Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Jag försökte bli telegrafist, men det sket sigAtt bli "kabelsoldat" eller "trådtattare" var det öde som de vilka inte
klarade 60-takt telegrafi hotades med.
En ganska verkningsfull hotelse...
Rostfri svetstråd är väl inte ferromagnetisk.Man ska helst undvika ferromagnetiska material med litet skindjup som antenntråd.
En 1/2 vågsdipol som använder 0,6 mm rostfri svetstråd i stället för koppar får ytterligare förluster i antenntråden på runt 20-30 % i det lägre HF-området.
Endast rent austenitiskt rostfritt stål är paramagnetiskt.Rostfri svetstråd är väl inte ferromagnetisk.
Detta beror på att skillnaden i obelastat Q hos en kavitet mellan koppar och rostfritt stål är proportionell mot roten ur resistiviteten och roten ur permeabiliteten, så ett obelastat Qu på 10000 som är representativt för en 1/4-vågs koaxialkavitet av koppar reduceras till grovt 1/3 om den görs av stål.UHF filter, det vi brukar kalla kavitetsfilter.
De funkar utmärkt.....
För att kunna svara på din fråga så spelar trådens längd mellan upphängningspunkterna en stor roll.Hur tunn kan en antenntråd vara? Om man har möjlighet att sätta upp trådar som är under 1mm tjocka, så blir dessa väldigt diskreta. Lackad koppartråd säljs i tjocklekar ner till 0.05mm. Vad är det som sätter stopp när man går ner i tjocklek? Blir motståndet för högt?
Jag har provat lite hemmavid, och någonstans runt 0,3mm i diameter slutar folk att lägga märke till trådarna men dom håller hyfsat i vind. Men hade man kunnat gå ner till 0.15mm?
View attachment 8769
Det är ungefär såhär långt jag är med. Bilantenner blir betydligt grövre än 0,5mm och då spelar materialet mindre roll.Det här är inga "killgissningar" utan bygger på sedan något 100-tal år förankrad elektromagnetisk fältteori.
När man har små tvärsnitt, alltså en tunn tråd, som ledning för HF blir skillnaderna i konduktivitet och skindjup avgörande, eftersom HF-strömmen koncentreras i ytskiktet.
Konduktiviteten vid likström är en materialkonstant, medan skindjupet också beror på frekvensen och materialets permeabilitet.
VI kan räkna igenom fyra fall för en 0,5 mm diameter tråd och 3 MHz;
1. Koppartråd µr = 1 och DC-konduktiviteten σ = 5,9 E7 ohm/m
2. Olegerad järntråd µr = 1000, σ = 1,1 E7 ohm/m
3. Magnetiskt rostfritt µr = 100, σ = 0,15 E7 ohm/m
4. Omagnetiskt rostfritt µr = 5, σ = 0,15 E7 ohm/m
Sätter vi sedan in värdena för materialen i formlerna för HF-resistans
View attachment 9156
för olika material får vi följande c:a värden vid 3 MHz;
Koppar: 0,3 ohm/m
Järntråd: 21 ohm/m
Magnetiskt rostfritt: 18 ohm/m
Omagnetiskt rostfritt: 5 ohm/m
Det blir en stor relativ skillnad mellan koppar och andra material.
En 1/2-vågs dipolantenn för 80 m gjord av 0,5 mm koppartråd får en förlustresistans av några ohm vilket kan försummas jämfört med strålningsresistansen och de andra förlusterna, medan samma antenn gjord av järntråd eller magnetiskt rostfritt har en förlustresistans av flera tiotals ohm och slutar i princip att fungera.