CNH de AIB
Shannons statistiska analys av engelskan, både på bokstavs- och ordnivå, är det första steget i hans behandling av kommunikationsproblemet. Det kallas nu källkodning, det vill säga hur man ska representera en källa som skickar ut data. Olika källkodningar är ITA-2, även kallad Baudot med 5 bitar per tecken, ASCII med 7 bitar per tecken och Unicode, som har 16 bitar per tecken (minns inte riktigt). Komprimering kommer in där och den baseras på förekomstfrekvens. Morse, PSK31 och Huffmanalgoritmen för filkomprimering bygger på den principen.
Nästa steg är kanalkodning: hur kan man lägga till lite i det överförda meddelandet för att kunna hantera fel i överföringen? Enkla exempel är paritetsbiten och personnumrets tionde siffra, som upptäcker fel och därför ser till att meddelandet sänds om. Det finns koder som kan rätta ett eller flera bitfel. PSK31 har två moder: BPSK och QPSK med två respektive fyra faslägen för varje sänd symbol. Med fyra varianter att skilja på blir det större chans för fel, men då har man fördubblat antalet bitar och de tillagda är beräkna på de ursprungliga där informationen finns. Då kan man rätta vid störningar. Man har gjort det så listigt att det QPSK-varianten klarar lägre signal-brus-förhållande.
Den tredje nivån är modulationen, alltså hur strömmen av bitar (tidsdiskret) blir signaler (tidskontinuerligt). Där kommer resonemangen om sampling och rekonstruktion in (från tidskontinuerligt till tidsdiskret och viceversa).
JT65 har komprimering, då K1JT har tänkt på hur mycket information som ska skickas och hur den bör tryckas ihop maximalt. Sedan har han lagt till en effektiv kanalkodning, som klarar att rätta många fel. Dessutom är modulationen sådan att den utnyttjar bandbredden maximalt. PSK31 har en modulation så att det blir inga hopp vid övergången från en bit till nästa. Det hade lett till kraftiga övertoner i spektrumet likt en fyrkantvåg.