Telegrafi mot JT65

Intressant. Jag har aldrig läst in mig på vare sig QRSS eller ultralåga frekvenser.

Dock är jag osäker på vilken typ av "locking" texten syftar på. Det jag tänker på är att använda en lock-in-förstärkare som förstärker en signal som modulerats med en känd referenssignal. Detta möjliggör detektion av signaler som ligger uppemot 60 dB under brusnivån under gynnsamma förhållanden.
 
Med faslåst QRSS och en dator för att detektera signalen kanske effekten hade kunnat sänkas ytterligare 20 dB eller ännu mer om man minskar filterbandbredden och ökar sändningstiden?

Men kontentan av allt detta blir att det knappt krävs någon sändareffekt alls för att nå långt. Med 1 milliwatt till en dipol når man galant hela Europa på 80 m precis varenda dag året om, och med mycket god marginal för fullgod mottagning. Med 1 mW till en dipol på t ex 21 MHz når man USA och ibland längre. Inte varje dag men ganska ofta när vågutbredningen så tillåter. Det krävs dock att någon orkar lyssna på de relativt svaga signalerna.

Om det nu är så att med en bra antenn kommer väldigt långt med 1 mW eller lägre så undrar jag finns det specificerat vid vilken effekt nivå PTS inte längre klassificerar det som en sändning?
Och om man håll sig till dessa nivåer men använde on OK antenn, kan man då kanske till och med kommunicera med andra utan att bryta mot någon lag eller bestämmelse om man är en vanlig dödlig icke radioamatör?
Teoretiskt sätt fins väll ingen undre gräns för hur liten effekt man kan använda, det är väll bara en fråga om att minska bandbredden och att öka tiden för sändningen.
Så jag tänker att med en loop antenn för tex 15-20 MHz kanske man kan nå större delen av Europa helt lagligt utan att vara radioamtör om det finns en undre gräns där telemyndigheterena inte längre klassar det som en radiosändning?
Det skulle kunna öppna upp helt nya områden för "maker" rörelsen.
Eller finns det ingen sådan nivå och även nano och pico watt sändningar kan klassas som sändningar om man kör ut dem i en antenn ?
All utrustning "sänder" ju ut signaler hela tiden, så fort det är en klocka eller oscillator.
Så vad är tex maxnivån vid 15MHz för ledningsbundna signaler för att klara EMC kraven och vid vilken bandbredd kan dessa nivåer tänkas överbrygga några större avstånd?

"Många frågor blir det" som de skulle sagt i Lorry sketchen. Inte ställt bara till dig Bengt men jag har för mig du jobbar med EMC mätningar så du kanske vet lite om de här nivåerna och bestämmelserna?
 
Man kan ju vända på det också. Hur många miljoner dåliga väggvårtor, routrar, Ethernetkablar mm behövs för att höja bakgrundsbruset märkbart via rymdvåg?

/Roland
 
Så jag tänker att med en loop antenn för tex 15-20 MHz kanske man kan nå större delen av Europa helt lagligt utan att vara radioamtör om det finns en undre gräns där telemyndigheterena inte längre klassar det som en radiosändning?
Det skulle kunna öppna upp helt nya områden för "maker" rörelsen.
Eller finns det ingen sådan nivå och även nano och pico watt sändningar kan klassas som sändningar om man kör ut dem i en antenn ?
All utrustning "sänder" ju ut signaler hela tiden, så fort det är en klocka eller oscillator.

Här pratar vi inte om amatörradio och våra undantag i direktiven, utan om kraven för att sätta utrustning på marknaden, dvs CE-märkning. "Makers" är inte undantagna.
Om du kommunicerar med RF faller det hela under R&TTE direktivet, dvs det klassas som en radiosändare. Om du inte kommunicerar, utan tex avger störningar eller värmer mat i en mikrovågsugn, faller det hela under EMC direktivet.

Skillnaden är syftet!

Detta gör att man inte kommer undan radiosändarklassningen och R&TTE direktivet även om man skulle ligga under kravnivåerna i EMC direktivet, men som då inte gäller.

Tänk även på att det finns krav på mottagare, inte bara sändare!
Detta eftersom tex en "döv" mottagare behöver mer effekt än som behövs för att etablera kommunikation, än en bra mottagare hade behövt.
Man skall ju inte använde mer effekt än man behöver för att inte smutsa ner vår radiomiljö.
 
Tänk även på att det finns krav på mottagare, inte bara sändare!
Detta eftersom tex en "döv" mottagare behöver mer effekt än som behövs för att etablera kommunikation, än en bra mottagare hade behövt.
Man skall ju inte använde mer effekt än man behöver för att inte smutsa ner vår radiomiljö.
Hur menar du nu ?
 
Det jag menar det är inte bara krav på sändare utan även i de flesta ETSI standarder även krav på mottagardelen.
ETSI standarderna är gratis och bara att ladda ner om man vill kika i dem. Det finns mängder av dem och kravbilden skiljer sig beroende på vilket frekvensområde och syftet med standarden.


Tittar vi tex i ETSI EN 300 676-1, Ground - based VHF hand-held, mobile and fixed radio transmitters, receivers and transceivers for the VHF
aeronautical mobile service using amplitude modulation; Part1:Technical characteristics and methods of measurement

Här hittar vi följande krav på mottagardelen:
Sensitivity
Harmonic Distortion
Audio frequency response
Audio noise
Effective acceptance bandwidth
Adjecent channel rejection
Spurious response rejection
Intermodulation response rejection
Blocking or desensitizatio
Conducted spurious emission
Squelch operation
Cross modulation rejection
Receiver dynamic range
AGC attack time and release time (data mode only)
AF AGC
Group delay variation
Cabinet Radiation

Läser vi ETSI 300 328 eller 301 893 som används för Wifi bland annat, är det nästan inga mottagarkrav alls.

Här kan man läsa lite kortfattat hur det ligger till med direktiven och hur det nu kommer att förändras.
http://www.interferencetechnology.com/radio-equipment-directive/
 
PNV skrev; "Så jag tänker att med en loop antenn för tex 15-20 MHz kanske man kan nå större delen av Europa helt lagligt utan att vara radioamtör om det finns en undre gräns där telemyndigheterena inte längre klassar det som en radiosändning? Det skulle kunna öppna upp helt nya områden för "maker" rörelsen."

Jag kan inte se att det finns någon undre effektgräns där PTS Föreskrifter inte har räckvidd. Men om vi kan hävda att sändningen är en störning, dvs syftet inte är radiokommunikation, så som AKL resonerar så torde det vara gränsvärdena för EMC som blir avgörande. Under dessa är det då fritt fram att generera fältstyrka.

Men det är ju annars en spännande frågeställning det här då tillräckligt låg effekt i princip omöjliggör tillsyn, d v s ingen telemyndighet lär ha någon praktisk möjligheter att pejla en QRSS sändare som t ex sänder med -50 dBm till en dipolantenn på ett icke amatörband. Inte ens om de får vetskap om dess existens, tid och frekvens samt ungefärlig position till södra Sverige? En tuff uppgift det där. Möjligen om jag ringer till PTS och bestämmer tid och plats så kan de komma hit med sin mätbuss och se om den pyttesvaga signalen syns på skärmen i R&S-mottagaren. Sedan kan jag bjuda på kaffe och så kan vi diskutera mätteknik m m. Mycket intressant skulle det vara. :)

I USA och även Europa finns en del WSPR-aktiviteter på ISM-bandet 13.56 MHz. Det lär finnas WSPR-fyrar i det bandet och Dave AA7EE skriver så här på sin hemsida; "If you listen, you may well hear a variety of odd beeps and carriers, particularly near the center frequency of 13.56MHz. The maximum field strength allowed under FCC Part 15 regulations is 15,848 microvolts/meter at 30 meters. Few among us have access to accurate field strength meters, but John W1TAG has written this very informative paper, in which he runs the calculations, and comes to the conclusion that 2.3mW into a ground plane, or 4.6mW into a dipole would produce the maximum allowed field strength."

Mer att läsa här: https://aa7ee.wordpress.com/2015/11/18/the-sproutie-spt-beacon-a-legal-unlicensed-hifer-beacon/

Effekten 4,6 mW till en dipolantenn som W1TAG räknat ut är ruggigt hög effekt i sammanhanget och med så jättehög effekt når man från Skåne med lätthet hela Europa och ibland också USA med vanlig manuell morsetelegrafi och hörselmottagning. Det finns minst 20 dB marginal ner till den praktiska gränsen där det blir svårt att läsa signalerna med öronen.

Den som lyssnar - eller rättare sagt ser på vattenfallet i en SDR-mottagare på 13,56 MHz ISM-band kommer att notera att när vågutbredningen är på topp ner mot Europa syns många signaler som dyker upp kortvarigt, sveper över bandet, hoppar runt i frekvens osv. ISM-bandet används till många ändamål där de induktiva larmbågarna i varuhusen är ett sådant. I sak består dessa av en liten lågeffektsändare som matar en loopantenn (larmbågen) och i de fall antennen står utomhus i ett fritt läge så hörs signalerna långt, även via rymdvåg. Jag har inte kollat vad som gäller för Sverige för ISM-banden och hur regelverket är skrivet. Men det är väl syftet som är avgörande där också. Vad säger AKL?
 
Ja men frågan är om det är förbjudet för t ex en larmbåge att kommunicera med andra än med t ex taggar och ID-kort? Generellt är det väl så att det som inte är reglerat är tillåtet? T ex innehållet i våra radiosändningar är inte reglerat. PTS har tillsynsansvar för de tekniska parametrarna som max tillåten uteffekt och frekvens. För amatörradio tillkommer krav på användning av anropssignaler.

>>>>Högsta fältstyrka: 60 dBA/m på 10 m avstånd.

60 dBA/m är häftigt. Du menar väl 60 dBuA/m! :D
 
Ojsan, det var en liten detalj som försvann i kopieringen... ska det verkligen vara så noga. :cool:
Läser man PTSFS är syftet att läsa av taggarna. Att det sedan går att höra det på längre avstånd
är väl inte mer konstigt än att det går att höra signaler från vilken apparat som helst. Så länge
kraven uppfylls bör det vara OK. Innehållet i taggsignalerna är nog inte reglerat lika lite som
eventuellt innehåll i elektrosmogen från apparaterna. Vissa roar sig med att utvinna information
från detta (röjande signaler).
 
Jag har inte kollat vad som gäller för Sverige för ISM-banden och hur regelverket är skrivet. Men det är väl syftet som är avgörande där också. Vad säger AKL?

Precis, det är tanken som räknas!
Om vi kommunicerar över radio är det R&TTE direktivet som gäller, även om frekvensen är en ISM frekvens.
För 13.56 MHz RFID mm, är ETSI EN 302 291 standarden man skall titta i:
https://www.etsi.org/deliver/etsi_en/302200_302299/30229101/01.01.01_60/en_30229101v010101p.pdf
sidan 18 har tabellen.

Den begränsar till 25dBuA/m@10m för RFID.

Sedan kan det finnas andra standarder som använder samma frekvensband för andra tillämpningar som har andra krav. Ofta kombineras högre uteffekt med att man måste vara tyst periodvis eller att man måste lyssna innan man sänder etc.

Så länge du använder dig av en harmonserad standard under R&TTE direktivet är det självdeklaration som gäller, dvs du kan bygga och testa av allting själv. Kanske inte enkelt, men du kan!
Vill du frångå det, behöver man ett utlåtande från ett behörigt organ.

Frekvensområdet 13.56 MHz finns ju även standardiserat enligt SS-EN 55011 (CISPR 11 derivat).
Denna standard är en harmonicerad EMC standard och gäller när man använder RF för något annat än att kommunicera. En mikrovågsugn, sputter eller torka fuktiga väggar i hus...

I denna standard, som gäller då man inte har en R&TTE produkt, dvs ingen radiosändare eller mottagare, finns det ingen övre effektnivå alls för 13.56 MHz +- 7kHz!
Dvs det kan vara en ganska tuff radiomiljö...

Den enda möjligheten just skulle kanske vara att sända under 9KHz, men jag tror att den försvinner iom RED direktivet träder i kraft snart.

Men det är ju precis det här som amatörradiocertifkatet löser för privatpersoner, man slipper dra igenom en CE-märkning med DoC för sina experiment.
 
Bengt, filmen är tyvärr för ytlig. Den nämner olika konstruktionsprinciper för nyckeln utan att förklara dem. Jag hade gärna sett också detaljbilder från Vibroplexen och dess justering för punkternas längd. Finns det ingen bättre?

PS Det var kul med den helt inneslutna nyckeln för flygplanet och den ordentligt isolerade.

Edit: tillägg
 
Last edited:
Den fem minuter långa filmen är välgjord och var säkert bara tänkt som en översiktlig presentation av några vanliga typer av tangenter och instrument och hur dessa utvecklats över tid och hur de används. Sedan kan man söka vidare och gräva ner sig i någon viss typ som CNH gjorde.

En av de andra typerna som nämns i intro-filmen, Side Swipern, är ganska okänd även bland de mer erfarna telegrafisterna. Själv hade jag ganska tidigt i min radiobana hört talas om att vissa körde med knivar men inte funderat närmare på vad dessa knivar var för något påfund och vad finessen egentligen var.

För åtta år sedan lärde jag mig att sända på en sådan och noterade den karaktäristiska sändningsstilen eller dialekten en sådan kniv ofta ger varken man vill eller ej. En något släpande rullande gång.

Bjarne FBJ hakade på det tåget och lärde sig sända klockren perfekt telegrafi med sin kniv. Helt korrekt teckengivning vilket skall sägas är otroligt svårt och nästan aldrig hörs på banden. Själv föredrar jag att lyssna på den mer släpande rullande gången även om teckengivningen rent tekniskt inte är helt rätt med prick/streck-förhållanden 1:3. Men fint låter det och den som lyssnat på kustradiotrafiken förr i tiden vet vad jag pratat om!

Så här kan man bygga en traditionell kniv eller Side Swiper med en bit av ett bågfilsblad. http://www.sm7eql.se/Artikelarkivet/Tillverka en egen kniv.pdf
 
Last edited:
Här ett exempel på hur en halvautomatisk Vibroplex kan låta. En rutinerad operatör på kusttstationen KPH/KSM.
 
Jo, Bengt, filmen passar bra för någon som har erfarenhet av olika manipulatorer för telegrafi och viss kännedom om utvecklingen, då bilderna är fina och urvalet är bra. Där är kvalitén hög. För den som vill lära sig mera om telegrafi och hur man sänder, blir det bara en följd av bilder på olika manipulatorer, då det berättas inte särskilt mycket.

Du nämner kniven, som jag har hört talas om då och då. Jag fick inte reda på något mera om den i filmen. När jag läste din beskrivning om hur man gör en kniv framgår det bra att den fungerar som en nyckel, fast den förs i sidled åt valfritt håll för ton i stället för nedåt för nyckeln.

Filmen visade tyvärr inte hur Vibroplexen vibrerar fram de korta teckendelarna. Dock berättade man hur nycklingslogiken fördes in i radion från att ha varit en separat låda. Det skulle vara bra med något mellan denna film och de andra fördjupande, som verkligen går ner i detaljer (justeringen).
 
Back
Top