1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lite nybörjarfrågor

Discussion in 'Nybörjare' started by Calle.Rudnert, Jan 21, 2020.

 1. Calle.Rudnert

  Calle.Rudnert New Member

  Hej

  Jag är intresserad av att försöka ta ett cert och har bara några frågor. Jag pluggar på egen hand med boken "Bli Sändaramatör" som jag hittade på biblioteket men har förstått att den är något föråldrad. Bör jag beställa utbildningspaketet ifrån ssa istället? Bor i Malmö men kunde inte hitta någon aktiv förening där som bedriver någon kurs så det är därför jag läser på egen hand. Jag har tidigare hållit med på elektronik och dx:ing på kortvågen så jag tror inte jag ska ha några problem. Finns det några andra böcker på svenska eller engelska som är bra att läsa?
  Jag kollade igenom listan med provförrättare men kunde bara hitta två i skåne, går det att ta cert på distans eller är jag bara hänvisad till dessa två? Finns det någon förening som är aktiv i Malmö?
   
 2. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Har du kollat på hemsidan ssa.se och där finna något som passar. Och sök på signal "sk7???"

  /Sven.
   
 3. SA0BJL

  SA0BJL Well-Known Member

  Hej!

  Ja, du behöver lite mer än vad som står i den gamla boken. Det är boken KonCEPT som är aktuell lärobok. Den är gratis som PDF: https://akademin.ssa.se/files/koncept-pdf/koncept.pdf
  Om du köper den som en del av utbildningspaketet så får du även med Trafikhandboken som har praktiska handhavandetips. Läs mer på https://www.ssa.se/utbildning/utbildningsmaterial/

  Se om du inte kan hitta en aktiv klubb i närheten ändå. Det går helt säkert att läsa sig till certet på egen hand, men om du deltar i klubbverksamheten så kommer du få kunskap som hjälper dig vidare efter certet.

  Lycka till!

  73
  Lars, BJL
   
 4. SA4LGZ

  SA4LGZ Patrik

  Förutom det som nämnts ovan, om du är kunnig i Engelska så kan jag också rekommendera att söka på YouTube efter 'ham radio' eller 'amateur radio'. Det finns en massa kanaler som har bra (och även dålig!) information om olika aspekter av amatörradio. Kanske mest med fokus på USA, men en hel del av det är samma som i Sverige.
   
 5. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Om du uppfyller de ovanstående kriterierna och dessutom är läskunning så sök även på google, det finns en massa intressanta sidor som rör amatörradio ute på nätet.
   
 6. sm5phu

  sm5phu Well-Known Member

  Det finns ett par aktiva klubbar i närheten av Malmö:
  SSAs lista med kurstillfällen är ännu inte uppdaterad för vårterminen, men kan ändå ge en vink om var det kan finnas möjlighet att delta i en kurs: https://www.ssa.se/amatorradio/bli-radioamator/kurstillfallen/

  Bli Sändaramatör är en bra och relativt lättläst bok, men som nämnts täcker den inte riktigt hela den bredd som behövs för att du med säkerhet ska klara provet.
  KonCEPT för Amatörradiocertifikat täcker det mesta. Den är inte lika väl lämpad för självstudier, men en bra uppslagsbok.

  Du kan tyvärr inte avlägga prov på distans, utan du måste uppsöka en provförrättare, och just nu finns ingen i Malmö. (SSA ser gärna att någon av klubbarna i området nominerar någon.)

  Och så finns såklart övningsproven på PTS hemsida: https://hamradio.pts.se/Question/ChooseTypeOfTest

  73 och lycka till!

  Jonas SM5PHU
  Utbildningsansvarig SSA
   
  SM7NZB likes this.

Share This Page