NAC, digitala moder och lokator

Discussion in 'Tester' started by SM4GRP, Nov 9, 2018.

 1. SM4GRP

  SM4GRP Active Member

  Hej,
  Igår i NAC 50 körde jag ffg ett MS-QSO i en test. Fick DF4UE på kroken på MSK144. Vi fick köra ett extra varv för att föra över lokator med sex tecken,WSJT-X accepterar ju bara lokator med fyra tecken. Hur gör ni som kör mycket digitalt (MSK144, FT8, JT6m etc) i NAC? Hur har ni löst det med lokatorn?
  MVH / Kjell-Göran SM4GRP
   
 2. SM6MUY

  SM6MUY Well-Known Member

  De flesta kör JT6m, FSK441 o liknade moder som inte har denna begräsning. Alternativt är att köra WSJT-X 2.0. "Nya" MSK144 stöder 6 tecken i EU contest mode och rapport med löpnummer om man så vill. Körde G0GGG på 6m testen i denna mode. Även FT8 supportar detta i v2.0. Dock så finns den (WSJT-x) bara i RC3 än. Men funkar bra. Full release till nyår tror jag. Så i 6m testen blev det fyra moder SSB/CW/MSK144/FT8 för första gången....Kör på en enkel raspberry PI3. Även i senaste 2m testen fanns några som körde FT8 (se bild)..

  Även om många är "motståndare" till "vissa" digital moder, framför allt FT8/MSK144 så tror jag ändå det är bra för aktiviteten och att nå lite längre ("CW folket" kan säga vad de vill men det gör man...) , även om det blir lite "sterilare" QSO. Framtiden får väl visa vägen...för min egen del så blir det nog en blandning, klassiska moder är fortfarande kul men att testa nya är också intressant...

  ljjnolhjhkoiffki.png
   
  Last edited: Nov 10, 2018
 3. SM4GRP

  SM4GRP Active Member

  Jag har provat JT9 på kortvåg och kört en del MS tidigare. Tycker CW och SSB är mycket roligare men sneglar åt de digitala moderna för att köra längre p0 NAC 50 och 144.

  Jag får ladda ner WSJT 2.0 och kolla lite innan den första officiella versionen kommer. Vi kanske träffs på WSJT i nästa NAC!
  / Kjell-Göran
   
 4. SM6MUY

  SM6MUY Well-Known Member

  Yapp. Just nu är det ju rörigt när versionerna delvis inte är kompatibla med varandra men det blir väl bättre nästa år när de flesta bytt. För FT8 kan man stänga av så man inte avkodar V1 i testerna (Decode only 77-bit...). Kul att det gick på SSB i torsdags. Normalt har jag en kraftigt störning åt det hållet som täcker lägre delen av 50 MHz. Och då hade det nog inte funkat. Jag har en mobilmast 160m bort så tror att det kommer från den när vissa sändare är påslagna. Men i torsdags var det ovanligt tyst vilket gjorde att även SK4AO kom igenom bra (på CW).
   
  sm6vtz likes this.

Share This Page