IC730 - Ton under TX, kass mod. Tips?

Ojdå... denna tråd hade jag typ glömt bort.
Problemet var en del kondensatorer, främst på DET och MAIN kortet som jag misstänkte som fick oscillatorn att svaja på nått sätt, som bidrog till att mixern (som jag nämnde om i början av tråden) på DET kortet ballade ur. Det hela blev för invecklat utan riktiga instrumentet så jag skeppade radion till Tyskland till en snubbe som kan reparera sådant här bättre än mig. Den har inte kommit tillbaka än då han gör det på sin fritid och jag kör med andra stationer, så den har varit bortglömd ett bra tag nu! Men skall vara i toppskick (för att vara en 30 år gammal station) och är snart på väg hit. Dock så förekommer detta fenomen på dessa modeller (men i mindre skala än min, för den "spydde"), vilket man kan höra ibland när man snurrar runt på HF banden där det tjuter strax under/över när någon kör.
 
Jodå, den skall vara klar och riktigt kry sen ett tag tillbaka. Men jag kommer inte köra med den då jag kör med nyare idag. Men kanske som en fältrigg som man inte "behöver" vara superrädd om, ifall det skulle komma en repa eller två. Skulle ju vara trist att "ha sönder" en nyare rig.. :/ Sen är ju dessa gamla modeller en tanks jämfört med nyare.
 
Hej vad är det för mönsterkort i IC730 ? Är det enkelsidiga kort dubbelsidiga kort med genompläterade hål viahål
pertinaxkort glasfiberkort ?Jag jobbade på ett ställe där vi hade tillgång till en vakumdriven Pace lödsug
som jag lånade hem och började med att plocka bort allehandakomponenter med tex cpu kort ifrån datorer
och det var inga problem med det.

mvh Lasse sm0ydo
 
Det är enkelsidiga kort med gamla hederliga komponenter.

l1.jpg
 
IC-730 såldes tiden 1981 - 1986, och är därmed utvecklad några år tidigare. Dvs upp till 36 år gammal.
Så det är knappast tal om ytmontering, dubbelsidig kort, eller genompläteringar.
UZY:s bild visar tydligt byggmetoden.
Så gott som all elektronik vid den här tiden byggdes så i Japan, de flesta amatörradio, hemeleketronik etc.
Även på den tiden fanns kondensatorer av olika kvalitet, jag får intrycket att ICOM använde bra eleketrolyter då det är mycket sällsynt att sådana blir dåliga med tiden. Några EMC-komponenter och skillnader mellan apparater avsedda för olika marknader finns inte.
Vi ser även de vita kontaktblocken med olika antal poler, som med kabelhärvor förbinder de olika korten. Kontakttypen är väldigt driftsäker och innehåller varken guld eller silver. en del samtida apparater hade istället för sådana kontaktblock lösa sladdhärvor mellan korten. Många ggr på olika andra fabrikat ser man även en mängd sladdhärvor internt på vissa kretskort, kanske man kan kalla detta för forntida genompläteringar och dubbelsidighet. I alla fall en metod för att slippa lägga så mycket tid på att utforma kortets mönster, i avsikt att slippa korsningar.... de små trimpottarna, vi ser två längst upp till vänster på bilden, och tre i mitten av bilden, med ett litet krysspår i grå plast, dessa är mycket bekymmersfria enligt min erfarenhet. Men givetvis inte de billigaste. Dock har man sett ett antal sönder trimmade. Där krysspåret var nästan runt och potten vriden genom ändstopppen... sånt tål den inte... Trimmrarna i mitten och längst ner i bild har fingervred och kan justes för hand, VOX sidetone etc..
Ser vi på uppbyggnadens inser vi givetvis att en sådan radio behövde många arbetstimmar för att byggas, trimmas och testas innan den packades. Inte kostligt att man behövde låna upp på huset för att kunna köpa en amatörradiostation på den tiden.
Ser vi sen på mekaniken inser vi att den innehåller kanske 20 - 30 plåtar, var och en tillverkad, bockad, borrad gängad och till slut sammansatt i en viss ordning. Det mesta av cadimerad järnplåt.
Observera fronten som är av gjutet metallmaterial fint målad och skreentryckta texter. Annat än dagen pressgjutna plast.
Man kan med en öppen radio av denna typ sitta och titta lång tid och bara förundras över hur katten dom klarade saken.
För att inte tala om kopplingschemat som syns bak i bilen, dvs rita detta "lakan" utan dator......
På SRS lade vi upp en god del reservkretskort till denna radio, kanske 5 till 10 st av varje kort, samt åtskilliga komponenter som är exklusiva för modellen.
Efter 20 - 25 år när inget var sålt av dessa delar, slängdes de...... dyrt att hålla lager, lagerplats, betala skatt för lagervärde etc.
En fin IC-730 är en ögonsten väl värd att beundra använda och vårda ömt. En söndertrimmad, sönderlagad, och ful IC-730 kan man nog bli gråhårig av...... Båda typerna finns det gott om liggande i garderober och ovanpå oljetanken i garaget. För en amatörradio slänger man ju aldrig, /..../ förrän de kommer med containern.......
Nackdelen med IC-730 är att den saknade 1,8 - 2 MHz bandet. IC-730 använde mikrofoner med hög utnivå, sk interkomnivå, lika med kolkornsmikrofon, samma som till flygradio, eller uttryckt i nivå: -20 till - 10 dBm.

de
SM4FPD Roy
 
Jag försökte för länge sedan att bjuda på en IC 201 2 M rigg på Tradera eftersom jag inte hade sett en sån rigg tidigare
men jag vart överbjuden .Vad ska man ge för en sån rigg reparations apparat ?

mvh Lasse sm0ydo
 
Hundralappar i osett skick. Risken är att någon varit inne och skruvat
i en såpass gammal rigg. Tänk också på att gamla riggars noiseblanker
inte är mycket att ha i dagens switchade-spänningsaggregatsmiljö.

De vita kontakterna i Icomriggen kommer från Molex och serien heter "KK".
De finns i en uppsjö av varianter. Elfa mfl. säljer dom fortfarande.

Elektrolytkondensatorerna är ofta av fabrikat ELNA,
specificerade för +85 Celsius.

Jag gav mig på en äldre rigg nyligen där jag började
byta och mäta läckström. När ett litet antal visade sig
läcka var det lika bra att ge sig på alla. Det tar för
lång tid med alla in och urkopplingar.

De som inte sitter i direkt hög ström/rippel miljö
klarar sig ibland. Värre är det med dom som
sitter i nätdelar som filtrering. Livslängden är specificerad
till några få tusental timmar (vid 85 grader) och när
en rigg som den här är mer än 35 år gammal må det
vara den förlåtet. Har man en så här gammal rigg som spökar
och har tid/ork så är lytkondensatorbyte en lämplig
kvällssysselsättning. Ett vanligt fel är att man har
"mystiska" problem med vad som helst. Det första man kan
göra är att kolla hur det står till med alla inre
olika spänningar. Om dom ripplar, brusar eller att det
rent av finns en självsvängning härörande från
någon 78xx-regulator där avkopplingskondingarna slutat
att vara just det...
 
Lasse sm0ydo, IC-201 kom senare delan av 70 talet, (förra århundradet).
Hade alla trafiksätt, vanlig analog VFO, inbyggt PS. Den var en succe faktiskt även om den sprang om av IC-245 och IC211, IC-251E. Det fanns ju knappat all trafiksätt riggar på den tiden, och 2 m (144 MHz) blev snabbt populärt då det gick att köra spännande vågutbredningsphenomen som Aurora etc.
IC-201 är som sagt anlog och mekanisk. Många är söndertrimmade då man försökt sig på att laga mekaniska fel genom att skruva på trimbara spolar och kondenatorer, och byta komponenter som någon har sagt är kass. Andra är söndermodifierade och fulla av sprängtråd, små extra kretskort etc.
Huvudproblemet är dock lödningar. Moderkortet mitt i radion dit sidokort och övre kort trycks in i MOLEX kontakter, är bygget dubbelsidigt med små genomföringspinnar. på Japanska, "throu hole pinns". dessa hade dålig lödbarhet, och måste bytas ut mot en liten koppartråd som löder ordentligt på kortets båda sidor. Även sidokort och toppkort lider av samma lödfel. Även om lödningarna ser fina ut på en sida så är de dåliga på baksidan. Så ett gediget jobb med att plocka isär, löda om och göra rent är vad man behöver göra med en sådan radio. Är den sedan otrimmad så finns stora chanser att den fungerar fint efter ett sådant jobb. En analog radio som givetvis inte kan mätas i skalnoggrannhet med senare kristallstyrda frekvensynteser. Svårt att spekulera om värdet, men nog finns det många som kan tänka sig en tusenlapp för ett renoveringsarbete.
Skall man ge sig på denna är det bra om det finns ett läsbart kopplingschema, gärna kopior att anteckna på. Kortlayout har jag aldrig sett, ej heller något som liknar en servicehandbok. I användarhandboken står lite, som blockschema, spänningar, och en enkel funktionsbeskrivning.
Den som ger sig på att trimma VFO:n har skapat sig ett gediget jobb....... Planetväxeln kan kanske behöva rengöras och packas med nytt flott. Möjligen spännas åt lite extra.
Förmodligen står det mängder av denna radio ute i stugorna.
Jo.... det står faktiskt en här hos mig oxo, och när andan faller på skall den renoveras, den är mycket skitig utanpå och förmodligen lika invändigt.
Mikrofonen till denna radio är en lågohmig dynamiskt (200 - 600 Ohm) med 4 polig kontakt, nivån är -70 till - 60 dBm. Bordsmikrofon är IC-SM2.
Observe att FM delen måste justeras till +-2,5 kHz deviation, ev bytes oxo mottagarfiltret till smalare. Möjligen gick det att ställa om IC-201 till 50 kHz kanaldelning. Micgainet justerar nivån före limitern i FM-modulatorn.
Eftersom det är en mekanisk rigg så finns inga minnen eller backupsystem........

De
SM4FPD
 
J jag har flera instrument att mäta kondensatorer med både en LC meter , Marconi LCR meter och en
hemyggd esr meter byggd efter en byggbeskrivning på Internet .

mvh Lasse sm0ydo
 
Back
Top