Hur undviker vi att amatörradion dör ut?

Vi har i Umeå fått in ganska många nya (många unga) till hobbyn.

Det började med ett gäng redan elektronikintresserade, som fick upp ögonen för satelliter och ville testa den biten av hobbyn och skaffade cert.

Dessa nya/unga radioamatörer har i sin tur dragit med sig kompisar från universitetet.

Några har också kommit från det onämnbara licensfria bandet och mest varit intresserade av att lagligt få köra med lite högre effekt.

Alla har varit välkomna i våran klubb, minst en av 27 snubbarna har börjat köra satelliter och samtliga av satellitsnubbarna har börjat köra kortvåg, några har visat intresse för SDR teknik, någon annan gillar att köra contest och några bygger ihop APRS grejor.

Det enda som saknas i våran klubb verkar vara gubbgnället om vad som är riktig amatörradio, och att man måste ägna veckor åt att lära sig löda en PL, för att sedan efter månader få uppgradera till att titta på lysande glasbubblor, kanske är det därför vi lyckas locka och behålla nya/unga utövare?

(Sidnot)

Det är skitsvårt att börja med kortvåg när stördimman är tjock som ärtsoppa och man bor i en studentlägenhet utan antennmöjligheter och dessutom saknar färdmedel att ta sig ut i naturen med, dessutom är det jäkligt kallt och mörkt att sitta på en stubbe i skogen största delen av året här.

Antingen ska vi locka dom som är unga nog att bo i villa hos föräldrarna och hoppas att vi inte tappar dom när dom senare flyttar in i egen lägenhet, eller så ska vi börja rekrtera dom som har haft råd att köpa villa och i alla fall kan spänna ut en tråd i stördimman på gården (om inte grannarna klagar på tråden vill säga)

Jag kan tänka mig att den gamla träradion jag började att lyssna på kortvåg med skulle kräkas i modern stadsmiljö, så sånt (DXing) sysslar nog inte di unga med nuförtiden, och även en modern toppmottagare med alla möjliga filtermöjligheter kan bara gräva fram en signal något bättre ur gröten, men samtidigt försvinner ju allt fler sändare.
 
Det enda som saknas i våran klubb verkar vara gubbgnället om vad som är riktig amatörradio, och att man måste ägna veckor åt att lära sig löda en PL, för att sedan efter månader få uppgradera till att titta på lysande glasbubblor, kanske är det därför vi lyckas locka och behålla nya/unga utövare?

Absolut
 
Mycket bra initiativ från HRP. Enligt min uppfattning borde resurser koncentreras på QTC, som är inne i en mycket svag period. Arvodering av medarbetare och förstärkning av redaktionen är akuta behov. En sådan satsning bör också kunna ge relativt snabba resultat, som i sin tur kan få många positiva följder för hobbyn som helhet. Beträffande annonspriser så talar givetvis HRP i egen sak – att höja priser som länge varit (alltför) låga är aldrig populärt hos annonsörerna.
• Rent allmänt förundras jag ibland över den enorma aktiviteten på kortvågsbanden från vissa länder, Ryssland och Italien främst. Och detta på ”urmodig” CW, till på köpet? Kan den möjligen återspegla något slags återväxt, och hur har man i så fall gjort där?
 
^^^ Varför satsar inte SSA på en intressant (kostnadsfri) webbtidning eller interaktiv blogg för sina artiklar om nu målet är att nå ut i den nya etern för att dra medlemmar
till den gamla etern ? Anonsering där borde ha större genomslagskraft ?, och kostnad för tryck /distribution försvinner.
 
Jag är av annan uppfattning. Det absolut sista man skall tänka på i en sådan här situation är att satsa på administrationen och en lokal medlemstidning.
Det är varken QTC eller en mer avlönad redaktion som skapar fler medlemmar. En sådan åtgärd skulle tvärtom försätta ssa i ännu värre position.
På exakt samma sätt som företag som gjort en sådan åtgärd sedan gått i konkurs på grund av felsatsningen.
Det är enbart genom aktiviteter som vi kan exponera oss och skapa intresse hos externa personer som sedermera blir medlemmar och på det sättet stärker hobbyn och därmed lokalföreningar och därmed SSA.
SSA roll bör stärka sin utåtriktade verksamhet med motivera lokala föreningar och stötta dem. Samt stå för centrala styrningen av landsgemensam verksamhet.
Vad gäller QTC så läses inte den för att läsa annonser. Därmed tillfogar inte annonsörer något mervärde för varken medlemmar eller intresse för QTC. Rollen annonsörer hade var att medfinansiera produktion av QTC mot att annonsörer därmed fick tillgång till riktad marknadsföring.
Denna marknadsföring har idag bytts ut mot SPAM sedan den blev legaliserad.
QTC borde enbart rikta sitt arbete till bloggform. Avsluta alla ambitioner på produktion trycksak.
Trycksaker har ju dessutom gått ur tiden sedan flera år tillbaks.
Hur är det numera med QSO partyn. Sätt upp en vagn mitt på torget på stan.
Res trevliga antenner vid vagnen så synbarhet är hög. Exponera intresset hos allmänheten? Kombinerat med ett QRP gäng i någon park samtidigt?
Istället för att rikta kraften innebördes bland redan befintliga medlemmar?
 
Last edited:
Som jag ser det är inte QTC en intern medlemstidning i snäv mening. Den riktar sig / bör rikta sig i lika hög grad till en krets där också potentiella nya sändaramatörer kan finnas eller rekryteras. QTC håller genom sin existens ihop Sveriges sändaramatörer och är samtidigt det i särklass bästa utåtriktade medlet. Jag förstår inte varför inte SSA kan ha en fullt professionellt gjort tidskrift, som medlemmarna kan ha glädje av och vara vara stolta över? Men kan inte hävda att tryckta facktidskrifter tillhör forntiden, gå in i en stor Pressbyråbutik och kolla hur alla möjliga smala intresseområden satsar på mer eller mindre glassiga produktioner. I denna process är givetvis också annonsörerna mycket viktiga, och tillför inte bara inkomster utan också mervärde för läsaren. En högklassig organisationstidskrift som jag råkar känna väl är Vår Fågelvärd, vars ekonomiska ryggrad förutom medlemsavgifter är annonser från kikartillverkare. Samtidigt har ornitologerna lokala klubbar, ungdomskurser, tjejträffar, webbsajter och larmlistor i långa rader med mera med mera. Det är inte antingen–eller hos dem. Men de ser Vår Fågelvärld, som når alla medlemmar, som ryggraden i hela verksamheten, och de satsar verkligen på högklassigt innehåll.
 
Gillar din tanke SM4POT, varför inte instifta en ny test liknande SMFF men att den
utgår från att man kör QRP från stadsparker i stället - SSA skulle kunna bidra med
posters som man kan ha med sig.
 
Absolut.
Traditionellt var förr biblioteket en samlingsplats. Där fanns för övrigt QTC. Många teknikintresserade sökte sig dit för information och fick därigenom info om kontaktvägar.
Detta är idag helt borta. Mediat för att distribuera information idag är nätet. Tidningsform bibliotek etc är en foentidsrelik för oss äldre som är van detta.
Väcka uppmärksamhet offentligt som gör att människor börjar utnyttja nätet. Det fungerar.
Aktiviteterna bör också vara gästvänliga. D.v.s att något händer och att vi som genomför aktiviteterna talar med o berättar för de nyfikna vad det handlar om. D.v.s inte bara sjunka in i etern utan tala med folk.
Jag gillar stadsparkstemat :-)
 
Tänkte jag skulle visa lite HF radio (kanske VHF med) till några nu nästa helg om väder och vind tillåter etc. Resa lite antenner, förklara, låta de köra som second operator etc. Men vad ser man på http://www.hornucopia.com/contestcal/ contesest åter igen denna helg, som omväxling. Kollade kalendern för 12 månader fram... och jovisst.. de har "bokat" contest mer eller mindre varje helg året ut. Och en hel del vardagar. Tack för det! Väldigt trevligt gjort!
Så det är väl ingen mening med min tanke.. bara lägga ner den direkt. För jag vet ju hur det kommer bli... som vanligt. Och hur kul skulle det vara för dem.

I den andra tråden "hur undviker vi att amatörradion dör ut" är ju direkt kopplat till detta. Dessa konstanta contester som tar typ samtliga band och helger (där de inte fäljer deras egna regler) gör ju att vi som vill köra "normalt" sparkas undan helt och hållet. Vi har ingen chans i etern. Så hur kul är det med amatörradio egentligen när man inte kan köra?
Jag har inga 1kW och en gigantiska krattor...

Kanske dags att sälja alla stationer och början med en ny hobby? Eller?
 
Poängen är att QTC förenar alla, både de som kanske kan tänka sig kuta omkring i olika stadsparker, de som sitter uppe vinternätter och scannar 160-metersbandet efter svaga CW-signaler, de som vill ligga i framkant i något nytt fräscht digitalt sätt att kommunicera, de som hellre bygger än kör radio osv osv.
• Att bibliotek är en forntidsrelik måste vara en missuppfattning. I Uppsala där jag råkar bo är huvudbiblioteket packat med folk nästan hela tiden. Jag själv brukar läsa QST och Radcom där. Plus att biblioteken numera erbjuder digital tidskriftsservice i gigantisk omfattning. Det mesta är gratis, och står till var och ens förfogande (också från hemdatorn).
• Vill man få professionell kvalitet måste man vara inställd på att betala. Tryckning är förvisso en kostnad, men bara en mindre del av helheten i produktionen av en genomarbetad tidskrift.
 
Den aktivitet jag varit med om som väckt mest omedelbart intresse var när vi körde SSB-test på kortvåg på ett ställe med mycket folk - entren till en matbutik! Riggen, tror det var FT1000, hade monitorfunktion så med en PA-högtalare ett par meter bort hördes både vad som sändes och vad som togs emot. Operatören hade förstås hörlurar. Tyvärr rann de intresseanmälningar som togs emot ut i sanden men evenemanget som sådant var lyckat! Det processade ljudet var genomträngande och tydligt utan att vara starkt. Ett par personer pratade med intresserade om vad som pågick, berättade om andra delar av hobbyn, delade ut broschyrer och tog upp intresseanmälan.
Antennen var bara en multibandsvertikal men vi lyckades hålla en pile igång på 14 MHz under stor del av tiden. Kanske vi hade någon evenemangssignal, jag minns inte.
/Jan
 
Ang 70 000, är punkten decimal som i USA? dvs 70,000 enligt SI.

Saxat från Myndigheternas skrivregler:
"Mångsiffriga tal delas lämpligen upp i grupper om tre siffror bakifrån räknat. Skiljegränsen markeras med fast mellanslag, inte komma eller punkt."
 
Kan hålla med att QST och Radcom kan vara delvis läsvärda men
att QTC skulle vara en sammanhållande entitet inom den svenska
amatörradion tror jag knappast - det är sällan jag ens ids att öppna
den utan den hamnar i en hög i bokhyllan endast för att jag inte kan
med att kasta den direkt. Jag får mer ut av forum som ham.se och
andra siter än vad jag får ut av QTC.
 
Saxat från Myndigheternas skrivregler:
"Mångsiffriga tal delas lämpligen upp i grupper om tre siffror bakifrån räknat. Skiljegränsen markeras med fast mellanslag, inte komma eller punkt."

Även internationell standard SI.

de
SM4FPD
 
Poängen är att QTC förenar alla, både de som kanske kan tänka sig kuta omkring i olika stadsparker, de som sitter uppe vinternätter och scannar 160-metersbandet efter svaga CW-signaler, de som vill ligga i framkant i något nytt fräscht digitalt sätt att kommunicera, de som hellre bygger än kör radio osv osv.
• Att bibliotek är en forntidsrelik måste vara en missuppfattning. I Uppsala där jag råkar bo är huvudbiblioteket packat med folk nästan hela tiden. Jag själv brukar läsa QST och Radcom där. Plus att biblioteken numera erbjuder digital tidskriftsservice i gigantisk omfattning. Det mesta är gratis, och står till var och ens förfogande (också från hemdatorn).
• Vill man få professionell kvalitet måste man vara inställd på att betala. Tryckning är förvisso en kostnad, men bara en mindre del av helheten i produktionen av en genomarbetad tidskrift.

Jag sade inte att biblioteket är en forntidsrelik. Jag sade att det är inte dit man vänder sig för kunskap. Det är så gott som uteslutande nätet man vänder sig till för kunskap.
Vad gäller tidsskrifter, har dessa mer eller mindre gått i graven. Visst finns det forfarande sådana kvar, som du själv ger exempel på.
Men återigen de har tappat fotfästet som den plats man vänder sig till.
Vad gäller att locka folk till hobbyn, gäller grundregeln att lära sig läsa före försöka läsa boken.
QTC kan inte ge något av intresse om man inte redan är inne i hobbyn. Alltså lockar den inte nya utan tvärtom som du sade förenar oss som redan är.
Tidsskrift nej tack. Blogg, ja det ligger i tiden. SSA har nedåtgående trend ekonomi p.g.a mindre o mindre amatörer.
Nytt blod och kanske locka tillbaka före detta amatörer kan ändra förutsättningarna.
Ett bra medlemsforum är ett resultat av aktiva medlemmar och inte tvärtom.
Som exempel. OM jag var mer intresserad av att experimentera med antenner, eller reda ut lämpligheten av vissa trissor i uhf. Jag skulle inte ens reflektera över att sätta mig och bläddra igenom senaste årens QTC för att se om någon presenterat en artikel i området.
Google och jag har hundratals träffar inom en sekund.
Tidsskrift o bokform är helt enkelt tvärdött sedan flera år tillbaks.
I elektronisk form lever de forfarande dock kvar, som du själv gav exempel på.
Jag respekterar din åsikt och tro, men tror inte på den.
QTC i tidsskriftform är det absolut sista vi skall satsa på. Defenitivt skall det heller inte avlönas högre i den form den är idag.
QTC i bloggform där medlemmarna kan posta projekt och inlagor, modererat av en bantad redaktion är däremot något som kan ge mervärde.
Det är vad jag tror.
 
Intresset för teknik och lusten att samarbeta, umgås och arbeta gemensamt tycker jag är stort hos unga idag, det är bara att det inte är i etern. Makerspaces, IoT och forum har massor av elektronik, kommunikation och samarbetsformer/sammankomster. Man delar idéer, skapar produkter, provar och kopplar upp sitt hem. Man gör Open Source-program, CAD-ar kretskort och säljer delar. Man har workshops, crowdfunding för de mest tokiga idéer och alla kommunicerar med alla på forum, snapchats, Instagram och Facebook.

Intresset för IoT (Internet of Things) är stort både hos företag och hobbyister; alla har en Arduino hemma och försöker koppla upp den mot grejor. Jag tror radio-kollektivet måste släppa lite gamla former (läs QTC/klubbar) försöka smälta samman med och bidra/komplettera den eller de stora rörelser som växer och redan finns. Det finns massor av kunskap och erfarenhet att bidra med, både vad gäller det sociala och det tekniska inom amatörradio, men man måste släppa några gamla fokus, hemliga koder (QTH?, 73 de ?what?) och handslag, och fundera på hur man kan bli en del av dagens stora och växande teknikintresse.

Ta MakerSpace-rörelsen. Jag är med i Stockholm Makers, och brukar besöka makerspacen. Där träffar jag unga, teknikintresserade människor, som gärna delar med sig, bygger själv och vill lära sig. Vi har ett stort elektroniklabb, laserskärare, 3D-printers, trälabb och svetslabb. Borde vara toppenställe att smälta samman med amatörradio. Tråkigt att säga men det är roligare att gå dit än till Södertörns Radioamatörer.
 
Intresset för teknik och lusten att samarbeta, umgås och arbeta gemensamt tycker jag är stort hos unga idag, det är bara att det inte är i etern. Makerspaces, IoT och forum har massor av elektronik, kommunikation och samarbetsformer/sammankomster. Man delar idéer, skapar produkter, provar och kopplar upp sitt hem. Man gör Open Source-program, CAD-ar kretskort och säljer delar. Man har workshops, crowdfunding för de mest tokiga idéer och alla kommunicerar med alla på forum, snapchats, Instagram och Facebook.

Intresset för IoT (Internet of Things) är stort både hos företag och hobbyister; alla har en Arduino hemma och försöker koppla upp den mot grejor. Jag tror radio-kollektivet måste släppa lite gamla former (läs QTC/klubbar) försöka smälta samman med och bidra/komplettera den eller de stora rörelser som växer och redan finns. Det finns massor av kunskap och erfarenhet att bidra med, både vad gäller det sociala och det tekniska inom amatörradio, men man måste släppa några gamla fokus, hemliga koder (QTH?, 73 de ?what?) och handslag, och fundera på hur man kan bli en del av dagens stora och växande teknikintresse.

Ta MakerSpace-rörelsen. Jag är med i Stockholm Makers, och brukar besöka makerspacen. Där träffar jag unga, teknikintresserade människor, som gärna delar med sig, bygger själv och vill lära sig. Vi har ett stort elektroniklabb, laserskärare, 3D-printers, trälabb och svetslabb. Borde vara toppenställe att smälta samman med amatörradio. Tråkigt att säga men det är roligare att gå dit än till Södertörns Radioamatörer.
I det sammanhanget vill jag tipsa om Microship demokretskort. Använder själv inte Arduino då det är för begränsat.
Både IDE och kompilatorer är fria, förutom proversionen som bara ger mer optimering av kod.
 
Back
Top