1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Vätska i antennomkopplaren och jordpanel inne i shacket

Discussion in 'Antenner och master' started by SA7AZQ, Oct 10, 2012.

 1. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Nu är helgen räddad, mitt paket kom i kväll och nu ligger ny fin RG-213 nere på hyvelbänken:)

  Hur ska jag täta kontakten? :confused:
   
 2. SM6XYY

  SM6XYY Well-Known Member

  Gör så här:
  1) skaffa en krympslang som är lite större än "halsen" på kontakten och se till att den innehåller smältlim !
  2) använd en N-kontakt som har en gummitätning runt stiftringen !
  3)trä krympslangen på kabeln och montera kabeln RÄTT !
  4) dra fram krympslangen så att den går över "halsen" på kontakten och värm den så att den krymper och smältlimmet smälter.
  5) dra fast kabeln på din hona med lagom kraft, så att den tätar mot gummitätningen.
  6) har du inte en N-hona så byt till det, den passar i samma hål som PL-kontakten.

  Den andra ändan får du se till att du skyddar mot inträngande vatten genom att montera den 'upp-och-ner' och montera gärna krympslang där också men inte 'gastätt'.
   
 3. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Okej ska inhandla krympslang och prova med det. Problemet är att mon Imax 2000 som jag använder på 10, 15 och 15m är so 239 kontaken ingjuten i aluminiumet i basen och jag tror inte det går att ta isär utan att fördärva antennen men jag ska se om man inte kan använda adapter kanske som man vulkar över helt.
   
 4. SM6FUD

  SM6FUD Well-Known Member

  .......jag hade nog vulkat inte bara kontakten utan hela antennen.....
   
 5. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Mjo :p:D hehe:cool:
   
 6. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Även jag skulle göra detta.
  Åtminstone från längst ned på fästet (över kabelskarven eftersom du har PL) och upp förbi andra "element-skarven" på vertikalen.
  Efter att ha studerat bilderna (på nedanstående länkar) av antennens mekaniska konstruktion anser jag risken är stor för att du KOMMER att få vatten i din koax om det finns minsta möjlighet för vattnet att ta sig in upptill. Som Bengt FUD skriver "Vatten är ONT".
  Citat från den första länken "The base and middle sections of the antenna are hollow and the 14 gauge wire is loose inside the sections while in the top section the wire has fiberglass snugly molded around it entirely. "

  Se på bilderna på
  The Imax 2000 EXPOSED!
  CBRadioMagazine.com - Solarcon Imax 2000 Antenna Review
  IMAX 2000, Antenna Comparision

  Mitt råd är att inte offra din nya RG213 till denna vatten-tratt. Du kommer sannolikt att få vatten i koaxen igen. Gör dig ny vattentät en egen vertikal av FK1,5.
  Lite hembygge är aldrig fel.
   
 7. SM7TJC

  SM7TJC Well-Known Member

  Den antennen verkar ju inte vara någon smart konstruktion med tanke på fukt.
  Jag skulle absolut inte försöka täta någonting. Antagligen är kontakten inte tät, så att vattnet leds rakt in i koaxen. Går det inte att komma åt att fylla nederdelen på antennen med silicon eller liknande så är nog bästa lösningen att ordna någon dränering.
  Kanske en liten metallbox med två kontakter i sidan eller i överkant. En trådbygel mellan kontakterna och sedan ett dräneringshål i botten.
  En liten koaxstump mellan antennen och boxen leder vattnet ner till boxen (Man får väl byta stumpen när den börjar bli ärjad), och så har man skyddat koaxen.
   
 8. SM4ANQ

  SM4ANQ Well-Known Member

  Täta eller ventilera ett inneslutet utrymme

  Hej,
  Har man ett som man tror "tätt utrymme" så är det sällan tätt. Utrymmet har ofta någon kanal som för fukt och kappilärkraft gör att kondens sitter där som en plugg. Regelbunda temperaturväxlinger ger alltid en ytterligare insugning av fuktig luft som kondenserar och förhindrar ventilering av det. Volymerna av kondens kan växa kraftigt och korrosionsförutsättningar är goda.
  Ett instängt utrymme är enklare att ventilera än att täta för att få det fuktfritt. Hål 5 till 7 mm skall man inte vara rädd för. Hålen skall naturligtvis vara dräneringshål och riktade neråt Nackdeln kan ju vara att man får besök av insekter.
  Lycka till!
  73 de
  sm4anq/Ulf
   
 9. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Nja att täta mer vet jag inte rikigt om jag ska våga ge mig på. Svarvarna är redan tejpade i antennens sektioner ca 5-10cm över glasfiberröeren på båda sidor skarvarna med eltape som jag satte dit i Juni eller Juli.
  När det blir väder för det ska antenenn tas ner och jag ska titta över den, Det kan vara coaxen under antenenn som fåglarna har pickat ett hål, de har gjort så tidigare på en billig skitcoax till en tillfällig antenn för 20m,
  Ska kolla om det är ett däneringshål i botten på antennen, annars får jag borra upp ett. Synd bara att det regnar för plåttaket blir jättehalt när det är blött.
  En mellanbox som TJC nämnde är ett alternativ som man fixar lätt med en skärmad låda, kanske tom med ett finmaskigt nät i botten så det kan torka ut ordenligt. Anslutningen till coaxen skulle man kunna ha innuti lådan:)
   
 10. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Och insektsproblemet löser man enkelt med en kabelförskruvning som man fyller med lite stålull eller ännu hellre mässingsull om man nu hittar det någonstans.
   
 11. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  BRA TIPS!

  73
  Bengt SM6APQ
   
 12. SM6XYY

  SM6XYY Well-Known Member

  Det är bara inomhus du skall få kabeln/kontakten "gastät" !

  Vid anslutningen till antennen kan du anv. en pl-kontakt eller en direktanslutning men se till att det inte kan regna in i den !

  Den yttre utomhus anslutningen skall var så otät att fukten/vattenångan kan dra sig ut men det får inte komma flytande vatten in i den !

  Utomhusluften är vintertid torrare än inomhusluften och då drar sig vattenångan ut !
   
 13. SM4ANQ

  SM4ANQ Well-Known Member

  Ventilation APQ och XUN

  Stålull inte så bra som det låter. Även detta kan hålla vatten kapilärt och problemt är det samma. Stort hål skall det vara.
  Insekter är oftast inte så farliga, de dör och torkar.
  73 de
  SM4ANQ/Ulf
   
 14. SM7CBS

  SM7CBS Well-Known Member

  Undra om det skulle funka med parmatare i stället för koax? Tätnings- och fuktproblemem bör man åtminstone slippa!
  Tore SM7CBS
   
 15. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Nejdå, man får inte rulla ihop stålullen hårt, bara lite luftigt så går det finfint!
   
 16. SM6MFA

  SM6MFA Well-Known Member

 17. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Jag satte precic upp en inv-vee för 40m och passade då på att ruska på maströret till Antennen, Det kom lokala regnskurar ner på taket från Imaxen, till helgen får jag ta ner och underöska det, troligen är antenn sprucken så det regnar ner i den:mad:
  Borrlusten börja sakta komma.....
   
  Last edited: Oct 17, 2012
 18. SM2VJX

  SM2VJX Riktig radioamatör!

  Vätska i antennen?

  Det är inte radiovågor då?

  På bilen behöver jag byta blinkersvätskan då den har blivit grumlig.
   
 19. SM7CBS

  SM7CBS Well-Known Member

  Om Du använder en stegmatare så klarar Du dig med en antenn för båda banden och slipper alla vatten(koax)problem!

  Tore SM7CBS
   
 20. SA7AZQ

  SA7AZQ Well-Known Member

  Det visade sig att bottensektionen i antennen hade en 1m lång spricka längs bottensektionen, den började vid skarven och gick ca till mitten på bottensektonen.

  Nu till själva reparationen jag utförde i natt :)

  Envis som jag är gjorde jag ett försök att reparera det, jag började med att slå av den gängade skarvesktionen och sedan lödde på en ny koppartråd i den för att kunna ansluta den till radiatorn som ligger innuti glasfiberrören. Lödningen utförde jag med en gasbrännare för att kunna värma hela klumpen, tog säkert 10 min innan den var så sval så tennet "stannade".

  Jag råkade ha polyester och glasfiberväs sedan ett båtbygge jag hade förra vintern. Jah slipade med sandpapper över hela sprickans längd och sedan satte jag ett varv med glasfiberväv med 20 cm mellarum som jag kletade med polyester och jag kletade givetvis på en sträng över sprickan ohså för att få den tät.
  Igår började jobba på antenen vid 17 tiden och var klar med lagningen av rören efter några timmar.
  I morse så forsatte jag och gjorde då så att jag förstärke bottensektionen med dubbla lager eltape över hela bottensektionen och sedan ett lager på övriga sektioner för att förstärka dessa, drog dock dubbla varv tape länst ut på alla glasfiberrör för att stärka ändarna efterom sprickan hade uppståt precic vid en ändsektion. Jag kletade även på silicon i övergågngen i bottenfästet där det gamla tätmedlet hade börjat släppa och drog sedan över tape även där, tur man köpte 4 rullar i går :D

  Idag så monterade jag ihop alla sektioner och tejpade över skarvarna med flera lager tape där ohså, ja nu kom rullarna fram igen.....
  Hursomhelst är SWR i det närmaste oförändrad jämfört med tidigare och jag har provat att vifta med antenenn för att se om lagningen höll och det knakade inte ialafall så att jag tror jag lyckades laga den.

  Bifogar lite bilder i inlägget. (ursäkta röran på hyvelbänken) ;) Om man klickar på bilderna blir de större
   

  Attached Files:

  Last edited: Oct 20, 2012

Share This Page