Provade att sätta in motstånd.
Min uppfattning är att det påverkar F/B-förhållandet väldigt mycket vilket var avsiken om jag förstår det hela korrekt.
Tyvärr minskar antennens totala gain troligtvis därför att ett motstånd alltid är en förlust.
Sen blir det lite opraktiskt om man måste flytta motståndet till 1/4-våglängd från den öppna änden när man byter frekvens.
Kanske finns det något optimum när det gäller val av motstånd i förhållande till den frekvensmultipel man kör antennen på.
/Micke
Min uppfattning är att ett ev. avslutningsmotstånd inte påverkar "framloben" men eliminerar eller reducerar den icke önskvärda backloben. Det är riktigt att en resistans alltid innebär förluster men i detta fall gäller det som sagt vad backloben.
Inom parentes sagt har jag som konsult för kustradio och fast radio aldrig stött på en V-beam, avslutad eller icke avslutad.
En V-beam fordrar tre stolpar. Genom att använda sig av en fjärde stolpe får man ju en rhomb med högre vinst och ett "rumsrent" avslutningsmotstånd oberoende av jordspett eller motvikter.
"Familjen" longwirar som mottagningsantenner gick man successivt ifrån (strax innan man övergick till satellitförbindelser). Orsaken var bl a att en longwire, V-beam eller rhomb hade "otäcka strölober" som pekade "uppåt". Om en eller flera av dessa lober sammanföll med solens riktning fick man ett oönskat brus.
Rhomben hade tyvärr nackdelen att fordra stora arealer och täckte "bara" ett frekvensområde omkring 2,5:1. Elevationsvinkeln var fast vilket innebar att på en viss frekvens kunde en rhomb vara utmärkt för avståndet Göteborg - Buenos Aires men sämre för Göteborg till Scottland (på samm frekvens).
Den log.periodiska antennen kunde designas för frekvensområdet 1.7 - 30-MHz. Om den installerades sluttande fick man samma elevationsvinkel över hela området. Gainet vara också oförändrat och antennen upptog en relativt liten areal.
Vi amatörer, inklusive mig själv, har tyvärr förbisett fördelarna att använda oss av log.per.antenner istället för trapantenner etc. Sista 15 åren har den äntligen blivit "upptäckt" av radioamatörer. En bidragande orsak kan ha varit introduktionen av de s k WARC-banden.
Jag tog mig i "kragen" på mitten av 90-talet och byggde en log.per för 17.5 -29-MHz med en 6 m lång bom. Jag roterar den med en vanlig HAM-M.
Långt inlägg. Hoppas jag inte strövat iväg för långt från den ursprungliga tråden?
73 o. God Fortsättning
Bengt SM6APQ