Vad ska nybörjaren satsa på för grejer?

Kul med lite debatt i ämnet.
Men vad skulle ni vilja bygga?
Några konkreta exempel?
Några konkreta exempel på vad "rikitga" radioamatörer skulle ge sig på att bygga?
Klart att mången bygge strandar på att lödkolven är för dyr, att kabel inte finns i huset, elelr att koppartråd är svår att få tag på, har inte tid, ser lite för dåligt för de där små komponenterna, har ingen pincett, skanar instrument.
Ja det finns många spepskäl.
 
"Riktiga" amatörer är alla, man kan bygga sig en bra balun. En LDG tuner är lätt att bygga ihop, köpes som byggsats. Det finns mycket byggsatser att välja på, olika svårighetsgrader. Det klart man måste ha rätt verktyg när man bygger, det går inte att komma med en äldre lödkolv från Televerket (min far var Teletekniker, därför har jag en del sådana lödkolvar). Lödstation är det bästa i dagens läge, skaffa en sådan!!!

Mvh Janne
 
För min del så har det blivit en å annan antenn, modell enkel som jag knåpat ihop. Jag skulle inte vilja ha en "enkel hoplödd historia" som har tveksam prestanda. Så tror jag många nya amatörer tänker. Har man ett jobb och en familj, kanske med små barn då blir det nog inte så mycket tid över för lödkolven.

Roger
 
Helt rätt, det är så stressigt idag. Men då är det ju bra att vi "riktiga" amatörer kan köpa nya stationer och antenner. De flesta gör så, man hör ofta äldre amatörer som säger, jag kör med en G5RV. Är det "riktiga" amatörer av äldre datum så kör de med senaste dyraste stationen, varför bygger de inte sin "rörstation"? Nu är det inte så att "alla" äldre gör det, men hur mycket stationer byggs det idag? Detta gäller även slutsteg med rör, hur många "riktiga" amatörer gör det?
Tur är väl att "riktiga" amatörer köper nytt, hur skulle det annars gå för de firmor som säljer? Detta betyder inte att de nya amatörerna inte kan bygga ihop lite bra grejer, de kan så mycket mer än de äldre amatörerna, fast i nutid!!!

Mvh Janne
 
Som färsk amatör så vill man nog ha tillgång till så mycket som möjligt, så hemmabygge står knappast högt i kurs.
Då är det nog lämpligast att köpa en rig med så många band som möjligt så att man kan prova på alla trafiksätt på alla band. När man sedan blir lite varmare i kläderna så kanske man blir lite mer specialiserad och mer intresserad av att bygga något eget.
Om man fastnar ordentligt för något band över 30MHz och vill ha riktigt bra grejor så finns det ju inget alternativ till att bygga eget. Köperiggarna för de högre frekvenserna är ju ganska mediokra.
De flesta blir aldrig så specialiserade att hembygge blir aktuellt, men en del knåpar ihop något bara för att "prova på".
Samtidigt är det ju en lite speciell känsla att köra med något som man byggt själv.
 
När jag fick licens 1970 så byggde majoriteten av C-amatörerna sina egna sändare både på HF och VHF. Det fanns några beprövade konstruktioner som "alltid fungerade", och dessutom fanns för det mesta äldre klubbmedlemmar att fråga till råds.

Jag kan faktiskt inte påminna mig att nybörjare skulle ha varit okunniga om radioteknik vid denna tid, utan de flesta var intresserade och snappade upp åtskilligt från de äldre och mer erfarna.
Att en certifikatkurs för C-certifikat tog c:a 1 termin med telegrafiträning och teori omväxlande en kväll i veckan bidrog väl.

För mig startade det hela med en 2-rörs mottagare för att kunna lyssna på VRK:s telegrafikurs på 80 m. Denna krävde en del "handpåläggning" innan den fungerade, men detta gav ovärderliga erfarenheter för framtida projekt.

Något senare så "tjuvstartade" jag med bygget av en 144 MHz-sändare av egen konstruktion (eller snarare ett "hopkok" av valda delar ur QTC och ARRL-handboken) redan c:a 1/2 år innan certifikatet anlände. Minns att övertonsoscillatorer var svårare än jag räknat med, så min "Elmers" (Björn SM4COK) assistans var välkommen.

Byggde senare en kristallstyrd sändare för 80, 40 och 15 m inspirerad av QTC 1/1970.
Sådana sändare var mycket populära, tror att kanske hälften av C-amatörerna i Örebro körde med denna, den andra halvan körde nog med Svebrys byggsats med ECL85.

Sådan var situationen i början av 70-talet.

Som jag ser det är huvudproblemet med "egenbygge" idag att begränsa sig.
Det finns så mycket avancerade komponenter och funktionsblock på marknaden att hembyggaren lätt kan gå vilse i det stora urvalet, och dessutom behöver man ofta tillgång till en hel del instrument för att kunna få till fungerande apparater.

Jag håller helt med SM7TJC att "hembygge" är det bästa sättet att åstadkomma materiel, i synnerhet för VHF/UHF, som inte innehåller ganska trista kompromisser. Dessutom kan aktivt "hembyggeri", som en bieffekt, leda vidare till en yrkeskarriär inom elektronikkonstruktion.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Nu är det 2008 och lite svårt att gå tillbaka i tiden, yrkeskarriär är nog inte på tal Karl-Arne. Amatörradio är ingen stor grej, ingen förstår att vi sitter där med kortvågsradio o s v. Nu finns internet och mobiltelefon som kan det mesta, eller hur? Det spelar ingen roll hur lång tid det tog för dig och andra, amatörradio är uråldrigt. Det spelar ingen roll om du kan telegrafi, det betyder noll idag. Vi går framåt och står ej still, svårt att erkänna för vissa. Men vi känner för vår hobby och det är det som gäller idag. Så stå stolt upp ni som bygger och sänder på telegrafi, det är en fin hobby vi har! Även de nya amatörer som sänder på SSB/FM/PSK31/AM o s v är lika mycket värda. Karl-Arne de kanske bygger även de nya "riktiga" amatörerna och de kanske bygger bättre än du.

Mvh Janne
 
Last edited:
Jag tror många äldre amatörer klamrar sig fast i "gamla goda tiden". Dom som inte gör det köper en fin "pyts" och är glad över den. VHF/UHF är amatörradions snabbtelefon, där duger en billig köperadio bra. Jag kör ibland på dom banden med min Icom 7000 och tror inte att den är helt värdelös i jämförelse med ett hemmabygge. Det blir inte så många qso:n på den "döda delen" eller låga delen som en del kallar cw/ssb delen av vhf/uhf bandet. Man byggde förr pga. utbudet inte var så stort och många inte hade råd att köpa en fabriksradio. Karl-Arne erkänn att ni "dreglade" efter en fabriksbyggd Collins på er gamla goda tid.
 
Njae, där kan jag nog inte hålla med SM5WPT riktigt. För vissa är VHF/UHF de riktiga DX-banden, och skall du köra ihop ett DXCC-diplom på de banden så krävs det bra grejor.
Att hembygge skulle innebära att klamra sig kvar vid det gamla stämmer verkligen inte.
Det är ju fortfarande de hembyggande amatörerna som leder utvecklingen. De stora tillverkarna använder gårdagens teknik medans hembyggarna experimenterar med framtidens teknik.
 
Tror säkert att det går att "knåpa ihop" en bra radio, men det är en ytterst liten klick som har tid och lust till det. Merparten har nog inte tid och intresse för det. Kanske inte pengar och kunskap heller. Men det behöver ju inte betyda att man är en sämre amatör för det. Kan betyda att man har ett liv som går före hobbyn, och hobbyn bara är en hobby, inte en livsstil.Undrar just varför alla stora dx-expeditioner inte kör med hembyggen? Tänk vad välfyllda loggarna skulle bli då. :)

Roger
 
Min story påminner om Karl-Arnes. De flesta av mina radiokompisar var i samma ålder som jag, 14...15 år. Förutom radiointresset så mekade jag med mopeder och i skolan fanns en hel del praktiska moment, bl a i ämnet fysik i 8:an och 9:an. Vi elever fick koppla upp enkla strömkretsar med lampor och strömbrytare matade från Norsteds (?) spänningskuber. På min skola fanns även ett helt skåp med laboratorieutrustning som någon gång då och då fick användas om vi bad snällt på våra bara knän. I metallslöjdsalen fanns tidningen Teknik för Alla som på den tiden innehöll massor av spännande allmäntekniska artiklar för en nyfiken tonåring - som de flesta av oss nog var.

Det är nya tider nu. De flesta av oss som som far runt på div amatörradioforum är väl närmare 50...60 år fyllda nu? Jag är 55. En del av oss drömmer tillbaks till en tid då det gick att bygga enkla sändare utan att egentligen ha någon direkt teknisk kunskap. Själv visste jag inte mycket om elektronik men fick god hjälp av de äldre (de som var 30...40 år) som förklarade att järntråd var inte så lysande till sändarspolar om man nu inte skulle bygga HF-matade infravärmeelement.

TJC skriver att; "Faktum är att det har aldrig varit så enkelt att bygga egen utrustning som det är nu.
Tekniken har gått framåt med stormsteg och man kan med enkla medel bygga sändare och mottagare med utmärkta prestanda. Komponenter är billiga och lättillgängliga."

Det stämmer nog för oss gamlingar som byggt radio i 30...40 år och har den bakgrund vi har. Men hur ser det egentligen ut bland de nya yngre amatörerna. Finns det sådana? Jag har en känsla av att ytterst få 15-åringar börjar med amatörradio idag och utbudet av komponenter är tusen gånger större. Hur skall dom kunna välja rätt när vi hade problem med de få som fanns på 60-talet. De fabriksbyggda apparaterna har enastående prestanda och att bygga ihop något som kan mäta sig med dessa går inte. En hopplös situation.

Merparten av den yngre åldersgruppen - 15-åringarna - finner säkerligen datorer och internetspel etc betydligt mer intressant än amatörradio och att mixtra ihop enkla sändare och mottagare som knappt kan användas till något vettigt i praktiken ger nog inget. Är det inte också så att de flesta som blir amatörer idag är betydligt äldre än 15 år och har intresset fokuserat mer på systemnivå än på komponentnivå. D v s dom kopplar ihop sin egen radiostation med hjälp av tranceiver, modem, dator och enbart löder när det är befogat eller i bästa fall för att det är kul.

Det skulle vara väldigt intressant att få synpunkter på denna tes även från 15...20 åringar om det nu finns någon i den åldergruppen här på forumet. :-)

/Bengt
 
För att ge ett råd till den som startade tråden, bastuber, (konstigt namn), ja kanske vi spårat ur lite, men byggen är ofta något som alla "riktiga" radioamatöer tycker att alla nybörjare skall ägna sig åt.
Mitt konkreta förslag är att köpa en ARRL handbok, där finns all teori, där finns byggprojekt, där tas upp det bra respektive dåliga med färdiga grejer, där får man inspiration, där kan man skapa luftbyggen, (dvs fantisera om byggen). Visst är den boken lite gammaldags men det mesta finns där och går att översätta och modernisera.
Man kan läsa om vågutbredning antenner och tester.
Man kan liksom jag gjorde en gång i tiden förföras över de fantakstiska byggen, enkla och världens bästa. Ja mycket bättre än kommerisella apparater. Särskilt de som aldrig byggt VET att man kan bygga saker som är myckiet bättre än köpegrejer.

Jag har byggt massor av dessa saker och blivit grymt besviken många ggr.

Klart man blivit besviken på köpegrejer oxo... (TRIO 599, 9r59 exvis)

Idag när man skaffat en viss erfarenhet är det väl så att man kan bedöma ett byggprojekt innan man med stor entusiasm tar uti med bygget. Synd, kanske då det inte blir så mycket byggt numera.

När så nybörjaren börjat inse vad hobbyn handlar om, och kanske låtit sig entusismerats av VHF och Aurora, eller av tester, eller kanske RTTY, ja då är det lättare att veta var man skall börja.

Förr blev det ofta en mottagare först, och efter ett tags lyssnade blev man varse om vad man ville satsa på för sändare. eller kanske man kom fram till att man behövde en bättre mottagare.

Det finns ju massor av enklare saker att bygga och framför allt experuimetnera med, antenner är väl ett gott exempel där, liksom snickra radiobord, elelr antennväxel. Andra bygger ihop anläggningar med dator, radio, modem, antenn, sladdar byggs ihop och man får en RTTY anläggning.

Till Karl Arne, så inser jag att det i de större städerna fanns klubbar och många gamla rävar att fråga, själv kämpade jag i måndader med att försöka få reda på vilka ben som var vilka på min för 7 veckopengar inköpta OC-71 (trasnsistor) Dvs det fanns ingen att fråga. Böcker var mycket dyrare än i dag, men till slut lyckades jag få en 1961 ARRL handbok.

Idag är det lättare än någonsin att få reda på vad som helst via nätet.

Kanske man kunde enas om att ett bygge som ger sin byggare tillfredställelse, är ett bygge som är en viktig sak.
Då kan ett avancerat bygge för den som kan, vara av samma värde som ett enklare antennbygge som den byggaren är nöjd och stolt över vara värt lika mycket.

Mina byggprojekt
1. Få liv och köra radio med SET-19 som står och väntar
2. Bygga en grej som gör att jag kan lyssna med flera HF transvirar på en antenn och sända med vilken som helst när som helst utan att de andra tar skada.
3. En mikro, tre bands EQ som går att bygga in i TRX:ar,
4. Optik är byggprojekt som ligger och väntar
5. Renovering av toppen till portabelbilen på avateren.... är oxo byggen om än lite långt från radio...
6. Renovering och förnterbyte i källar radiorummet, det skall bli rackar där.... nån gång
7. Driftsättning och modifeiring av RA-200 med 12 Volt DC DC omvandlare.
8. Bygge och experiment med cirkulator för HF.

Så visst finns det projekt
 
Vi amatörer är inte stöpta i samma form. Vi har inte heller sökt oss till hobbyn av samma anledningar allihopa.
Om jag själv är "riktig" eller inte det vet jag inte. Jag gillar iaf att bygga saker. Ibland räcker det med ett enda QSO för att verifera bygget innan jag går vidare till nästa bygge.
Så för min del har alltid ett bygge stått högre i kurs än något färdigt.
Självklart har jag en "färdig-rig" oxo, men då bygger jag istället tillbehör till den.

Det jag vill belysa är alltså att alla kanske inte har QSO'andet som mål. En del av oss har byggandet som mål.
Att bygga betyder inte heller automatiskt rör på spikplatta. Jag bygger saker samt programmerar CPU'er som kan styra byggena.

Jag ser absolut inte ner på de som inte bygger, tvärtom! Jag är tacksam eftersom det är ni QSO'are som ser till att jag fortfarande har många band att bygga saker för. Utan era QSO'n hade våra band varit sålda för länge sedan.

Så min slutsats är att första motfrågan till en nybörjare är: "Vad är du intresserad av?"
Sedan är det upp till oss och vår kunskap att förstå det nybörjaren säger (på icke ham-språk) och överföra det till hur han eller hon ska ta steget in i hobbyn.

"Bygga själv" är långtifrån rätt svar till alla.
"Köpa 706/817/etc" är kanske inte heller rätt för alla.

73 SM0RVV
 
Har läst igenom hela tråden och baserat på Bastubers inledande frågor och funderingar så kanske svaret borde ha varit - gå med i någon av de lokala klubbarna för att få möjlighet att bekanta dig med amatörradiohobbyn och få hjälp med att välja rätt. Allt handlar ju om vilka specifika intressen och mål du har eller tror dig ha. När du fått se hur många möjligheter amatörradion erbjuder så kanske du finner din egen lilla nisch. Satsa på den.

Är man helt grön och inte haft någon kontakt med amatörradion tidigare så är en begagnad mottagare vilken som helst en bra början. Sådana kan fås för några hundra kronor och ger mycket glädje för pengarna. Har man skaffat sig certifikat men inte överdrivet intresserad av elektronik och komponenter, skaffa en ICOM IC706 MKIIG eller motsvarande.
 
Last edited:
Varför har du en sådan aggrivisitet Bosse? Ser du inte att jag skämtar till det lite? Jag tyckte det såg så roligt och konstigt ut att man måste köpa ett bojsänke på 20kg om man hade ett elektronikintresse.

Roger
 
[snip, snip]

Som jag ser det är huvudproblemet med "egenbygge" idag att begränsa sig.
Det finns så mycket avancerade komponenter och funktionsblock på marknaden att hembyggaren lätt kan gå vilse i det stora urvalet, och dessutom behöver man ofta tillgång till en hel del instrument för att kunna få till fungerande apparater.
...

Där tror jag att byggsatser kan hjälpa. Man behöver inte själv leta fram komponenter från sura återförsäljare som bara tycker att man stör om man inte köper åtminstone 1000 styck eller för 5000 kronor... Ett bygge kan leda tankarna vidare till att det faktiskt är möjligt att själv peta ihop det kryptiska innehållet i en radio. Och det *går* att ha kul med enkla saker, man behöver inte det modernaste i varje situation. Men man måste veta vad man är ute efter. Är det QSO-raten som är det viktigaste? Köp en rigg. Är det tillfredsställelsen att förstå allt i detalj? Köp även tekniska servicemanualen. Ännu mer detalj? Bygg själv. Men då är byggandet och filosoferandet om detta kanske höjdpunkten?

Glöm sen inte att det är en hobby vi pysslar med. En del samlar frimärken (för mig obegripligt) och snöar efter ett tag in på någon specialitet så obskyr att det inte går att förklara för vanligt folk. Jag höll på med att beräkna planetbanor när jag var yngre. Det "urartade" till flerkroppsproblem, Lagrange's ekvationer, potensserieutvecklingar och en massa matematik som jag definitivt inte var beredd för, då. Men roligt var det ändå. Det är just detta som är glädjen med en hobby:)

/Micke
 
"Kan man inte ha en 706:a om man är intresserad av elektronik?"

Jodå, en 706:a är säkert inget hinder för att vara intresserad av elektonik, men den är så komplicerad att man fjärmas från elektroniken i den *i sig*.

Typ: De allra flesta som köper en ny mobiltelefon är inte intresserade av elektroniken i den, inte så mycket som de är av att det är färgskärm och att kameran har 8 megapixlar osv. Sen tror jag säkert att de som utvecklar mobiltelefoner (dvs kan elektroniken i den) säkert har bär på en själva också. Så något motsatsförhållande behöver inte råda.

/Micke
 
Jag hoppar av nu, men vill bara säga att mitt sätt att utrycka med "riktig" amatör är ironi, och jag vill inte peka ut någon. Riktiga är vi alla.
 
Back
Top