Lagom rigg för att börja testa HF?

SA0CLI

Well-Known Member
Jag är sugen på att prova på HF och vet inte riktigt var jag skall börja. Jag har inte riktigt lust, eller för stunden möjlighet, att lägga ut flera tio- eller hundratusen på en topputrustning innan jag vet hur mycket jag kommer att hålla på med det.

Hade jag mer pengar verkar Yaesu FT-DX1200 vara en riktigt trevlig apparat, men det känns som lite väl mycket pengar just nu.

FT-450D verkar också trevlig, men kanske lite liten till formatet och den har inte lika bra/fin display.

FT-897D och FT-857D ligger i ungefär samma prisklass och klarar VHF/UHF också, om man nu vill ha allt i ett och om det fungerar bra. FT-857D ser väldigt mycket ut som en vanlig bilstereo, men med alldeles för många små knappar överallt, och det känns tveksamt om den fungerar särskilt bra hemma. FT-897D ser mer ut som en "riktig" amatörradiostation, men båda dessa har några år på nacken och jag vet inte om nyare tekniska finesser saknas som gör det onödigt svårt att använda dem.

Jag hittade en gammal FT-900 i gott skick för ungefär samma summa, jag vet inte hur den är jämfört med de ovanstående.

Var skall man börja, vad skall man titta efter?
 
Som nybörjare kommer du inte veta vad du skall fokusera på men det spelar ingen större roll eftersom en tranceiver är en rätt okomplicerad sak som inte har förändrats mycket sedan 60 talet.
Gå ut på ebay.co .uk kolla deras amatär tranceiver section Ham Radio Transceivers | eBay
Klicka i "visa alla från europa" nere till höger.
Nu visas all tranceivers på ebay från europa.
Se om du hittar nått du gillar. köp något billgt till att börja med. spelar inte så stor roll vad det är.

Sätt upp antenner, kör lite radio och så om ett år eller två så vet du mer vad du vill ha och inte ha. Köp då en ny.

Själv har jag en FT-857 men den står mest på hyllan nu, jag har köpt lite roliga militär radios och radios från gamla DDR som jag fått för en spottstyver på ebay.
 
Hej!

Hmmm, jag kan inte beg marknaden för amatörtranceivrar, så jag kaninte kommentera dina kandidater.
Men, jag gissar att du som SM7PNV skriver, det går att hitta relativt billiga 100 W transceivrar för kortvågen.
Transceivrar som har tämligen goda prestanda för att prova på. Frågan är OM man behöver en station för 100 kkr plus antenner för XXX antal kr?

Själv använder jag inte amatörtranceivrar, utan militära (UK/RT-320, RT-77/GRC-9 plus några andra är på G) samt kommersiella mojänger från Standard Radio, Skanti och Collins. Inte alltid billigare än amatörprylar...

Nåväl, med en beg 100 W transceiver, enkla trådantenner, vertikaler av metspön osv så har du världen inom räckhåll.
Behöver inte kosta så mycket.

Lycka Till!
 
Det finns en uppsjö av varianter som man kan prova på HF med.

1980 köpte jag klubbens antika Heathkit HW-101 för 1200 kronor.... Om jag lyckades bli "fast" i hobbyn med den museipjäsen och nu fortfarande 34 år senare tycka hobbyn är det bästa som finns... då ska det mycket till om du ska misslyckas med någon transceiver som finns på marknaden.

Även om QRP är skoj så skulle jag rekommendera en 100-200 Watts rig. Vilken som helst funkar bra, men se till att du får upp antennerna fritt och bra.

Ta gärna kontakt med en mer erfaren kortvågsräv som kan tipsa dig om litet grundläggande saker. Att sitta helt på egen hand kan vara kontraproduktivt och reducera chanserna till att du blir "biten",

Om du vill testa köra ett QSO med litet mer långväga stationer ställer jag gärna upp på ett "sked" = förbestämt QSO!

73 de RM2D (SM6LRR), Mats

FT 1000D eller FT1000MP är rejält bra riggar till lågt pris som jag upplever har minst lika bra mottagare som FT 1200DX... Ergonomiska burkar utan en massa onödiga och krångliga menyer. Varje funktion har en ratt eller en knapp!
 
Last edited:
Vilken radio du skall använda beror bla på vilken typ av mode du vill köra. Om du som jag mest kör CW så är ett bra filter viktigare än onödigt lull lull. Jag hade en FT-7 som fielday radio en gång och var mycket nöjd med undantaget att den inte hade ett CW-filter.

Skulle jag skaffat en "NY" radio i dag hade det blivit en med DAC-teknik och de finns bara bland äldre modeller som inte tillverkas längre. Köp en begagnad radio och börja med att lyssna dig fram för att sedan åter lyssna. Ska du tex köra digitala moder behöver du kanske en radio med uppkopplingsmöjligheter till en bra styrning och en dator av lämplig modell.

Börja enkelt, red sedan ut vad du saknar och fortsätt med begagnat tills du vet ännu mer.

Not: DAC = Direct Access Control, dvs inga menyer.
 
Last edited:
Om du bara vill testa lite grand och inte riktigt vet vad du ska ha längre fram. Eller kanske inte vet riktigt vad som kommer att intressera dig? Skaffa dig då en radio från 1980-talet. Vettiga priser och ganska lätt att få tag på.
Det var under den tiden som PLL blev i ropet och frekvensnogrannheten klev in på spelplanen. Du vet då att den inställda QRG'n är rätt medan plånboken fortfarande innehåller lite grand.
Exempel på såna riggar är Icom IC-735, Yaesu FT-757GX, Kenwood TS-440. Rena HF-riggar i läget runt 2500-4000 kronor begagnat. Troligen 3000-3500 för ett fint exemplar. Se till att du får med mikrofon och DC-kabel bara. Nätaggregat är separat och det köper du i dagens läge nytt för runt 1000-1500 kronor. Det är viktigt att det lämnar 20A. Om det är switchat eller inte spelar ingen roll.

Se gärna den här länken:

http://scandinavianhams.se/sm6fud/certcohnu.pdf
 
Jag skulle vilja lägga till "doldisen" IC-751A.

Den har ett bra begagnatpris, och riktigt goda prestanda för sin tid.

Denna generation från Icom verkar vara i princip outslitlig, merparten av de 7 IC-R71E (IC-751 utan sändardel)
som köptes till Enköping Radio 1984 är fortfarande igång med lite handpåläggning efter 30 års H24 drift.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
IC-751A må vara en fin mottagare men alla jag hört snacka i dem ligger snett i frekvens mot sina motstationer och har rivig obehaglig audio, så SSB-sändaren är det inte mycket med i alla fall. Som CW-rigg duger den säkert utmärkt.

FT757GX brukar också ha problem med frekvensen men det drabbar både sändning och mottagning. Akta er för den.

IC735 brukar däremot vara stabil och funkar förvånansvärt bra i många sammanhang.

Mvh
 
Johan
Håller helt med föregående skrivare vad gäller IC 735, har en bland de äldsta med den gamla logotypen från SRS (kanske rent av den första som såldes i SM) fungerar helt suveränt än i dag. Har dock mestadels kört telegrafi. CW-filter, naturligtvis. Om du är intresserad kan du höra av dig, e-mail ads enl. SSA callbook. Har inte helt bestämt mig om att "göra av med den". Min gamle vän 5B4OG (Ted Ross,tyvärr SK) vart chockad när jag meddelade honom att jag inhandlat en "riskokare" i.st.f. att fortsätta använda min C4-Drake line. Hans tes: Long after this peace are gone your Drake will work, men mottagarens känslighet, på både gott och ont, gjorde att jag föredrog 735:an.

Har bytt ut tillslaget (off/on) då denna blev utsliten..det är allt. Har jämfört den med en 735:a som kungen ägde och jag hade i min vård i många år, den var betydligt nyare men ingen skillnad enl min åsikt. Kanske den hade ele-keyer, minns inte, för jag använder inte denna typ av tvångströja. Hm. Hur den kan tänkas vara beträffande digitala modes har jag inte en susning om. Men det kanske finns de här i forumet som har erfarenhet av det?
Bästa Hälsningar och hoppas du kommer till skott på kortvågen - den enda våg värd att surfa på!

/Uffe -CIQ
 
IC735 brukar däremot vara stabil och funkar förvånansvärt bra i många sammanhang. Mvh

Skulle nog också som YES och CIQ slå ett slag för IC 735. Inte alls en pjåkig rig som dessutom är liten i formatet men ändå rätt ergonomisk att handha.

73 de LRR, Mats
 
Last edited:
Jag kör en Icom IC-720A från fjällstugan. Egentligen är den inte sämre än nyare riggar, men saknar kanske en del knappar och displayer. Den står stora delar av året och i det ombyggda utedaset uppe i JP62cn i mellan minus 40 och plus 20 och kan behöva ett par-tre tryck på sändarknappen innan reläerna fattar att det är dags att bete sig som vanligt och köra igång. Funkar annars perfekt. En sådan kanske man kan hitta för 2000-3000 kr. Jag tycker man ska börja med en billig begagnat för at få klart för sig vad man behöver, innan man köper en dyr rigg.
Sture
 
IC-751A må vara en fin mottagare men alla jag hört snacka i dem ligger snett i frekvens mot sina motstationer och har rivig obehaglig audio, så SSB-sändaren är det inte mycket med i alla fall. Som CW-rigg duger den säkert utmärkt.

Troligen SBS. :)
En del är lite slarviga med att ställa in rätt frekvens innan de svarar motstationen.
Vissa glömmer kanske att RIT-en är på o.s.v.
751-an är nog lika bra som någon annan.
 
Last edited:
Tack för tips och råd. Tips om specifika modeller gör det enklare att söka, men jag har svårt att finna några begagnade. Jag letar på eBay (amerikanska sajten, kollar frakt till Sverige), Tradera och ibland Blocket. Några andra bra ställen att kolla på?

Vad gäller mod blir det röst till en början, kanske testa digitalt, men på sikt vill jag lära mig CW också.
 
Glöm inte DX-radio!
Just nu finns det en IC-746 för 5500 :-
En TS-430 lades ut nyligen för 3650 :-

Både möjliga riggar för en nybörjare. Det finns en begagnat site i Danmark,
kommer inte ihåg vad den heter men det är åt brugtgrejer hållet eller så.

Lycka till Johan!
 
Tack skall ni ha, SM0KBW och SM6XUN!

Det ser ut som att DX-radio hämtar annonser från den danska sajten men också har några egna. Kan nog vara värt att följa båda.

Händer det mycket på 6 meter? En del av HF-riggarna går upp till 10 meter men inte till 50 MHz-bandet.
 
På sommar halvåret kan det bli ordentliga öppningar - t.o.m till andra världsdelar, så visst
ska du försöka få en rig som även har 6m.

Men det är klart är priset det rätta så kan en ren kortvågsstation vara ok, för det är trots allt
begränsat med öppningar på 6m och du kommer förmodligen köpa en bättre station när du
vet mer vad du vill ha - och då kan du kanske satsa på en som även har 6m.

Annat att tänka på är om stationen har inbyggd avstämningsenhet. Annars kommer du
förmodligen behöva köpa en fristående.
 
Last edited:
Även jag kan rekomendera en Icom ic-751A, har en sådan som reservradio och fastän jag har betydligt modernare (bättre?) prylar så är 751an den som aldrig kommer säljas, alla funktioner direkt åtkomliga utan menyer och utan onödigt lull-lull, lagom storlek och vikt för att stå stabilt på skrivbordet och mkt bra modulation även med originalmikrofonen bara man inte fläskar på för mycket med mic gainen.
Den ligger några hz snett i frekvens på RX men det kan man leva med på en 30 år gammal trotjänare, inte så jobbit att vrida lite på Rit:en.

IC-751A må vara en fin mottagare men alla jag hört snacka i dem ligger snett i frekvens mot sina motstationer och har rivig obehaglig audio, så SSB-sändaren är det inte mycket med i alla fall. Som CW-rigg duger den säkert utmärkt.

Vi kanske skulle skedda nån dag mot min 751A så får vi se om även min räknas in bland "alla" ;)
 
Last edited:
Nostalgi i all ära, Man bör även ha klart för sig att riggar som är 25-30år kan lägga av -Precis när som helst!
Det är inte så festligt att behöva börja på laga det första man gör.
IC-751A som CEM skriver om är trevlig -När de funkar. Själv köpte jag en sådan i "Mint Condition" dyrt. Det gick inte länge förräns "klassikern" inträffade, nämligen, den svåranskaffbara drivtransistorn lade av. Komponenterna är mycket nära "pensionsdags" i dessa gamla riggar. Tyvärr.
Min varma rekommendation blir därför en ny Yaesu FT-450D medelst garanti, vilket jag också köpte och är helnöjd!
Kontenta: En rundresa med beg-riggar kan i slutänden bli både dyr och irriterande.
 
Last edited:
Back
Top