Vindarea

Om man ser ytan som en skugga, så blir det enkelt, 50 mm ggr längden. Ett 3 meter långt sådant rör får då ytan 50 x 3000 = 150 000 mm2
I kvadratat meter 0,05 x 3 = 0,15 kvadrat meter.

När man beräknar ytan på en Yagi kan man helt enkelt summera alla rörens yta, oavsett om de sitter på ett sätt så att de skuggar varandra, vinden kommer ju inte helt laminärt.

Att ta hänsyn till rundingen lönar inte, men det finns aerodynamsika egenskaper som gör att ett runt rör kommer att bete sig "konstigt " om det blåser. det är en vetenskap för sig. Lämpligt är då att ha lite marginal, exvis en faktor två.
Dvs se till att rotorn tål det dubbla, eller se till att bo på ett ställe där det inte blåser så hårt....

Ett av de "konstiga" egenskaperna kan vara att man får svängningar och resonans i röret när det blåser, det kan bli vibrationer, eller en dov ton, detta utmattar metallen, och efter en tid kan det brista. Man kan dämpa denna resonans genom att lägga in ett rep i röret, är det så tjock som 50 mm kan man lägga in flera tjocka rep.
 
Den yta du fått fram skall du också multiplicera med 1,2 för att kompensera luftströmning kring röret.
Om du har ett så tjockt rör som 50mm och det har en någorlunda godstjocklek så behöver du inte oroa dig för resonanser. I toppen av röret sätter du en tätning så undviker du även det ljud som kan uppstå när en plan vind passerar en öppning, du vet, blåsa i flaskan så det tjuter...
73 - Bengt
 
Back
Top