Hur du bygger antennen rent fysiskt, mekansikt, och kostar på, är helt avhängigt hur lång livslängd du försväntar dig.
Med skruvklämmor, (sockerbitar) lär en vinter vara maximal livslängd, om du slipper en höststorm.
Med balun, är du mer säker på att antennen ger god balans, dvs inte använder matarledningen coh radioanläggningen och dess elnät som strålare.
Obs att då lyssnar du oxo med koaxen, radiochassit och elnätet, och med dagens störningsdimma så kan det betyda en del för mottagningen.
Ser vi på sändning så har balun ofta mycket med störningar i kringområdena att göra.
Med balun har du en DC kortslutning som kan skydda mottagaren mot staskt uppladdning som kan laddas ur till en gnista mot mottagaren.
Med balun får du ofta en mittisolator som kan ta upp dragpåkänningar. Även en hembyggd balun kan byggas som en god mittisolator.
Den enklaste balunen är en strömbalun, vilken man gör genom att linda koaxen till en spole nära matningspunkten. exvis diamter 10 cm 20 varav. för ner till 3,5 MHz. Denna skyddar sämre mot åska och laddningar.
Ofta kommer balunen att flytta resonanspunkten på en antenn, dvs trimmar du dipolen utan balun måste du trimma om den med balun. detta betyder att något förändrades, ofta är förändringen helt enkelt matarledningstrålning. Som då drar antennen i frekvens. Vilket då visar att balunen gör nytta och bör finnnas.
de
SM4FPD