SM5KYH
Well-Known Member
OffTopic-kommentar, jämförelse.Amatörradio, som spektrumanvändare, har inga krav på apparategenskaper utöver
att emissionerna ska hålla sig inom amatörbanden, och att de emissioner som ligger utanför banden ska uppfylla kraven i Appendix 3 av ITU-RR.
Vad som sker inom amatörbanden "är den resandes ensak". Inga kanalraster, spektrummasker eller frekvensstabilitetskrav finns.
Som exempel på annan kravbild än amatörradiotjänsten kan framhållas PTS storsinthet när 4G/LTE släpptes lös såtillvida att effektreglering och tillståndsplikt för mobiltelefonibasar försvann. De skyddade Luftfartsradiobanden riskerade då oönskad påverkan. Och fick det på en del platser.
Då tvingades LFV karaktärisera samtliga typer av markplacerade sändare och mottagare för att säkerställa Aero-bandens och flygplatsernas fortsatta störningsfrihet. Risken för intermodulation från LTE i ett klass C sändarslutsteg på en markplacerad sändarstation från de då nya banden - där befintlig utrustnings och antennsystem prestanda var okänd avseende skyddsförmåga - krävde seriös verifiering.
AOM och jag hade en sommar med ganska mycket praktiska övningar för oss i syfte att kontrollera överföringsfunktionerna mellan de olika systemens antenner liksom kontroll av vilka fältstyrkor som förekom på flygplatserna från mobilbandens olika operatörer.
Därefter hade vi tillräckligt underlag för simuleringar och verifierande mätningar. Notchar av i tråden beskriven typ kom till nytta när vi bombade sändare för VHF med LTE från den nya högre banden och sökte IM. Nödvändigt för det fanns MÅNGA basstationer nära Luftfartens sändarstationer och mottagarstationer. För att inte tala om flygplanens radioutrustningar.
Slutsatsen blev att ytterligare filtrering behövdes, både på de "egna" sändarna men framför allt nytillfördes bandpass och lågpassfilter på de fasta mottagarplatserna.
Dessutom infördes skyddsavstånd med minsta avstånd till mottagarplatser och flygplan på marken.
On topic.