Vi bör vara observanta på vad som sker i detta avseende. Redan i dag så förekommer det "lobbyverksamhet" i tättbefolkade länder för att begränsa tillåtna fältstyrkor. Detta har både EMC-skäl och "strålningsrädsla" som argument. Maximala nivåer som diskuterats är 3 V/m i HF- och lägre VHF-områdena.
Detta skulle ge en marginal av drygt 20 dB till de biologiska gränsvärden som gäller i dag, och kunna förbilliga konsumentelektronik påtagligt, eftersom filter och kapslingar skulle kunna göras mycket enklare.
Dagens biologiska gränsvärden är härledda ur drygt 20 år gamla studier i bl.a. USA vilka bygger på HF-strålningens uppvärmningseffekter, de kända 10 W/m2, vilket grovt motsvarar 50 V/m i fjärrfältet.
Som jämförelse gav de analoga TV2-sändarna en fältstyrka på marken som låg maximalt på c:a
1 V/m, p.g.a att strålningsdiagrammet utformats så att maximum låg utefter en radie något 10-tal km från sändarmasten.
Mobiltelefonibasar kan generera fältstyrkor på maximalt 1 - 2 V/m vid marken.
Omräknat till inmatad effekt i enkla antenner så motsvarar 3 V/m runt 50 W ERP i HF och lägre VHF-områdena, så länge som man huvudsakligen befinner sig i fjärrfältet, dvs minst 1/3 våglängd vinkelrätt från en dipol.
I närfältsregionerna, t.ex. runt ändarna på en lågt hängade dipol, så kan elektriska fältstyrkor på flera 10-tals V/m uppträda redan vid låga effekter.
Det återstår att se hur man, ifall något sådant skulle bli verklighet inom t.ex. EU, skulle välja att
dels definiera fältstyrkan, och dels hur metoderna för att verifiera att gränserna inte överskrids skulle se ut. Skulle man behöva ta hänsyn till närfälten blir det hela synnerligen komplicerat.
I några länder, bl.a. Tyskland, avkrävs radioamatörer som vill köra maximalt tillåten effekt redan i dag en "självdeklaration" om maximala fältstyrkor som kan uppträda hos grannarna. Denna bygger på förenklade antaganden om antenndiagram och fjärrfältsutbredning, och blir därför ganska summarisk.
En påläst motståndare skulle lätt kunna smula sönder argumentationen genom att blanda in närfälten.
Som SM7TJC är inne på är detta primärt ett masspsykologiskt eller "Public Relations"-problem och inte ett tekniskt.
Att med "kampanjer" försöka övertyga "publikum" om amatörradions ofarlighet tror jag dock inte på.
Det kan lätt uppfattas som att man har något att dölja när glättade broschyrer som talar i egen sak produceras.
73/
Karl-Arne
SM0AOM