Störningar på 2m repeaterfrekvenser från kinesiska amatörradiosatelliter

S

sm4oti

Guest
Den kinesiska amatörradiosatelliten XW-2C sänder kontinuerlig digital telemetri på 145.770 MHz och hörs i drygt tio minuter vid varje passage (var 95:e minut) på repeaterfrekvensen 145.775 MHz. Den kontinuerliga digitala telemetrin (9600 baud) yttrar sig som ett konstant brus i en FM-mottagare. Bandbredden är ca 30 kHz.

När satelliten kommer upp över horisonten börjar telemetrin på grund av doppler-effekten att höras på ungefär 145.773 MHz och vandrar sedan sakta nedåt i frekvens för att när satelliten försvinner ned under horisonten avsluta på ungefär 145.767 MHz. Med en 2 elements Yagi riktad mot satelliten är signalstyrkan S9+ större delen av passagen. Satelliten hörs även med gummipinne utan större problem.

Totalt sex kinesiska satelliter (XW-2A/2B/2C/2D/2E/2F) finns just nu i omloppsbana, varav 3 stycken sändande i repeatersegmentet på 2m-bandet.

Hoppas verkligen IARU på nästa möte kan få kineserna att lyssna, ta till sig av kritiken, anpassa sig och hålla sig på de sedan många år överenskomna satellitfrekvenserna som är allokerade för just satellitkommunikation.

Info Camsat
Frekvensallokering

Mejla gärna dina åsikter till ba1du@amsat.org
 

sm3pxg

Member
Hej Amatörvänner, jag tar och bumpar denna tråd.

Som ni kanske har märkt så finns störningarna från dessa satelliter kvar, och jag har nu gjort en formell störningsanmälan till PTS.

Detta gör att störningarna blir officiellt dokumenterade och IARU får då lättare att agera mot kineserna.

Jag råder alla som drabbats av störningarna att anmäla till PTS, det finns ett onlineformulär på; http://radiostorning.pts.se/RadioInterference/Create


73 DE Hans SM3PXG
 
Top