SM7TJC skrev: Hur ser SSA på detta potentiella problem?
----------
Det undrar jag också.
Först och främst kanske vi skall klargöra vem "SSA" är.
Enligt min syn på saken så är SSA alla dess medlemmar med dess medlemsvalda Styrelse i spetsen som via årsmötet fått medlemmarnas mandat och förtroende att ta tillvara medlemmarnas intressen i enlighet med Föreningens Stadgar. Något i den stilen.
Att ta tillvara icke medlemmars intresen faller därför helt utanför Föreningens "uppdrag" Det betyder att om du valt at stå utanför SSA så kan du inte räkna med att få Föreningens stöd och inte heller räkna med att vi i SSA:s Styrelse tar någon not om vad du tycker eller kräver...
PTS har under en lång rad av år och av olika skäl avreglerat amatörradioverksamheten. Det talas om kostnadseffektivisering och om att inte reglera mer än lagen medger. Den nödvändiga reglering som ändå krävs för att saker och ting skall fungera sker i allt högre grad genom EU-direktiv eller motsvarande och som Sverige som nation skrivit under på att tillämpa.
För inte så länge sedan hade Televerket, sedermera Televerket Radio, Telestyrelsen och numera Post- och telestyrelsen en väl fungerande amatörradioavdelning med ganska många personer. De hade tillsammans med Televerkets radioavdelning gedigen kunskap om amatörradio, kännedom om amatörradions traditioner långt tillbaka i tiden. Det fanns gott om tekniskt intresserade personer som av eget intresse värnade om och såg till att amatörradion fanns representerade på internationell nivå, t ex i samband med världsradiokonferenserna etc. Kort sagt våra intressen bevakades till viss del automatiskt.
I takt med PTS avreglering den senaste 10-års perioden har tidigare SSA-Styrelser och även styrelsenära personer sett sin chans att bli "myndighet" att få bestämma över hobbyn. Det har lobbats hårt i PTS korridorer för att få möjlighet för SSA att överta så mycket som möjligt av PTS forna uppgifter. Senast på SSA Årsmöte 2005 berättade årsmötesordföranden Calle Walde SM5BF hur detta hade gått till och önskade att årsmötet skulle uttala ett stort tack till PTS. Hans uttalande har därefter publicerats i QTC och kan läsas där i sin helhet.
I dagsläget har alltså SSA påtagit sig i princip alla PTS tidigare arbetsuppgifter som har med HANDLÄGGNING av amatörradioärenden att göra. Detta innebär att det är SSA som bestämmer kompetensnivån för amatörradiocertifikat, auktoriserar provförrättare och bestämmer hur dessa skall arbeta, utfärdar amatörradiocertifikat och andra intyg, tilldelar anropssignaler ur i princip alla de av ITU fastsällda prefixserier som finns tillgängliga för Sverige som nation.
SSA har i samband med detta "påtagit" sig att registerföra alla radioamatörer i Sverige, d v s även icke medlemmar. Detta kostar mycket arbete och pengar. SSA Styrelse har bl a denna anledning (dock inte enbart) beslutat att investera en relativt stor summa pengar för framtagning av ett spediellt registerprogram. Hur detta skall finansieras framgår närmare av Styrelsens protokoll.
PTS har därmed blivit av med inte bara en stor arbetsbörda utan även kostnaderna för administrationen av amatörradiotjänsten. Man slipper att ta emot hundratals telefonsamtal från radioamatörer som gnäller och klagar, som har frågor och som ställer krav. Detta har gjort att man kraftigt kunnat reducera amatörradioavdelningen till ett minimum av personal.
PTS har med full support från SSA (läs, alla medlemmarna) utfärdat nya bestämmelser för amatörradiotjänsten där amatörradion undantagits från tillståndsplikt. Detta har medfört att det nu inte längre tas ut någon årsavgift vilket vissa personer med bristande insikt i verkligheten i kombination med låg fantasiförmåga tolkat som den största positiva händelsen i svensk amatörradiohistoria. En f d ordförande trodde t ex på fullt allvar att han och SSA därmed hade sparat flera miljoner kronor åt oss radioamatörer...
Mer sansade bedömare inser dock att när amatörradion inte längre är tillståndspliktig och inte längre ger PTS inkomster, så tynar motiven för PTS att bevaka amatörradion sakta bort. Tjänstemän i PTS har sagt att vi radioamatörer inte längre kan räkna med den grad av tillsyn som vi varit vana vid tidigare. Då skall vi komma ihåg att den där tillsynen aldrig varit särskilt stor, möjligtvis med undantag från tiden då Televerket administrerade amatörradiotjänsten och med stöd av B:90 och aktiv radiospaning/pejlning höll ordning på torpet.
Numera erbjuds händelsestyrd tillsyn och händelser som har med amatörradio att göra är till stora delar undantagen denna tillsyn.
Som alla förstår finns det både positiva och negativa aspekter på det som hänt. Min egen åsikt är, att det är djupt tragiskt att SSA lurat sig själv att ta på sig alla dessa betungande arbetsuppgifter.
I stället skulle man med hjälp av väl pålästa och engagerade medlemmar ställt tuffa krav på PTS att behålla sin amatörradioavdelning. Även om detta hade inneburit kraftiga kostnadsökningar i form av ökade tillståndsavgifter så hade hobbyn på sikt vunnit på detta. Att höja tillståndsavgiften till t ex 1000 kr per tillstånd och år hade gett PTS ett ordentligt tillskott och hade kanske räddat amatörradion från det kaos som nu råder, i alla fall ytterligare X-antal år.
Vad som kommer att hända i framtiden kan man bara spekulera över.
Vem skall SSA vända sig till när/om PTS väljer att helt upphöra att arbeta för oss radioamatörer. Ty det är redan så att om man ringer till PTS och har specifika frågor om amatöradio så hänvisar de som regel till SSA.
Skall SSA ringa direkt till ITU eller ERO för att förhandla om nya frekvenstilldelningar eller för att försöka framföra argumenten för att få behålla de frekvenser vi redan har.
Kommer någon att vilja lyssna på oss radioamatörer som per definition är licenslösa och utan tillstånd där vår verksamhet i vissa stycken jämställs med jaktradio, baby-larm och trådlösa mikrofoner.
Alltså; Hur ser SSA på detta potentiella problem?
(Det finns nog fler frågor att fundera över om man tänker efter i lugn och ro...)
73
Bengt EQL