gjorde det svårare för företag att utan större bokföring föra över pengar tilll sina bolag där.
Jag flyttade hem och fick anställning på en industri som montör på 2-skift. Jag trivdes bra med arbetskamraterna och jargongen men själva arbetet gav mig inget. Varje söndag hade man mer eller mindre lätt ångest att morgondagen vankades måndag varpå jag sökte mig vidare och nu jobbar som ansvarig för service, reklamationer och reperationer vilket är mycket givande.

Andra hobbies:
Jag är även lite lätt aktiv inom kommunpolitik och sitter som ersättare i kultur och fritidsnämnden i Falköping.
Jag är även med i ett Ordernsällskap som huserar i Göteborg, Falköping, Skara, Lidköping, Uddevalla, Borås, Varberg, Falkenberg, Malmö, Örebro och snart Stockholm.
Dessa träffar ger mig väldigt mycket. Både förkovran och nya vänner.


Denna sida kommer att uppdateras löpande.

2004-11-02:
Så, nu har man lagt in en avatar!

73 de Magnus SM6WET o 8S6T
 
Last edited:
Back
Top