funderingar om amatörradio

Privatradio är roligt. Man använder enkla radiostationer med låg effekt och långa antenner. För att få ut så mycket som möjligt ur en station på 12 watt gäller det att tweaka grejerna så man får ut maximal räckvidd. Man testar olika antenner och antennplaceringar.

Fast dessa 12 W är ju då pep e.r.p., vilket väl inte ger särskilt mycket utrymme för "antenn-tweakningar"...

/Lasse
 
Räcker det inte bara med att vara radiointresserad? Radiovågorna uppför sig på samma sätt oavsett vad det är för sorts radio.

I mina ögon är det bara ett sätt vissa har för att utmärka sig i bekostnad på andra. Alla är nybörjare någon gång.

Jag tycker trådstartaren ska känna sig välkommen till radiohobbyn. Trådstartaren behöver inte be om ursäkt på något sätt.
 
R8N skrev; "Räcker det inte bara med att vara radiointresserad? Radiovågorna uppför sig på samma sätt oavsett vad det är för sorts radio."
----

Tja, det blir ju som att säga att man är sportintresserad utan att berätta om det är ping pong eller fotboll som avses. Bollarna uppför ju sig på samma sätt oavsett vad det är för sport.
 
Räcker det inte bara med att vara radiointresserad? Radiovågorna uppför sig på samma sätt oavsett vad det är för sorts radio.

I mina ögon är det bara ett sätt vissa har för att utmärka sig i bekostnad på andra. Alla är nybörjare någon gång.

Jag tycker trådstartaren ska känna sig välkommen till radiohobbyn. Trådstartaren behöver inte be om ursäkt på något sätt.

En 27 MHz-radiovåg uppför sig på ett annat sätt än en 3,5 MHz-våg, som är annorlunda än en 144 MHz-våg, för att inte tala om en 1297 MHz-radiovåg. Som radioamatör har man dessutom ca 100 ggr mer effekt och obegränsad antennvinst än på 27 MHz-bandet, så därför bör man kunna mera teknik.

Jag välkomnar alla radioteknikintresserade till att bli radioamatörer. Man kan lära sig lite teknik på PR-bandet, men experimentmöjligheterna är begränsade, då man inte får ändra på radio och om man bygger en riktantenn, måste man dämpa signalen från radion. Så man vinner inte mycket med en riktantenn, mer än att förstå antennteknik bättre.
 
Den tanken slog faktiskt mig också Bengt, EQL! :) Jag skulle då inte bli särskilt förvånad. Inlägget ovan känns som ett representativt alster för spalten.

Ähh, det är bättre att hålla på med musik! :D

Keep swingin'!

/Lasse

Blir väl snarare en blues i moll :)
 
Då är det nog dags att starta en ny förening för folk som är intresserade av att pilla med radio och radiosändare. Tänk vad knäppt det vore om alla som ville hålla på med bollsport var tvungna att vara med i fotbollsförbundet! Och dom som älskar freesbee-golf var skulle dom vara med? är det mest golf (= boll), eller diskus? :) Diskus är ju som en rund yxa utan skaft och yx-kastning är ju en buskis-sport för folk som dricker öl i bastun, och sånna vill vi ju inte ha med...

Man kunde ju dela så att all hf-frekvenser och neråt fick vara kvar hos den förening som var med från början och alltså har en historisk koppling till dom. Så fick dom va glada för det, och vhf/uhf och uppåt tillhörde den ny föreningen.

Ishockey och innebandy har ju vissa likheter men även olikheter, och dom spelarna spelar ju inte på samma plan, samtidigt. Om staten bestämde att hockey spelare och innebanyspelare skulle dela plan och förening skulle det säkert bli lika gnälligt där som bland radioamatörer/radio-intresserade! :)


edit: HSF = hobbysändarföreningen. en hobby kan vara lärande och även en källa till inkomst. föreningen kunde ju mot lite betalning hjälpa till med radiokummunikation åt andra så medlemmarna fick träna sina kunskaper.
 
Last edited:
Privatradio är roligt. Man använder enkla radiostationer med låg effekt och långa antenner.

Tänk då vad mycket roligare du kan få det som radioamatör. QRP eller QRPP med CW,
då får du verkligen spetsa dig för att få DX:n i loggen!

Låter som du skulle få så mycket roligare som radioamatör!
 
Herr Granberg(grebnarg) - antar jag?

Det finns redan sådana föreningar - ESR är t.ex en. Frekvenstilldelningen tillhandahåller
medlemmarna då de är radioamatörer.

Jag får för mig att du bor i Stockholmstrakten, det väcker en tanke hos mig.
Finns det någon lokalavdelning till ESR i stan eller planer på att starta en sådan?
 
Om frekvenserna även får användas av andra som är radioamatörer faller ju hela iden. Då kan ju vem som helst stövla in på deras plan i alla fall...

Olika föreningar med olika intressen borde ju ha skilda frekvensområden. Det blir ju märkligt om en förening bara för att den var först ska få bestämma om allt.


*****

Jag bor utanför staden där ordets kaft från ovan genom århundradena har strålat ut från sitt högsäte, ställ dig utanför dess högsta boning och blicka österut så ser du som blinkande stjärnor en annan hög ståtlig strålare vars budskap visserligen inte kommer uppifrån från vår Herre utan söderifrån terracom och kaknästornet. Och där i strålskenet i skogen bor jag.

Ärligt talat är det nog en ganska dålig plats om man är intresserad av radio, tyvärr...
 
KBW skrev; "Finns det någon lokalavdelning till ESR i stan eller planer på att starta en sådan?"
----

ESR är en virtuell förening som det står i stadgarna och har inga lokala avdelningar eller någon lokal aktivitet. Inget som diskuterats i styrelsen och inga planer. Däremot kan både fysiska och juridiska personer bli medlem så inget hindrar ju att någon bildar en lokal klubb som blir medlem. Ett liknande samarbete har t ex inletts med AMSAT-SM där det finns tydliga beröringspunkter i det radiotekniska experimentella. Jag tror själv på principen med öppna okomplicerade samarbeten och att klubbar och föreningar med olika inriktningar kan komplettera varandra. Alla klubbar och föreningar har en plats i ett större sammanhang och ju mer nischade vi blir ju bättre blir sammanhållningen inom gruppen eftersom merparten av medlemmarna delar ett gemensamt intresse.

Tydligast blir detta tänket kanske inom contestklubbarna där det byggs upp team-känsla och mycket blir gjort. Omvänt gäller så klart för den förening som pysslar med litet av varje för alla. Den föreningens verksamhet uppfattas lätt som luddig och otydlig. Men även den fyller en viktig roll att samla de allmänintresserade eller de som inte har funnit sin egen nisch än.

Ja, jag läste Granbergs kreativa funderingar om att fördela ut frekvensspektra på olika föreningar. Om det inte hade blivit bråk mellan olika intressenter innan så vore detta det ultimata receptet för att starta ett fullskaligt radiokrig.

Nej, här gäller det i stället att samsas om spelplanen på bästa sätt och till vår hjälp har vi både skrivna och oskrivna regler som de flesta seriösa radioamatörer förstår vikten av att följa. Det fungerar för det mesta ganska bra och det systemet lär inte förändras inom överskådlig tid.
 
Last edited:
Varför skulle det bli bråk? Varför skulle den som gillar klassisk traditionell amatörradio med apparater som fanns från radions ursprung vilja hålla på med radiotrafik på t.ex. 1GHz? Är det nödvändigt med telegrafi på dom frekvenserna?


Om jag är intresserad av veterantraktorer är det då verkligen rimligt att jag envisas med att testa enskäriga plogar på samma plats där folk övar motorcross och precisionskörning? Bara för att traktorn minnsan också är ett fordon och dessutom ursprungligare.

Eller tvärt om, om jag vill träffa andra som gillar gamla traktorer, fylla smörjkoppar med olja och njuta av de härliga dofterna och ljudet av en 1 cylindrig porsche på lågvarv som sakta klättrar uppför en klassisk skogsäng med en harv efter, ska jag då behöva stå ut med att plötsligt en dag är ängen förstörd och överasfalterad bara för att banbils-klubben bestämt att dom minnsan vill vara där också och optimera motorparametrar i styrboxens mjukvara. Dom kör ju också porsche....


*******

När jag var yngre brukade jag följa med pappa på BMW träffar, oftast veteran-BMW, pappas bil (502, -57) hade han ärvt av farfar (uthämtad av farfar på förenade bil i malmö) och det var en ren bruksbil om än väldigt vårdad. Ofta brukade en del påpeka att bilen inte riktigt var original, en del kablar var bytta, och framför allt satt det en växelströmsgenerator och H4 ljus monterade innanför original strålkastarglas. När dom fick förklariingen att bilen var en bruksbil som gått i Umeå tills nyligen så förstod dom flesta och tyckte det ändå var kul att en så fin bil faktiskt "levde" och inte bara ståt undanställd i årtionden.

Men så fanns en del som övertydligt kritiskt inspektarade de felaktiga kabelskorna och slangklamren, dom var för moderna! Dom här gubbarna nöjde sig inte med pappas förklaring utan sa att det var dumt att nån gjort så, men å andra sidan kanske det inte var så viktigt för bilen var ju ändå ingen "riktig" BMW! Ingen riktig BMW finns som är tillverkad efter 1945! Bilen var ju amerikansk!
Om bara gamle Kungen fått bestämma utan att socialister, liberlaler, kapitalister och annat patrask lagt sig i så kanske kriget kunde slutat annorlunda och pappas bil varit en äkta BMW, nåt att va stolt över, så de så... Sån där amerikansk modern smörja det har vi nog av! Hela landet har ju förgiftats med långhåriga hippies. Tyskarna, dom kunde minsann ordning och reda!

*************

Vad man kan känna som utomstående är att det verkar ganska uppenbart på diskusionerna här att Amatörradio är en alldeles för stor hobby för att rymmas i en enda förening. En annan verksamhet som kräver tillstånd är ju jakt och skytte, men där finns ju flera föreningar och det funkar väl för att det är polisen som sköter tillstånden. Varför sköter inte staten amatörradio certen? Då kanske staten skulle ha anledning att införa mer ordning av klasser och delning av frekvenser till olika saker.
Nu känns det som man skulle kunna skriva sitt eget certifikat och godkänna sin egen sändare.

//David

(jo användarnamnet är "grebnarg" så använd gärna det om inte mitt förnamn.)
 
Det bästa David, vore en amatörsignal :)

Det finns intresseföreningar som centrerar sig kring olika sätt att kommunicera eller speciella frekvenser.

Det finns de som centrerar sig kring tester, tävlingar där det gäller att köra så många som möjligt.
Andra kanske arbetar kring månstuds - och de kan faktiskt köra CW även på 1,296 GHz.

Frekvensspektrat är en naturresurs som staten reglerar samtidigt som man även har internationella
hänsyn som måste uppfyllas. Det är PTS som sköter detta och det finns bandplaner och andra
styrdokument att ladda hem från dem om du vill lära dig reglerna.

De enda, som vi tidigare talat om, som har undantag är vi radioamatörer som har en mängd band
på skilda frekvenser. Detta ÄR tingens ordning. Vill du ändra på detta så får du börja arbeta med
politik eller lobbying.

Men mycket enklare är att avlägga prov och ta ett cert och världen ligger för dina fötter - eller rättare
dina antenner!
 
Tänk då vad mycket roligare du kan få det som radioamatör. QRP eller QRPP med CW,
då får du verkligen spetsa dig för att få DX:n i loggen!

Låter som du skulle få så mycket roligare som radioamatör!

Det är ju självklart att det är roligare att även vara radioamatör. Det finns ju så mycket mer att välja på. Just att köra digitalt med QRP är något jag ska börja med så fort jag har samlat ihop rätt utrustning. Jag kommer dock att låta handknackad digitaltrafik få vänta tills jag har mer tid att lägga på att lära mig CW.
 
David skrev; "Om jag är intresserad av veterantraktorer är det då verkligen rimligt att jag envisas med att testa enskäriga plogar på samma plats där folk övar motorcross och precisionskörning? Bara för att traktorn minnsan också är ett fordon och dessutom ursprungligare. "

Din liknelse mellan åkrar och radiospektrum kan säkert låta rimlig för de som inte är insatta i amatörradio och spektrumfrågor därför inte ser skillnaden. Men tar man i beaktande hur spektrum för amatörradio fördelas och av vem så är det inte så enkelt. Låt oss lämna enskäriga plogar för en stund och övergå till amatörradiofrågorna.

>>>Varför skulle det bli bråk? Varför skulle den som gillar klassisk traditionell amatörradio med apparater som fanns från radions ursprung vilja hålla på med radiotrafik på t.ex. 1GHz? Är det nödvändigt med telegrafi på dom frekvenserna?

Klassisk traditionell amatörradio är inte bunden till vissa frekvenser utan utövas på såväl kortvåg som VHF, UHF och mikrovåg. Visserligen började radioamatörerna på de låga frekvenserna tidigt förra seklet men allt sedan andra världskrigets slut så har de högre frekvenserna utnyttjats. Morsetelegrafi var under många år den i särklass vanliga formen för att med egenbyggd utrustning få kontakt med långväga stationer. Fortfarande används morsetelegrafi i stor utsträckning även på de högre banden över 1 GHz.

>>>Är det nödvändigt med telegrafi på dom frekvenserna?

Inte nödvändigt men morsetelegrafi är betydligt mer effektivt vid olika typer av svagsignalkommunikation som det ofta är frågan om här.

Om du med klassisk amatörradio menar ännu äldre apparatur såsom gnistsändare och självsvängande oscillatorer så må det vara hänt. Sådana mojänger har inte använts på frekvenser över 1 GHz de senare säg 50-60 åren.

Så som de olika frekvensbanden utnyttjas för amatörradio idag så får alla sorters radiotrafik försöka samsas på amatörbanden. Som jag skrev i tidigare inlägg så finns det en lång rad överenskommelser som anger hur olika sorters trafik bör använda olika delar av amatörbanden ungefär som din plöjningstävling där enskäriga plogar kan hålla till vänster på fältet och de med fler än två skär kan plöja på högersidan. Det fungerar ganska bra och det finns inga röster för att göra några större förändringar på den punkten.

>>>Vad man kan känna som utomstående är att det verkar ganska uppenbart på diskusionerna här att Amatörradio är en alldeles för stor hobby för att rymmas i en enda förening. En annan verksamhet som kräver tillstånd är ju jakt och skytte, men där finns ju flera föreningar och det funkar väl för att det är polisen som sköter tillstånden. Varför sköter inte staten amatörradio certen? Då kanske staten skulle ha anledning att införa mer ordning av klasser och delning av frekvenser till olika saker.

Det finns idag flera olika föreningar med olika inriktningar varav ESR med c:a 370 medlemmar fokuserar på sådant som kan klassas som radiotekniska experiment. Den största föreningen är SSA som har en betydligt bredare verksamhet och säger sig representera alla inriktningar. Av landets c:a 12000 radioamatörer är c:a 5000 med i SSA.

Därtill finns ett otal lokala klubbar med olika bredd och inriktningar liksom det finns en handfull rikstäckande föreningar med mycket smala fokusområden.

>>>Varför sköter inte staten amatörradio certen? Då kanske staten skulle ha anledning att införa mer ordning av klasser och delning av frekvenser till olika saker.

Jodå, "staten" sköter amatörradiocertifikaten och regelverket kring dessa. Regeringen har pekat ut PTS som ansvarig för amatörradio och PTS har i sin tur delegerat handläggningen till SSA, ESR och FRO som har fått rätt att examinera, utfärda amatörradiocertifikat samt tilldela anropssignaler enligt gemensamma rutiner - vilka f n håller på att tas fram i PTS regi.

Ja, det går att skriva mycket om det här men i korta drag så ser jag det besvärligt att jämföra användningen av amatörbanden med en åker som upplåtits för plöjning. Inte lätt...
 
Last edited:
Högst ärade R8N.

PSK31 är ett underbart mode - skarpare än CW. Tråkigt är dock att många
bara skickar färdiga makron så QSOna blir ganska stereotypa.
 
Ett par tankar från denna glada nybörjare och amatör.

Jag har hållit på med datorer, på fritiden och stundtals yrkesmässigt, i över 30 år nu. Jag har alltid varit intresserad av elektronik i allmänhet men inte vetat var jag skulle börja. När jag träffade på Arduino dök den möjligheten upp, jag kunde programmera och köra elektronik. En sak jag tog mig an var att avkoda sändningar från trådlösa termometrar på 433,92 MHz, och det var då jag började lära mig mer om antenner, antennkablar, RF-elektronik med mera. PR-radio eller annat licensfritt utöver ISM har väl aldrig pysslat så mycket med, så man kan säga att jag halkade in på amatörradio genom digital avkodning av sändningar på ett fritt band. Det är en sanning med modifikation eftersom jag har haft ett visst intresse även tidigare, men det var ändå en viktig del i beslutet.

Jag ställer mig lite frågande till uttalandet tidigare om att amatörradioutrustning inte får brukar för att sända på t ex PR-bandet. Förutsatt att man håller sig till de regler och begränsningar som gäller för ett icke tillståndspliktigt frekvensband har jag svårt att se att det skulle vara något problem. Självklart får jag inte sända på PMR446 med min vanliga rigg, med extern antenn och som lägst 5W ut till antennsystemet, men varför skulle jag inte få använda min handapparat på kanalerna för "skogs- och jordbruk samt jakt"? Jag finner inget i PTSFS 2013:4 som stödjer påståendet, och har inte sett något om det i andra författningar heller. Jag kan ha fel, har jag det så upplys mig gärna om var detta regleras i lag.
 
Detta har med CE-märkningen att göra.

Alla radiosändare som används på licensfria frekvensområden förutsätts ha en CE-märkning vars bakomliggande provning är anpassad till både frekvensområde och användningsområde.
Ifall en radiosändare som har ett godkännande för ett frekvensområde modifieras för att täcka ett annat så upphör CE-märkningen att
gälla och därmed undantaget från tillståndsplikt.

Endast radioamatörer har fått undantag från CE-märkningen,EMC- samt R&TTE-direktiven, men dessa gäller endast så länge materielen används inom amatörbanden. Skulle amatörradiomateriel, även om den ursprungligen är CE-märkt, användas utanför amatörradiobanden så är inte villkoren för undantag från tillståndsplikt längre uppfyllda.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack, Karl-Arne och Bengt!

Då förstår jag lite mer. Men å andra sidan är t ex min Wouxun KG-UV6D faktiskt CE-märkt, men jag vet inte vilka frekvens- och användningsområden det gäller. På samma etikett som uppger att den är CE-märkt framgår också, helt korrekt, att den både sänder och tar emot på 136 - 174 MHz och 350 - 470 MHz. Om uppgiften om CE-märkning är korrekt och pålitlig borde väl detta innebära att den faktiskt får användas t ex på jakt-kanalerna, och även på marina VHF-kanaler för den som har tillstånd för detta.

Jag vet att den inte får användas på t ex PMR446 eftersom jag inte kan begränsa e.r.p. till 500 mW, och jag gissar att en utbytbar antenn inte anses "integrerad i radioanläggningen" (PTSFS 2013:4, 91 §). Däremot kanalerna på 444 MHz för landmobil trafik, där gränsen är 2W e.r.p., vilket jag borde klara ganska väl om jag ställer in radion på att sända med 1W, borde det väl kunna vara OK?

Jag försöker inte "käfta emot", men jag är intresserad av juridik och har inget emot att läsa författningar utan förenklande omskrivningar, och jag har som sagt inte sett något i PTSFS 2013:4 som styrker uppgifterna om denna begränsning.
 
Back
Top