En Hedenhös repeater är ibland mycket bredbandig.
Förr fick man tag på en utrangerad kommersiell radiostation, utrangerad efterssom den var avsedd för 50 kHz kanaldelning. Senare relästationer är byggda med apparater avsedda för 25 kHz kanaldelning.
Idag krävs 12,5 kHz kanaldelning och med tillhörande bandbredd.
Relästationer som "alltid har funnits" kan därför ha banbredder på upp till 40 kHz, åtminsone mottgaren.
Vid störningsproblem är det därför viktig att ta in denna del i bedömningarna.
Vid 12,5 kHz kanaldelning skall deviationen vara +-2,5 kHz och max modulationsfrekvens 3 kHz, vi får en bandbredd under 10 kHz.
Vid det gamla 25 kHz kanaldelningsystemet var deviationen +-5 kHz och man talar om c:a 16 kHz bandbredd.
Hedenhös med 50 kHz kanaldelning hade +-15 kHz deviation och nästan inga talfilter, bandbredd 40 kHz. Mottagaren hade bara LC filter och var bred...
Givetvis kan man lätt dra ner deviationen på en Hedenhös, och därmed är sändaren kanske OK. Men vem sitter och bytter MF filter i relästationsmottagare?
Ofta kan en äldre FM-sändare som en gång varit avsedd för breda system modulera osymmetriskt, detta kan ge störningsproblem. Dvs att den har en deviation på -2 till +7 kHz. Och man kallar detta för +-2,5 kHz.
Obs att detta är inget klagomål på en viss relästation, utan endast fakta om vad som bör gälla. Vad mna bör tänka på. Känslan av att det finns många gamla breda mottagare på höga QTH infinner sig bara...
För övrigt förvånar det mig att det är så trångt hos er där öst.
Hr i Värmland är det oftast tyst på alla kanaler.
Med smalare FM krävs bättre FM detektor, och bättre frekvensnoggrannhet och mer symmetriskt modulad sändare, brantare talfilter.
Vilket oxo krävs för en DV station. Detta är ett ytterligare skäl till att andra fabrikat inte vågar sätta in DV i sina kanalstationer, det kan krävas utveckling av VXO i PLL etc.
de
SM4FPD