Vårt konstiga amatörspråk

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Vi som är intresserade av radio kan vara lyssnaramatörer, sändaramatörer eller som jag alltid varit - en radioamatör som har radio som min hobby. Någon utpräglad sändaramatör i sändningsnischen inom radiohobbyn är jag inte även om jag har många radiosändare i radiorummet.

En sak som jag tycker är märklig är att många av de svenska radioamatörerna anger sina anropssignaler i varje S/M-skifte plus att en del säger KAM eller KAAAAM när dom skiftar över. Ibland kallar A på B och om B nu inte svarar så säger A "Ingen förbindelse klart slut" Ordning och reda. Vad betyder KAM / KAAAAM och varför säger dom inte bara ett vanligt obetonat KOM om det nu behövs en övergångssignal. Hur blev O till ett A eller AAAA.

De danska radioamatörerna använder en helt annan i mitt tycke naturligare samtalsteknik. Här används anropssignalerna endast inledningsvis för att markera att man etablerat kontakt, därefter förs ett vardagligt samtal ungefär som det skulle kunna låta i telefon eller vid fikabordet på klubben. Man pratar MED varandra och i stort sett alla använder VOX. Stilen är tillbakalutad och avslappnad. Knappt någon DUBBLAR d v s hamnar i motfas och pratar i mun på varandra. Även i ringar med många deltagare flyter samtalet på utan en massa konstlade märkligheter såsom strikta turordningsregler. När samtalen avslutas så anges anropssignalerna på ett kort och väldigt naturligt sätt - utan att föregås med långa ramsor där motstationen avtackas och det uttrycks stora förhoppningar om att åter mötas på nytt för ett lika trevligt samtal. "Tack för ett fint QSO och det var trevligt att råkas, vi hörs imorgon på samma tid och frekvens som vi använt de senare 30 åren" Nej så säger inte en dansk radioamatör. Danskarna är proffs på radiokommunikation.

När en dansk radioamatör skrattar hörs det tydligt medan en svensk ofta gravallvarlig använder sig av uttrycket EITCH AJ. Uttrycket EITCH AJ är troligen en information till motstationen att det som sagts är roligt ungefär som det burkade skrattet används i de amerikanska såporna så att den måhända tröga studiopubliken fattar vad som är roligt.

De svenska radioamatörerna tycks ha fastnat i en ålderdomlig QSO-form bestående av långa monologer där flera olika ämnen avhandlas i varje monolog. Motstationen eller motstationerna tycks föra noggranna anteckningar om vad som sägs för att när det blir deras tur pricka av listan från punkt 1 och nedåt. Monologerna kan vara upp till flera minuter. Man hör ofta att det den ene just sagt kvitteras av den andre genom att denne repeterar stora delar av informationen. -Ja du säger att du klippt gräsmattan och att det är fint väder. Sedan sa du att du hade fått nya piller som du skulle ta tre gånger om dagen - som sagt. På så sätt står ofta samtalen stilla rent innehållsmässigt. Det sägs väldigt mycket räknat i antal ord men ändå sägs nästan ingenting som är värt att veta.

Jag har många gånger funderat på om dessa svenska radioamatörer använder sina vanliga 600-ohms telefoner eller mobiltelefoner på samma märkliga sätt. Om dom nu inte gör det, varför i hela friden håller man då på som man gör på amatörbanden. Är det något radioamatörerna fått lära sig i början av sin karriär och som nu rotat sig så djupt att det inte går ur eller vad beror detta på?

Danska radioamatörer använder aldrig övergångsordet KAM, KAAAAM eller motsvarande KOM-läte. I stället upphör de helt enkelt att tala när de inte har mer att säga. Den tystnad som då infinner sig tolkas blixtsnabbt av motstationen som att, nu är det är fritt fram att fortsätta samtalet. Om naturliga talpauser uppstår finns alltid någon som lägger in ett ord i laget. Danskarna är synnerligen smidiga i sina samtal. Konversationerna låter fullständigt normala och det är mycket sällan man hör de långa intetsägande hardangerna som svenska radioamatörer omger sig med.

Fenomen med långa monologer där ingenting sägs förekommer mest på 80 m SSB medan uttrycken KAM och KAAAAM nog frodas mest på 2 m FM liksom det hörs på privatradiobanden.

Om vi ser på språkbruket inom amatörradion ifrån den komiska sidan så tycker jag att som lyssnaramatör kan man ha fruktansvärt roligt med bara en mottagare. Tänk vilken guldgruva amatörradio måste vara för språkforskare, psykologistuderande och beteendevetare.

Om vi applicerar den svenska QSO-formen i våra Skype-samtal och inbjuder unga ungdomar att delta i diskussionerna. Hur mossig kommer då svensk amatörradio att upplevas av de unga?

/Bengt
 
Håller med dig Bengt.
Kan tillägga att "kom" numera är ersatt av "fick du det" klick......

Genom att bokstavera sin anropsignal tydligt en gång, kan man slippa att säga den otydligt 5 ggr, ja kanske 25 ggr.
Det borde man lära sig efte ett par misstag, men icke.

Katten kan lära sig av misstag, ibland på en gång, men att lära den sitta, ja då krävs det en miljon övnigar och upprepningar. Och visst är vi (vissa) människor lite kattlika.

Jag brukar föreslå att lyssna på flygradion, de är ett föredöme, som ju egentligen radioamatörer borde vara. Där etablerar man kontakt mellan flygledare och flygtyg, med anropsignaler, sen pratar men och avslutar. Inget sägs utan att man är helt säker på att det uppfattast rätt. Båda parter är helt överens om att radioförbindelsen ger viss distorsion som gör att man genom att bokstavera eller tala tydligt ändå kan överföra sitt medellande.

Sen tycker jag nog att det finns något mittemellan långa monologer och snabba VOX klipp. Korta monologer och kom. Och det funkar väl bra.

Nej att säga kom på ren begriplig svenska är nog inte riktigt tillräckligt tufft.
Utan man svänger till det lite.
Som hjälten i thrillern med arbandsradion, eller hans uppochnervända handapprat.

Rent trafiktekniskt är väl ändå de som kör test väldigt duktiga. Men själv tycker jag nog att ett testQSO borde innebära att man överför något mer än 59. Exvis borde namn och QTH väder och temp, QSO serienummer vara med. Men tester begriper jag mig inte på.

Det var bättre förr då televerket krävde att radiotrafik genomfördes med klart och tydligt (svenskt) språk, och med anropsignaler.

Men du Begt om man lyssnar på hur telefonsamtal genomförs så kan nog ord som:
va sa du? aaaha, visst, åååfan, nej, jooo, vad sa du? ååfan, nej inte jag, ååååfan, vad sa du? neeeej, ååfan, va? vara mer än 50 procent av ett sådant QSO.
Så fattigt ordbruk har vi än inte på 3750 kHz.


Visst är det underligt att Morse telegrafins förkortningar används vid telephoni. ajtch ajjj. .... ..
Och Q-förkortnigar, varför i telefoni? Häftigt , ja visst imponeras lyssnare, av ett högnivåspråk.

Man skulle väl kunna säga som så här:
Idag har vi så fina grejer att vi kan överföra telefoni med så hög klass och så bra läsbarhet att vi inte behöver varken Q-förkortnigar, långa sändningspass, utan kan med VOX eller tumVox tala nästan som i fullduplex. Klart att vi då skall utnyttja möjligheterna och inte som när det skulle kopplas om 3 strömbrytare och flyttas antenn, och skruvas in frekvens och leta reda på motstationen inom bandet förn varje pass.

Nu skall vi i försvar för många oxo säga att det förekommer handikapp bland radioamaörerna, som gör att det kan vara svårt att snabbt höra och komma ihåg saker utan att plita ner på papper.
 
Är det inte var 10 minut man anger sin signal om det är ett långt samtal på radion:confused:

Mvh Janne
 
Som (för närvarande) sporadiskt aktiv lyssnaramatör kan jag inte annat än hålla med. Det är tydligt att framför allt åtskilliga av de äldre ringarna fastnat i en även i mitt tycke stereotyp trafikform.

Jag kan gott förstå att detta till att börja med hade en kombination av radiotekniska och trafiktekniska orsaker. De trafikmetoder som i "antiken" lärdes ut i det militära, där VOX var okänt eller otillåtet, har säkert bidragit. Det gjorde också den allmänt usla VOX-funktionen hos dåtidens apparater, slamrande och/eller klibbande S/M-reläer, rumseko osv. Och sedan konserverades "så här har vi alltid gjort"-modellen.

Det bästa sättet att påverka det är genom inspirerande exempel, både i vanliga QSOn och i nya "ringar". Den som armbågar sig in i etablerade grupper med nya idéer blir sällan väl mottagen, alldeles oavsett nykomlingens ålder. Man behöver inte gå längre än till närmaste arbetsplats för att inse det. Men låt för all del inte bli att delta där också. Gå in med en glad dropp-attityd, inte som en buffel!

Alltså, alla som håller med Bengt, SM7EQL, översvämma banden med en ny, attraktiv stil!

... "Ingen förbindelse klart slut"...
kommer från privatradion. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin hörde det på amatörbanden för 25-30 år sedan. Sak samma med ordet "rikt". Men ordet "beam" låter egentligen inte ett dugg bättre, så inflytande över gränserna har kommit för att stanna. Låt oss ta emot det med öppna armar tillsammans med de nya medlemmarna i vår hobby.

/ Göstha
 
Last edited:
FPD skrev; "Kan tillägga att "kom" numera är ersatt av "fick du det" klick......"

Jo och så använder ganska många nykomlingar uttrycket "QSL" med en frågande betoning efter varje andetag. Det blir liksom typ konstigt typ för att uttrycka saken mer exakt på ett typ för ungdomarna begripligt språk - typ.

/Bengt
 
WXA skrev; "Är det inte var 10 minut man anger sin signal om det är ett långt samtal på radion"


Näää det står ingenstans! Du lever kvar på B:90:s tid. Har du svart och vit TV också?

PTS skriver så här; "Sändar- och mottagarstationens anropssignal skall användas i början och i slutet av varje sändning. Under sändning skall anropssignalerna upprepas med korta mellanrum."

Om någon påbörjar en radioförbindelse idag och avslutar den om två år så torde det väl räcka med att identifiera sig en gång i kvartalet. Tidsuppfattning är ju relativt och sett i ett längre tidsperspektiv så går ju två år fort. Fortare och fortare faktiskt.

/Bengt
 
"Näää det står ingenstans! Du lever kvar på B:90:s tid. Har du svart och vit TV också?"

Du är riktigt rolig du EQL, har alltid gett oss glada skratt. Fortsätt med det Master:)



Mvh Janne
 
Lyssna på ringar från UK så hör man samma avslappnande stil. Snabba klipp och en del flikar bara in ett garv - utan att de pratar i munnen på varandra. Krävs en del träning gissar jag? 1933 kHz sent på småtimmarna brukar vara riktigt underhållande. Eller runt 7120 kHz. Ersätter vilken TV-såpa som helst, ibland kan det till och med hetta till och bli intressant.

Speciellt minns jag han som blev tvungen att vara hundvakt åt frugans vita vovve när hon drog till Spanien med tjejkompisarna: Han råkade tappa en burk med rödbetor på köksgolvet:( Hunden var ju snabbt där och slickade. Fort bort med den, för att han inte skulle få i sig glasbitar. Sopa upp allt i en plastpåse och hunden följde med ut till soptunnan. Där märker han att hunden måste blivit skuren trots allt för han var alldeles blodig över hela den vita pälsen. "Oh fuck, she's gonna kill me!". Panik. Sen visade det sig att det var glasbitarna från burken som skurit sönder påsen och hunden hade gått under den läckande vätskan:)

Så in i badet med hunden för att tvätta rent den. Gick ju inte helt, så när frun kom hem möttes hon av en glad, men ROSA, hund:)
 
Ja förr var ett populärt byggprojekt en timer som larmade varje tio minuter, och då skulle man säga sin ansopsignal.

Själv tycker jag det är trevligt att vid lyssning få reda på vem som talar med vem, dvs höra anropsignalen, och då är väl ändå var tionde minut rätt lagom. Eller låt oss säga beroende på radiokontaktens art var 5 till 30:e minut.
Obs att jag kallar en radiokontakt för radiokontakt och inte QSO. för oftast är det ju en radiokontakt mellan två eller fler radioamatörer som sker på våra band.
Tycker man inte att lyssnare har med att göra vem man är så är det då fritt att säga anropsigneln mer sällan.

QSL?


Sen hör vi ju de som "kallar QRZ"

Egentligen borde systemet med Q förkortnigar skrotas, varför de är så viktiga i amatörradioprovet är för mig en gåta. Det går ju att ha en lista på en lapp vid radion. Och man skulle inte behöva kunna dem utantill. Bättre vore att använda sin hjärncell till annat.
Att de kan ha ett visst befogande vid Morsekontakter internationellt är väl OK.

Nog har vi väl alla varit nybröjare och gjort fel, men numera verkar det ju inte som man lär sig vad som är mer rätt, eller vad som är användbart, "rätt" finns nog inte..

de
Roy
 
"Ingen förbindelse, klart slut" användes åtminstone förr av polisen.
Tror att det kopierades via scannerlyssnare över till PR-bandet.

Denna tråden var verkligen underhållande!
Tack för den, Bengt!
Svart-vit TV...Ha-ha-ha! :D

/Ingvar
 
Ang Polisens trafikmetoder som också varit lite hemmasnickrade...

I mitten av 60-talet då polisen körde på 40,95 MHz här i Lund kunde man höra;

-SHM 4 från 402 kom.

-4:an här kom.

-från 402 QTP UPG kom

-"4:an trycker på PTT" några gånger som kvittens.

Vi ungdomar som lyckats få in polisen på vår självsvängande enrörsmottagare med EC90 funderade mycket på vad dessa hemliga koder betydde. QTP fick sin förklaring men UPG kunde vi inte lista ut. Vadå gå in för landning tänkte vi? Långt senare berättade en snäll polis att UPG stod för "Upp Porten Genast"

Aha! Jag skall gå i hamn/landa upp porten genast vilket på klarspråk skulle kunna ha uttryckts som -402 tillbaka, kan du öppna garageporten....

/Bengt
 
Denna tråd är inte bara underhållande man lär sig mycket, nu åter till min svart-vita TV (snart lagat den) :D


Mvh Janne
 
Om någon påbörjar en radioförbindelse idag och avslutar den om två år så torde det väl räcka med att identifiera sig en gång i kvartalet. Tidsuppfattning är ju relativt och sett i ett längre tidsperspektiv så går ju två år fort. Fortare och fortare faktiskt.

/Bengt

Dagens garv är räddat! Tack Bengt!

Håller med om att tråden var roande. Jag kom in i hobbyn via en arbetskamrat, på den tiden använde vi FRO 41,1 MHz för lokalsnack. En del hade AGA-mick på lång arm med S/M-spak utan returfjäder hemma i schacket. Spaken slogs om till sändarläge (dåtidens handsfree), op. snackade i 20-30 min, skiftade och slog upp spaken till RX-läge. Så långt från snabba VOX-skift som man kan komma!

Anropssignalen var initialerna i ens namn, hoppas att det är preskriberat nu.
En användbar Q-förkortning på den tiden var "QPO", hade med ordningsmakten att göra...

/Sören
 
"Ingen förbindelse, klart slut" användes åtminstone förr av polisen.
Tror att det kopierades via scannerlyssnare över till PR-bandet.

"Ingen förbindelse/kontakt, klart slut" används fortfarande av polisen, räddningstjänsten, bevakningsföretagen och de flesta andra kommerisella aktörer, så det kommer säkerligen därifrån.

Sitter på jobbet och hörde just SCA2 säga precis så medan jag skrev denna text.
 
"Ingen förbindelse/kontakt, klart slut" används fortfarande av polisen, räddningstjänsten, bevakningsföretagen och de flesta andra kommerisella aktörer, så det kommer säkerligen därifrån.

Sitter på jobbet och hörde just SCA2 säga precis så medan jag skrev denna text.
I vårt sammanhang är det väl i allmänhet så uppenbart när någon inte får svar på sitt anrop, att en sådan avlutningsfras måste vara fullständigt överflödig. Jag har aldrig hört motsvarande beteende på CW.

/ Göstha
 
Jag har nu frågat en av killarna här nere som säger KAAAM i ett kör vad KAAAM betyder. Han blev helt ställd och visste inte varför han sa så. Jag frågade om KAAAM var samma sak som KOM och jo det var det nog. Då frågade jag varför han inte bara sa KOM på ett naturligt sätt och på hans egna skånska dialekt. Det visste han inte.

/Bengt
 
Men var det inte så att i USA skulle man logga även allmänt anrop som inte resulterade i något QSO.
Dvs en sänding helt enkelt från sin amatöradiosändare skall loggas även om det är ett CQ eller en provsändning
Och då sändes väl ett didadidadit på slutet som skulle betyda sändning slutar, och frekvensen är därmed ledig. Dvs motsvara "ingen kontakt klart slut"
Huruvida vi i SM var tvugna att logga även sändingar som inte blev QSO vet jag inte.

Idag finns inga regler och olika konstigheter uppstår på egna initiativ. Dvs vad den här tråden handlar om. Och det är väl inte så konstigt att var och en då typ tar saken i egna händer, typ.

När det gäller språket och sådana här saker så sker väl samma saker i vanligt dagligt tal och även skrift.
"absolut" skall ju sägas till det mesta numera.
"typ" vet i katten vad det betyder numera
Förr var det: "som sagt var" eller "alltså" som härskade i talet.
Nu används "suger" på ett sätt som gör att jag funderar på vad det betyder. Exvis Text TV nyheten om studentlägenheter, där det stog: "hyresmarkanden för studentlägenheter suger". det gick inte att förstå vad dena nyhet gick ut på, möjligen var det negativt.
Dock är ju ordet redan upptaget av det man gör i ett sugrör.

Så nog har vi kostigt språk inom hobbyn, men de andra, "vanliga människorna" (citat från politiker) har oxo konstigt språk. (Vad praktiskt det är med Morse förkortningen oxo).
De ovanliga människorna, vilka de nu är, kanske politkerna själva pratar mest plattityder.

Men nog finns det väl fördelar och positiva saker med vår hobby?
Jag har för mig att jag startade en sådan tråd för en tid sedan. Där man kunde skriva om sina positiva erfarenheter med hobbyn.
Har inte hittat den , men den kanske har möglat, vi får starta en ny. För absolut måste det finnas positiva saker, typ.

Absolut!

För övrigt tycker jag att typ Q förkortningarna bör skrotas vid telefoni.

de
SM4FotPeDahl
 
För övrigt tycker jag att typ Q förkortningarna bör skrotas vid telefoni.

Håller inte med.

Tidigare i tråden har det refererats till "Flyget".
Där använder man Q-förkortningar (ex. QNH) och även förutbestämda fraser vid tal.
Detta just för att säkerställa att missuppfattningar inte uppkommer. Talmeddelandena som överförs har under årens lopp, för att öka flygsäkerheten, "mallats" in i en regelbestämd fraseologi i detta syfte.
Men även för att öka kanalkapaciteten för överföringen av information man-man (eng.) genom att göra meddelandena korta (Q-kod) och förutsägbara.

Med detta som referens menar jag att det blir enklare att beskriva vad man vill överföra om alla använder vedertagna uttryck och förkortningar som är kända av de kommunicerande.

/Lars
 
Det hade nog fungerat om de som använder förkortningarna vet vad de betyder och använder dem på rätt sätt. Skräckexemplet är de som ropar QRZ eller QSL i en frågande ton, troende att det betyder att de ropar på de som lyssnar eller om motstationen har uppfattat vad som sagts.

Jag brukar svara QSL:arna med frågan: Via bureau or direct? Men de fattar ändå inte.

I övrigt förstår jag inte varför man ska jämföra yrkestrafik med amatörradio som om vi ( åtminstonde i Europa) vore proffs av något slag, precis som de som brukar säga: -För kännedom.....eller: slut köb.....köb osv, men de har kanske lyssnat på yrkestrafik på andra frekvenser och tycker att det låter "fräckt".

Många som blev glada när telegrafikravet försvann tyckte på samma sätt att det var så gammalmodigt då varken militärer eller andra proffsoperatörer inte längre använde sig av det - vilket man faktiskt fortfarande gör. Det kanske är så att i takt med att innehållet blir mindre tekniskt i våra radioförbindelser, så fyller vi ut tomrummen med allehanda uttryck som får nybörjare att undra vad vi pratar om.....

73 de Bjarne
 
Last edited:
Back
Top