Jag provade att lyssna med FT8 en eftermiddag på 144 MHz för något år sedan. Mest för jag var nyfiken på vad som fick S-metern att stå parkerad på S7-S9 dygnet runt på FT8-frekvensen. Det fanns gott om aktivitet och stationer från OK, södra Tyskland och PA0 m fl sågs på skärmen. Övriga delarna av 2 m bandet var lika tyst som vanligt. Bara fyrarna som mal på.
I mångt och mycket ser det likadant ut på KV-banden. De flesta av oss lite äldre som varit igång konstant sedan 50-70-talen har förmodligen "kört och gjort allt vad som behövs" och en del har kanske på ålderns höst flyttat till lägenhet eller plockat ner de stora antennerna. FT8 är ju då ett bra sätt att med små antenner och liten effekt fortsätta med amatörradio och samtidigt prova något nytt eller följa med i utvecklingen. För min del nöjde jag mig med en eftermiddag framför datorskärmen och vetskapen om hur FT8 fungerar och vad som krävs om jag vill sända. En tråd från datorn till radion. Finns färdigkontakterad på Kjell & Company. Thats it.
Aktiviteten på de högre KV-banden har snabbt minskat de senare åren i takt med att FT8 blivit allt mer populärt. 21 MHz kan låta nästan lika dött som 144 MHz en dag mitt i veckan. Några enstaka stationer på CW och lika många på SSB. Om man ropar CQ på telegrafi och sedan kollar på Reverse Beacon Network så står det klart att konditionerna är bra nog både för EU- och DX-kontakter. Det är svårare att få svar nu jämfört med för 30-40 år sedan då banden kokade av stationer, många nybörjare och relativt unga som var i uppbyggnadsfasen av sin hobby.
Ibland har jag igång mina WSPR-fyrar ett par veckor i stöten. För en tid sedan på 7 MHz med 200 mW till dipolen. I appen i iFånen kunde jag konstatera att mina milliwatt hördes i Australien, Sydafrika, Sydamerika, på en bas på Sydpolen och USA. Lägg till Kanarieöarna och massor av stationer i Europa så klart. Så ser det ut precis varje dag. Konditionerna är bra nog och för motsvarande kontakter på CW så skulle det ha räckt med si så där 50 W för att mäta sig med WSPR-protokollet och 200 mW.
Får man svar på telegrafi så resulterar det i regel i ett snabb-QSO där rapporten är den enda informationen som utväxlas. Ibland råkar man dock på någon som har mer tid. Det bästa bandet för lite lugnare kontakter på telegrafi är 7 MHz och i häradet 7025-7035 kHz. Där tycks det ha samlats en del folk som gärna vill få till ett mer normalt QSO. Vill man ha kontakt med svenskar så blir det 3,5 MHz där det finns en handfull old timers kvar som håller igång på morgnarna och en bit in på förmiddagen. Lägre hastigheter än 100-125 takt är ovanligt så det kan vara kämpigt för en nybörjare eller äldre ringrostig att få till ett QSO.
Man kan också se den låga aktiviteten mitt i veckan som positiv och synnerligen rogivande. Om nu inte målet är att till varje pris snabbfylla loggen med stationer - vilka som helst - så är det ju ändå spännande att skönt tillbakalutad i radiostolen bara ratta runt lite förstrött och gräva i bruset. Stanna till en stund och lyssna på någon som har QSO och från tid till annan ropa ett CQ. Ibland knappar jag in signalerna på de jag hör/kör på QRZ.COM och kollar vad det är för filurer. Läser biografin och tittar på bilderna som laddats upp. Jaha, Lic since 1948... First RX BC348... Homebrew TX -Xtal 5 W osv... De flesta som hörs på telegrafi idag är pensionärer som jag. Ungdomarna i den mån de förekommer på telegrafi tenderar att vara i 40-50 års åldern. Några ivriga 15-åringar med hembyggda 10 wattare och FT243 kristaller hör vi inte längre.