Vad kan amatörradion leverera?

Jag hoppas (men är i sanningens namn skeptisk till) att amatörradions frekvenstilldelning på de högre banden kan bibehållas i någon form om vi som kollektiv kan visa myndigheterna att vi har hög teknisk kompetens och kan hantera de fri- och rättigheter vi har. Någon direkt samhällsnytta har amatörradion knappast längre, även om jag själv tagit del av den livslögnen för att få komma ut i naturen och aktivera mig portabelt :)
 
Ja mycket intressanta tankar och varför har det blivit
på detta sätt ? :confused:

Allt stämde som han tog upp. Men inget var nytt och visst låter det idiotiskt för en utomstående.
Att bokstavera "HI" är naturligtvis helknäpp.:D
 
Ja, det är svårt att påstå att K1OIK har fel i sin tolkning av amatörradion även om han naturligtvis provocerar en del i sina många filmer.

Men allt handlar om vilka referensramar man har. Unga nya saknar kunskaper om hur det var förr i tiden och en del av oss som började för länge sedan saknar förr. :rolleyes:

Den Old Timer som vill bli på bättre humör efter K1OIK:s film uppmanas att omedelbart se denna film i stället. Amateurfunk - YouTube

/Bengt
 
Tycker inte K1OIK är särskilt provocerande. Förutom att han är bitter för att han inte har råd med stort slutsteg och att han har en fru som inte tillåter honom att sätta upp riktiga antenner så är det bara det vanliga skitpratet och knivhuggande i ryggen på de som inte pysslar med samma inriktning av amatörradion som han själv... Mera typisk amatör kan man nog inte hitta faktiskt...
 
Amatörer med stil

skjorta och slips / eller fluga var standard klädsel för dåtidens amatörer.
Bra youtube länk!
 
Jag kan inte förstå dom som påstår att amatörradio bara är kommunikation !?

Amatörradio är att: leka, experimentera och prova med att SJÄLV bygga en elektronisk apparat och att därefter prova om man kan få kontakt med någon likasinnad!?

Radiokommunikation är det som DOM FLESTA privatradio-gubbarna sysslar med och det har ingenting med amatörradio att göra!!


Att skjorta och slips / eller fluga var standard klädsel har ingenting med amatörradio att göra, man var ofta klädd på det viset för att inte bli betraktad som en redneck eller en "KUF" !

Jag kommer ihåg, när jag var "liten" att alla varvsarbetare och volvo-gubbar var klädda i kostym när dom åkte hem från jobbet, varför hade dom inte en skitig overoll på sig?


K1OIK påpekade att ALLA kontestare ljög när dom lämnade signalrapport och så är det tyvärr än i dag, "599" eller "59", och ändå så måste dom fråga om flera gånger!!

"Du har mycket hög läsbarhet och hög signalstyrka, men jag hör inte vad du säger" !

Lustigt beteende,, eller hur?
 
Last edited:
XYY skrev; "Radiokommunikation är det som DOM FLESTA privatradio-gubbarna sysslar med och det har ingenting med amatörradio att göra!!"

Nej där har du nog helt fel Mister. Radiokommunikation är en av de allra viktigaste hörnpelarna i hobbyn.

I stället borde kanske själva syftet med radiokommunikationen diskuteras? Om syftet är att utprova sin utrustning - egenbyggd eller fabriksbyggd - sina antenner, undersöka hur jonosfären beter sig så är det definitivt att klassa som amatörradiotrafik.

DX-peditioner och contesting är också amatörradio eller hur? Utrustningen optimeras rent tekniskt för att bli så kraftfull som möjligt och avancerade datorprogram räknar ut vid vilka tider de olika frekvenserna lämpar sig för trafik med olika världsdelar.

Vad kan amatörradion leverera? - var visst trådrubriken...

/Bengt
 
Ja, "Vad kan amatörradion leverera?"

Ingenting, annat än en tillfredsställelse för utövaren !

Samhället behöver oss inte, PTS vill helst inte ha med oss att göra, dom enda som har nytta av oss är SSA.
 
Skriften på väggen...

På "förekommen anledning" kan man gärna läsa detta stycke noga när man funderar på amatörradions samhällsnytta:

"3 kap. 117 § [PTSFS 2010:8]

PTS föreslår att ta bort undantaget för radiosändare för amatörradiotrafik i frekvensbandet 2300-2450 MHz (2,3 GHz-bandet). Bestämmelsen undantar amatörradioanvändning upp till 100 mW.

Enligt uppgift från radioamatörer används inte bandet nämnvärt idag pga. låg effektbegränsning varför PTS gör bedömningen att effekterna av att ta bort undantaget för amatörradioanvändning är små.

PTS avser att tilldela 2300-2400 MHz-bandet som blocktillstånd under 2012.

Eftersom mobil kommunikation omsätter flera tiotals miljarder kronor per år i Sverige, efterfrågan på mobilt bredband växer snabbt och kapaciteten i tilldelade frekvensband är begränsad, bland annat för att bibehålla en god konkurrens till konsumenternas fromma, överstiger samhällsnyttan av ytterligare spektrum för publika mobila nät i detta band kraftigt nyttan av undantaget för dagens begränsade amatörradioanvändning. D.v.s. samhällsnytta uppstår i form av tjänster som konsumenter värdesätter och kan använda som annars inte hade kunnat tillhandahållas, som blivit dyrare att tillhandahålla eller som fått högre priser pga. bristfällig konkurrens."

(Ur PTS konsekvensutredning gällande ändrade undantagsföreskrifter för tillståndsplikt)

I dag gäller detta 2300 MHz, i morgon något/några andra frekvensband.

"Skriften på väggen..."

73/
Karl-Arne
W6/SM0AOM
 
Ja, det är ju aldrig roligt att vi blir av med amatörradioband men det är ingen
ny företeelse utan så här har det varit sedan radions barndom.
Vi får ge vika för de kommersiella krafterna, som via skattsedeln kan generera
lite extra pengar till statskassan.

Jag tycker att det är rätt. En hel befolkning ska inte behöva stå tillbaka bara
för att en handfull gubbar som aldrig ville växa upp vill använda utrymmet
för att leka några timmar en gång i månaden.
För leker är vad vi gör, även många inte vill inse det.
En avancerad lek, men ändock bara en lek.

Det enda jag kan tycka är, att det är lite synd om dem som har investerat
mycket tid och pengar för att bygga utrustning för det här bandet, och som
nu kanske bara duger som "bra-att-ha-Junk" till eventuellt nya projekt.

Trots allt tycker jag att vi har ett extremt stort frekvensutrymme till
förfogande även utan 2,3GHz-bandet.
Vi får bara hoppas att vi inte blir av med alla band utan att vi får
fortsätta att "leka" och experimentera med radio även i framtiden.

/Emil :cool:
 
Hej!

Jag ställer mig tveksam till att det redan är kört. Så sent som idag har jag hört att QRO intresserade har fått nytt tillstånd att köra där.

Det är inte över förrän den feta käringen sjunger,,,,

73 Håkan SM7WSJ
 
Njae. Visst kan man kalla det för att leka, men det är ju knappast så att värdsbefolkningen drabbas speciellt hårt av att vi använder en del frekvensutrymme till vår lek.

Som jämförelse så tycker JAG att det är fullständigt orimligt att vi alla skall behöva skjuta till åtskilliga miljarder för att bygga fotbollsplaner över hela landet. Bara för att några gubbar (som aldrig kommer att växa upp) skall springa och sparka på en boll.

I det perspektivet så tycker JAG att vi tveklöst borde få förfoga över det frekvensutrymme som vi en gång blivit tilldelade. Kostnaden för det är i sammanhanget nästan obefintlig.
 
Lek eller inte. Vad vi kan vara överens om är att den tiden då radioamatörerna sågs som en värdefull resurs i samhället sedan länge är historia. Argumenten för att få behålla våra frekvensutrymmen tunnas ut och vi har sett hur IARU m fl genom olika kampanjer försöker ge sken av amatörernas betydelse när det gäller kriskommunikation. Hittills har man lyckats bra.

I verkligheten handlar detta om ett ytterst litet antal personer av det totala antalet radioamatörer på världsbasis som intresserar sig för sådan verksamhet och endast en obetydlig bråkdel av dessa kan anses vara tränade och därmed kvalificerade för uppdraget. Det stora flertalet deltagare är troligen nöjda med att stå i rampljuset och bära sina armbindlar samt som lök på laxen delta i krissambandsövningarna, dagtid under sommarmånaderna då vädret är bra. Det finns undantag men de försvinner i det allmänna bruset.

Visst är det bra om radioamatörerna kan göra en samhällsinsats när det behövs men det är knappast rimligt att så extremt stora frekvensområden står till vårt förfogande för den typ av trafik som bedrivs på daglig basis. Vi kan mycket lätt konstatera att om trivselförbindelserna (socialt snack om ingenting) samt renodlad tävlingsverksamhet skulle tas bort så återstår i princip inget alls. Noll och intet. Banden skulle bli helt tysta ty den typ av radiotrafik som beskrivs av ITU-RR och definieras i 1.56 existerar inte längre i verkligheten. Den försvann troligen redan under 50- och 60-talen.... I det fall den ändå existerar så är den knappast märkbar. Någon som hört den de senaste säg 30 åren?

Det är intressant att diskutera denna typ av frågor och det märks tydligt hur otroligt vaga föreställningar radioamatörerna i gemen har. Det absoluta flertalet tror på fullt allvar att det är en självklar rättighet att få behålla våra band i all evighet och tror också att amatörradion är en viktig företeelse.

Vi får nog bereda oss på att de högre frekvenstilldelningarna kommer att krympas medan vi troligen kommer att få behålla kortvågen under 30 MHz. Räddningen för oss kan vara att radiomiljön försämrats och fortsätter att försämras p g a allehanda elektronisk apparatur som inte uppfyller EMC-kraven översvämmar marknaden. Så ju mer störningar som alstras desto mer sannolikt är det att vi kan få behålla de låga frekvensbanden. Kanske är LED-lamporna vår räddning trots allt?

/Bengt
 
Last edited:
Skulle nog vilja påstå att LED-lamporna är vår "räddning" den dagen en utryckning som gäller liv och död där kommunikationen blivit störd av dessa "lampor" leder till en fatal utgång. Även frekvenser över 30MHz kommer att drabbas, digital kommunikation eller ej.
 
Last edited:
Led-lampor?

EQL, FBJ de APQ.
Hej.
Du skrev:
Vi får nog bereda oss på att de högre frekvenstilldelningarna kommer att krympas medan vi troligen kommer att få behålla kortvågen under 30 MHz. Räddningen för oss kan vara att radiomiljön försämrats och fortsätter att försämras p g a allehanda elektronisk apparatur som inte uppfyller EMC-kraven översvämmar marknaden. Så ju mer störningar som alstras desto mer sannolikt är det att vi kan få behålla de låga frekvensbanden. Kanske är LED-lamporna vår räddning trots allt?

Bengt

Har litet svårt att förstå vad du menar. Du skriver först att vi troligen får behålla frekvenserna under 30 MHz. Detta p g a att radiomiljön försämrats o s v. Menar du att LED-lamporna och annat "skräp" skulle tvinga kommersiella användare av HF att överge detta frekvensområde och låta amatörerna få behålla sina MF och HF band?

P g a min bakgrund som marin radiooperatör och mina år i FN lyssnar jag mycket på HF (ej på BC-stationer). Jag noterar att massor med kuststationer och US Coastguard fortfarande använder SITOR (SImplex Teleprineter Over Radio) och identifierar sig med sina "gamla" anropsignaler. Dessutom hör jag digitala moden som jag inte kan identifiera. Jag upplever att varje kHz är ockuperad av dessa stationer. Jag har svårt att tänka mig att dessa användare skulle ha besvär med störningar från LED-lampor, plasma-TV etc. Dessa mottagarstationer är installerade utanför städerna i störningsfria område.
Ett annat exempel är civilflygets användning av HF när man flyger över Atlanten eller Afrika.
Lyssna på 8903 kHz USB efter mörkrets inbrott. Här hör man Kinshasa, Luanda, Lagos m m plus Speedbird-xxx (British Airways), Springbock-xxx (South African Aiirways) m fl. Jag kan inte tänka mig att dessa markstationer eller flygplan har problem med "lokala" störningar från mobil-laddare e d.
Här i mitt eget hus är villan "nedsulad" med laddare, plasma tv etc, men har inga problem med störningar. Kanske beror det på att jag använder balanserade mittmatade antenner matade med koax och rikligt med commonmode drosslar både i matningspunkten och vid mottagaringången.
Jag har även "drosslat av" 400/230 volt 3 fas matarkabel från centralen till radiorummet med ferritringar.

73
Bengt SM6APQ
 
APQ DE EQL

Njae, jag menade bara att intresset från kommersiella användare med tjock plånbok för låga frekvenser under ca 30 MHz inte är lika stort som på de högre frekvensbanden där PTS ju börjat auktionera ut stora frekvensblock till högstbjudande teleoperatörer m fl. Frekvensbanden är visserligen grovplanerade av WRC/ITU men sedan kan respektive lands telemyndigheter själva välja hur de skall nyttjas och åt vem. Här tror jag att amatörradio kommer ganska långt ner på prioriteringslistan då vi inte betalar någon tillståndsavgift och inte nyttjar banden i någon större omfattning.

På kortvåg finns inte samma friheter från de nationella myndigheterna då radiovågorna har en viss benägenhet att ta sig utanför landets gränser. Där blir frekvensplaneringen mer statisk och PTS m fl telemyndigheter måste ta större hänsyn till andra länder om de vill tillåta annan trafik än amatörradio där. Det krävs noggrann koordinering och sådant är besvärligt och tar resurser i anspråk.

Beläggningen på kortvåg ser dessutom ut att ha minskat betydligt och jag noterar att för varje år som går så försvinner allt fler fasta stationer. Visserligen tror jag att respektive station/land ser till att hålla hårt i sina frekvenstilldelningar enligt IFR men intresset för nyetablering av KV-sändare förefaller inte vara jättestort?

Den typ av kommersiella stationer du nämner flyg/marin mf l är ofta lokaliserade på platser utanför tätbebyggt område med antennerna på betryggande avstånd från stationsbyggnaden. Därför blir inte störningarna från elektrisk utrustning lika besvärande som för en radioamatör som bor mitt i smeten och har sin antenn på fastighetens tak.

LED-lampor tillhör ett av några få produktslag som jag ser som speciellt besvärliga att komma åt. De tillverkas i ofantligt stora antal och för varje tillverkningsbatch så görs ibland ändringar allt eftersom billigare komponenter kan anskaffas eller "onödiga" avstörningskomponenter tas bort. Det mesta kommer från Kina och när lamporna väl nått slutkonsument så är de svåra att nås om nu tillsynsmyndigheterna skulle kräva återtag etc.

>>>>>"Här i mitt eget hus är villan "nedsulad" med laddare, plasma tv etc, men har inga problem med störningar. Kanske beror det på att jag använder balanserade mittmatade antenner matade med koax och rikligt med commonmode drosslar både i matningspunkten och vid mottagaringången.
Jag har även "drosslat av" 400/230 volt 3 fas matarkabel från centralen till radiorummet med ferritringar."

Ungefär samma erfarenheter här. Massor med vanlig billig hemelektronik från Kina, en del ferriter har behövts snäppas på och väl jordade antennkablar krävs. Inga störningar alls.

/Bengt
 
Back
Top