1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Varning för Biltema "RG-59"

Discussion in 'Antenner och master' started by sm2wmv, Aug 14, 2012.

 1. SM2VJX

  SM2VJX Riktig radioamatör!

  Fast finns det inte en tråd om Kjell&co dåliga coax som dom efter reklamationer slutade att saluföra?

  Det finns väl dessutom en tråd om Electrokit och deras coax av olika kvalitet varav den sämre skulle sluta säljas efter reklamationer?

  Jag vet även att Clas Olsson har slutat sälja saker som har reklamerats i stor mängd, och senast i dag läste jag om IKEA's katastrofalt dåliga symaskin som dom drog in (årets roligaste blocketannons)
   
 2. SM6XQY

  SM6XQY Well-Known Member

  Köpte för flera år sedan en generator på Biltema. Efter montering och inkoppling i båten så hade jag en laddspänning på ca 16,5V. Gick upp till bilen och demonterade laddningsregulatorn, skiftade regulator i båten och hade 14,3V i laddspänning. Bytte tillbaks i bilen och åkte in till Biltema. Förklarade problemet i butikens kundtjänst, och fick en ny laddningsregulator med mig. Denna nya och även nästa hade på tok för hög laddspänning. Påtalade detta igen och DÅ SPÄRRADE BILTEMA I GÖTEBORG HELA BATCHEN I SVERIGE med dessa laddningsregulatorer. Regulator i sig hade BOSCH stämplat på sig. Det slutade med att jag köpte en regulator hos VOLVO och monterade i båten. Men jag tycker faktiskt att Biltema agerade korrekt i detta fallet.
   
 3. SA0BUX

  SA0BUX Old Member

  Skulle inte förvåna mig om dom fortfarande säljer skiten även om killen som satt centralt på kjell.com lovade att dom skulle ta bort kablarna i mailet till mig.

  Kanske dags att kolla...

  /Lars
   
 4. SM7TJC

  SM7TJC Well-Known Member

  Nja, det handlade kanske om radioamatörenas representation i förhållande till hela kundkretsen. Det kan väl inte finnas mer än handfull amatörer dom handlar koax, till sin amatörradiostation, på Biltema?
  Med tanke på de summor som de flesta lägger på radioutrustning så vore det ju att kasta alla pengarna i sjön om man köper koaxen på Biltema.
   
 5. SM7DYZ

  SM7DYZ Well-Known Member


  De säljer skiten

  Stig
   
 6. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Jag talade om den del av Biltemas kunder som kan tänkas vara radioamatörer, inte hur många radioamatörer som kan tänkas handla där.
  Och jag tror fortfarande det handlar om delar av promille.
  En promille av 10 000 radioamatörer är dock 10 st. Något som inte är tillämplig statistik för Biltemas kundantal.
  Jag tror inte att det skulle påverka BILTEMA om så 1000 st radioamatörer vände i dörren.

  Att sälja spänningsregulatoer som ger fel spänning är ett stort fel, oavsett om de byter ut dem.
  Men alla som inte äger en Voltmeter, eller tar sig för att kotrollera spänningen, kommer att få köpa nya bilbatterier och byta lamöpor till leda i sin bil.

  En svartlista på dåliga produkter kanske?
  Det kan "någon annan" göra, som ahr fallenhet för statistik.
  Ungefär som förr då radioaamtörer gjorde listor över TV-apparater som stördes av amatörradiosändningar.

  de
  FPD
   
 7. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Som jag ser på saken så finns det två grundtyper av företag/återförsäljare.

  En typ som säljer precis vad som helst och som inte har resurser eller kunnande att bedöma de produkter som köps in. Inköpspriset har en avgörande betydelse och kvaliteten är oviktig så länge som kunderna inte gnäller för mycket. Om ingen klagar så är kvaliteten alldeles för bra och om alla klagar för dålig. Bättre då att några få klagar än ingen. Produkterna som köps in tas från den tillverkare som för tillfället erbjuder ett "bra pris". Exempel på produkter kan vara koaxialkabel eller kontakter där de elektriska egenskaperna varierar från batch till batch och från tillverkare till tillverkare. Ett slags lotteri där återförsäljaren ibland köper grisen i säcken och om varorna inte går att prångla ut ens i fyndlådan helt enkelt slängs i återvinningen. Inköpspriset är extremt lågt och marginalerna så pass höga att det ofta inte lönar sig för importören att kräva ersättning från kineserna.

  Den andra typen av företag är de som representerar kända tillverkare som t ex Huber & Suhner där det går att köpa riktig specificerad koaxialkabel och kontakter som uppfyller vissa specifika krav och där det inte tummas på kvaliteten. Produkter tillverkas i olika klasser och det finns ofta en ekonomi-version till ett billigare pris men som ändå uppfyller krav som går att få tag på i form av datablad etc. Vi som i vårt yrke jobbar professionellt med radio köper denna typ av produkter och priset spelar sällan någon större roll. Att för en kommersiell installation köpa koaxialkabel på Biltema eller Kjell & Company känns främmande för mig. Då skall det vara riktig kris i bygget och då enbart i syfte att temporärt försöka lösa ett akut problem tills den riktiga kabeln anländer.

  Problemet som hobbyfolket står inför är att företagen som vänder sig till proffsmarknaden inte vill ha med besvärliga privatpersoner att göra. Produkterna finns inte alltid i lager och säljs inte per löpmeter, inte ens till företagskunderna. Amatörradioförhandlarna som tar hem kvalitetsprodukter har svårt att bli av med dessa då hobbykunderna jämför priset med "exakt samma" kabel på Biltema eller Kjell & Company där den bara kostar en tiondel av priset.

  /Bengt
   
  3 people like this.
 8. SM7WDG

  SM7WDG Well-Known Member

  @ SM7EQL..

  Ja och den första typen av företagen känns oftast igen på att det går att köpa med hem schampoo, Balsam samt hundbajspåsar när man ändå handlar den ospecificerada Koaxialkabeln.

  // Freddy / SM7WDG
   
 9. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  En god sammanfattning Bengt.

  Förr, jag har ju varit med en tid, så var radioamatörer nästan lika kvalitetsmedvetna som det du beskriver i stycke två. Man förhörde sig om exvis kabelkvalitet, beställde en provbit etc. Man studerade kopplingscheman på tänkt radio, man provlödde koaxialkontakter för att se om den smälter, man öppnade radiostationer som man spekulerade på för att besikta lödningar, eller jag fick öppna och visa, man frågade efter MTBF??? Man försäkrade sig om att reservdelar fanns för snabb leverans. Man köpte en servicemanual för att ha till hands. Skaffade reservacckar och reservantenner och reservmikrofoner.

  Idag finns inget annat i skallen på en radioamatör än "billigast möjliga", ovasett vad man tänker skaffa.

  Är det en kunskapsfråga?
  Är man offer för myten om konsumentmakt?
  Är hobbyn så sekundär att det kvittar om det är bra gejer eller dåliga?
  Är man så van vid att slänga skiten som var för dålig att det är ett inbyggt beteende?
  Har vi alla fått avsevärt sämre ekonomi för att lägga på vår hobby?
  Inser man inte att exvis specen HF plus VHF inte är samma sak i två olika fabrikat.
  Inser man inte att halva priset för RG-58 inte ger samma produkt?

  Ja det lär bli mycket skrot i framtiden.

  Det mesta som köps billigast möjliga funkar som mest i något eller några kanske 5 år.


  de
  FPD
   
  3 people like this.
 10. SM7WDG

  SM7WDG Well-Known Member

  @Roy ..

  Jag tror att det mycket handlar om okunskap samt snålhet i kombination.
  För många räcker det "att skiten funkar" men de bryr sig inte om hur bra eller dåligt.
  Visst för många är det säkert ekonomin som styr, men det tror jag kommer längre ner i kriterierna. Som Bengt sa "Exakt samma" , många ser det nog så när de skall handla och vet man inte bättre så är det ju så.. Varför köpa dyrt OM något billigare till halva pengen gör jobbet lika bra. Tyvärr är det ju så att de billiga produkterna ofta inte gör hälften så bra. Detta är ett resultat av fördumningen av folket.

  Jag har en IC-735 ståendes som är typ 20 år gammal.. funkar 100 % än idag trots att den fått väldigt lite service. Jag skulle vilja se hur min Baofeng Kinaradio funkar om 20 år.

  // Freddy / SM7WDG
   
 11. SM4RNA

  SM4RNA Well-Known Member

  Vet inte om jag håller med. Nog finns det ett antal som vill diskutera prestanda och syna konstruktion(smissar), men då bemöts de/man med hur få månadslöner dagens lådor kostar... och det antyds nästan att man är ohövlig. Man ska stå med mössan i hand...
   
 12. SM7HPD

  SM7HPD Well-Known Member

  Hej alla!:)
  Intressant med alla knutna nävar åt våra ”kära” lågprisprodukter.

  Tittade på tv-programmet Dokument Utifrån i söndags. Avsnittet handlade om den världsomspännande problematiken med piratkopiering. När förpackningar kan kopieras in i minsta detalj, inklusive hologram, kan det även lura inköparen.

  Biltillverkaren Renault testade piratbelägg för frambromsar, vilka definitivt inte höll måttet.
  Inslaget verkar fortfarande gå att se på SVT play:

  Dokument utifrån - Kriget mot piratkopiorna. | SVT Play

  Jag blir mest oroad av piratkopieringen av läkemedel. Då tänkte jag inte på de förfalskade Viagra-tabletter som innehöll blå målarfärg. Jag förstår inte att folk vågar handla läkemedel via internet.
  Malariamedicin till Afrika är ett exempel läkemedel som varit utsatt denna typ av bedrägeri.
  Folkhälsan kan urholkas på sikt.:(

  /Hans
   
 13. SM7WDG

  SM7WDG Well-Known Member

  Hans .. jag såg oxså detta programmet och kände exakt samma rädsla som du om medicin och liknande.
  Det var väldigt stor skillnad på beläggen, och det är likadant på många andra produkter.

  Egentligen har jag inga direkt knutna nävar mot lågprisprodukter då jag räknar med att det är låg kvalitét och då kan man bara bli positivt överraskad. Kritiska produkter köper jag inte på dessa ställena utan det får bli de mer prisvärda alternativen. Vid något tillfälle har jag köpt nån TV antenn på Biltema och den har hamnat ganska fort på deras returdisk igen :).. Jag får skylla mig själv helt enkelt. Ibland behöver man en grej en gång och då kan det kännas vettigt att köpa den där prylen till en bråkdel av priset.

  // Freddy / SM7WDG
   
 14. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  koaxialkablar

  Hej.

  Jag skaffar/köper och använder koaxkablar så här:

  Inomhus vid min station använder jag RG-223 (RG-58 med dubbla skärmar) mellan olika enheter där effekten understiger 200 Watt. Mellan slutsteg och antennväljare/avstämningsenheter etc använder jag RG-214, 50-ohm med två försilvrade dubbelskärmar. Dimensioner som RG-213.
  De flesta kablar har jag "bärgat" från Televerket eller i FN-tjänst vid installationer då det blivit över stumpar på 2 eller 3 meter. I "värsta" fall har jag gjort inköp hos Elfa och då stora kvantiteter som vi - ett antal SM6:eek:r - delat. En aning billigare på det viset!

  Utomhus:
  Genom att besöka siter där mobiltelefonmaster installerats har jag kommit över "stumpar" på 50/60 meter av 50-ohmig lågförlustkablar som annars skulle gått till skrot.
  Bästa "affären" var när jag fick 90 meter 50-ohms luftisolerad kabel med en spiral och en ytterdiameter på c:a 150 mm. Innerledaren utgjordes av ett cu-rör där man kunde stoppa in en RG-8! Jag fick hyra släpkärra för att få hem trumman. Jag delade sedan kabeln och frakten med Bertil, SM6ENG.
  Jag använder denna kabel för att mata min hemmagjorda log.per.antenn.
  För några år sedan köpte jag 200 meter lågförlustkoax på skroten i Kungsbacka. Den var cirka 22 mm i ytterdiameter. Vid cirka 75 meter från ena ändan hade någon kört på kabeln med en bil vilket resulterat i tillplattning och kortslutning. Detta var den troliga orsaken till skrotningen. Jag vill minnas att jag betalade 150:- Detta var innan kopparpriserna gick i höjden.

  Vad lär vi oss av detta: Flygande kråka får mycket...
  och inomhus: använd dubbelskärmad kabel för att undvika interferens mellan olika enheter. Snåla inte med kvaliteten på korta stumpar.
  Inköp: Gå ihop med kompisar och gör ev. inköp av stora kvantiteter hos välkända firmor.

  73
  Bengt SM6APQ
   
  Last edited: Aug 21, 2012
 15. SA2CER

  SA2CER Well-Known Member

  Detta är ett väldigt märkligt fenomen. Faktiskt.
  Jag har märkt att om jag så är på ett motorcykelforum, ett fotoforum, ett radioforum, ett skidåkningsforum och någon ställer en fråga, T.e.x: "Var hittar jag en högkvalitativ transmissionsolja?" så ramlar svaren in ett efter ett. Det allra första svaret brukar lyda: "Nu har jag aldrig köp transmissionsolja nångång men jag har för mig att Lelles Mc säljer sådan..." O.s.v Ungefär vid 4-5 svaret brukar det komma någon som säger glatt: "Biltema har en billig olja som..."!
  Och då tänker jag: Jaha, där kom den! Biltemaförslaget!
  Och det här spelar ingen roll, det kan lika gärna vara någon på fotoforumet som är ute efter ett linsskydd så nog fan är det någon efter ett par svar som föreslår att man går på biltema och köper nån viss duk och klipper ut en bit ur den och virar fast på objektivet.
  Samma gäller koaxialkabel -Spelar ingen roll om någon frågar var man kan köpa 5/8´s koaxialkabel så nog tusan är det någon som tycker man borde prova någon kabel på just biltema. Helt makalöst! -Vad beror detta på?
  Tror dessa att alla är svårt utfattiga och bara har råd att köpa det allra billigaste TROTS att de kanske uttryckligen frågat efter en kvalitetsprodukt? Det är som att det lyser igenom något slags lyckorus, Ja ett rent rus av att funnit det billigaste, och då vill man berätta det för hela världen, helst. Kan det vara detta som gör att det ändå är så mycket folk på lågprisbutiker -Jag tror det.
  Sökte för ros skull på Google: "Finns på biltema" och fick inte mindre än 34.200 resultat Där kan man scrolla ovanstående resonemang.
  Det skulle inte förvåna mig om man hittar någon läkare som frågar om en viss hjärt-lung maskin får till svar "Aaa, jag tror biltemas trädgårdspump för 299:- är ännu bättre som alternativ" :)
  Jag kallar det: Biltemasyndromet. -Vad det beror på förblir nog upphöjt i dunkel.
   
  2 people like this.
 16. SM5AKU

  SM5AKU Janne i Vingåker

  ref: konserverad gröt
   
 17. SA3BYC

  SA3BYC Well-Known Member

  Har du inte fått någon julmat -CER? eller fel julklappar? Är du inte lite aggressiv, kanske lite nedvärderande, i ditt "anti Biltema" inlägg?

  Då är väl jag en av de utfattiga, alternativt snåla, individerna du lite idiotförklarar? känns åtminstone lite så :D

  Jag tror personligen inte att Biltema är kvalitéts leverantör no 1, inte för en sekund. Men om jag nu behöver en provisorisk hisslina till en trådantenn med förväntad livslängd på ett år eller så, då köper jag hellre Biltemas skotlina för en spottstyver än superdyr lina hos fina affären.

  Är det din strategi att alltid köpa det dyraste, fine, helt Ok för mig. Jag väljer det som är mest prisvärt / lämpat för en viss applikation istället.

  Man kan tolka allt som man vill. Personligen idiotförklarar jag inte automatiskt de som kommer med rådet "kolla på Biltema". Kan ju vara så att det bara är ett råd i bästa välmening? Man vill hjälpa till, efter bästa förmåga, eller är det på rent jävelskap tror du?

  Nåja, God Fortsättning på dig!

  Vem vet, jag kanske rentav kan få ett Qso med dig, trots mina hisslinor, en hel del wirelås, wire, 1,5m2 kabel, sockerbitar, krympslang, mm mm, i min lilla antenn farm som kommer från Biltema ...

  /Johan
   
  Last edited: Dec 26, 2014
 18. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  CER skrev; "Det skulle inte förvåna mig om man hittar någon läkare som frågar om en viss hjärt-lung maskin får till svar "Aaa, jag tror biltemas trädgårdspump för 299:- är ännu bättre som alternativ"

  Det som du skämtar om idag kan mycket väl bli verklighet i morgon. Jag tror i grunden att det handlar om bristande produkt- och materialkunskap och att många av dagens konsumenter saknar referenser till den tid då dåliga produkter helt enkelt inte fanns att få tag på. När vi behövde ett bågfilsblad i den gamla tiden köptes ett sådant i den lokala järnaffären och det stod Sandvik på bladet. Ingen behövde tvivla på att det var högsta kvalitet vi fick av den kunnige järnhandlaren på andra sidan disken. Samma sak inom vår hobby. Koaxialkabel och koaxialkontakter var märkta t ex Suhner och det var före tiden då Suhner införde sina ekonomi-alternativ förmodligen för att kunderna började att överge hög kvalitet framför skiten från Kina. För Suhner gällde det att överleva eller försvinna.

  Vill man ha tag i kvalitet idag så finns det alternativa inköpsställen men priserna är ibland skyhöga jämfört med "motsvarande" produkter på katalogföretagen Kjell & Company och Company. Bäst value for the money får man på loppisarna där jag regelmässigt brukar lägga beslag på någon typ "Bacho skiftnyckel modell stor a 5 riksdaler". Fina fynd som moderna människor ratar för att de är smårostiga eller oljiga. I stället köper de en kromad Biltema-variant i pin pack för 19.90 som bryts i två stycken vid första försöket. Eller så saknas tumskruven helt alternativ är gängad baklänges.

  Dock finns det väl skitprodukter som gott och väl kan inhandlas på Biltema om man bara har lite känsla för om de kommer att klara jobbet eller ej. Men åter igen de som aldrig sett och arbetat med kvalitetsprodukter har ju ingen möjlighet att avgöra var på skalan Biltema-grejorna ligger och utan kunskaper och erfarenheter så blir priset den helt avgörande faktorn. Så enkelt tror jag det är. Ät mer pepparkakor! Baka dem själv så du vet vad du stoppar i dig. Made in China varianterna vet man aldrig vad de innehåller...
   
  2 people like this.
 19. SA2CER

  SA2CER Well-Known Member

  ...Jo, för tusan, Julmat & pepparkakor i massor!
  Nä, men allvarligt! Det är som SM7EQL säger! -Kan man avgöra, så är det väl ok att handla pryttlar på biltema. Du har säkert de referenserna, Men många saknar dem. Sedan tycker åtminstone jag att det är trevligare om man slipper jäklas med bultar som går av på mitten, Ja! T.o.m plåtskruv som inte tål att skruvas in i förborrad aluminium -Då blir man trött! -Då köper jag hellre på "fina affärn" och slipper svära över grejor som begår harakiri när de används. Jag har kanske inte samma näsa som dig när det gäller v i l k a prylar som man törs lita på i billig form. Då tar jag det säkra före det osäkra.
  Du har lyckats få upp imponerande antenner med enkla medel och det gör inte vem som helst! Det kräver sin man. Dessutom vågar du testa.
  Det är då det kan dyka upp nya varianter som är överraskande bra. -Kul!
   
 20. SA2CER

  SA2CER Well-Known Member

  Det hela kan nog knappast sägas bättre! Min bekant lånade för 8 år sedan ut sin biltema-hylsnyckelsats till mig när vi var på OK och bytte olja på våra bilar. Min oljeplugg satt fast så skiftnyckel dög ej. -På med 13´s hylsa, så vred jag. Hylsan "Blommade ut" som en vårblomma, D.v.s sprack upp i flera delar såsom en strut.
  Då gick jag in på OK och fick låna en BACHO motsvarighet och med den gick det som ingenting att lossa bulten. -Gissa vad jag köper för verktyg?

  Vill jag se på blommning så gör jag det helst i trädgården!

  God fortsättning!
   

Share This Page