Intressanta fynd på TRADERA

Det var bättre förr när man använde de på den tiden relativt billiga elektronrören i mer rutinmässig omfattning, och när dessa fick därmed behandlas på särskilda sätt vid sampackning med andra, mer stöttåliga grejor.

Ett starkt minne jag har av Elfa var när de hade 40-årsfesten, och Ingvar Jensen, grundarens son, framåt avecen berättade om sina år som sommarjobbare på firman. Detta måste ha
varit på 50-talet, eftersom man fortfarande arbetade på lördagar, och han fick köra ut
med mopedbud till bl.a. FOA och Ellab, där Hilding Björklund residerade, på Linnégatan.

Han berättade även om vad som kunde hända när man stoppar ner några rörkartonger tillsammans med en nättransformator i en något större kartong utan att använda mer än lite hopknycklat omslagspapper som stötdämpare. Något som han inte gjorde om.
 
Hajfenan är en aktiv antenn.
Man ser byggen av aktiva antenner på nätet för DX:are och radioamatörer som inte har möjlighet till långa trådar.
En modell sticker ut för att vara liten, hittar den inte just nu, men består av ett kretskort 100 - 150 mm där större delen av kortet är kopparfolie som utgör antennen då.
Här är några i alla fall: https://www.google.se/search?client...TIsWVP699HMDEpyBVJ5JcA&biw=1633&bih=885&dpr=1

Men dagens bilradio går oxo bra på de långa vågorna med en svart, eller rostfri pinne på 75 cm och 50 Ohms koax.

Men jag måste berätta en historia om centralantenner. fanns på de flesta hyreshus och bestod av TV antenner och ett långt spröt.
SM4AZN som då bodde i Hagfors, ville sätta upp en trådantenn för amatörradio, men det var svårt att få tillstånd.
Hyresbolaget hänvisade till centralantennen, så Nils motfråga var då om det går att sända på centralantennen. Det skulle ju inte vara något hinder fick han till svar.
Men han avstod från att prova sändning, med sin då varande FT-277:a
Idag verkar det inte finnas centralantennen ens för TV i hyreshusen, "bara" WiFi eller va det nu heter.
Dvs tråd-TV då.....

För övrigt har jag en dipol gjord av två bilradioantenner, byggda som vertikal dipol med förstärkare, de på KA:s första bild, jag kan dra ut dem till önskad frekvens för VHF UHF lyssning.
Såna verkar inte finnas att köpa idag.

SM4FPD
 
Fin bild på Simpan -4FPD, hade gärna lagt ett bud om jag sett den i tid. En likadan står här på bänken och används sedan 60-talet flera gånger i veckan, fungerar utmärkt och lätt att läsa. :)
 
Angående första annonsen: Jag tror det är första gången jag ser någon utanför amatörradiovärlden som kallar en antenn "dekorativ"!
 
När bilarna var fulla av blanka detaljer, "kromet blänkte i dess nos...", ansåg många att
varje tillägg till "kromfloran" var "dekorativt". En blankförkromad antenn skulle då kunna
ytterligare förhöja det upplevda skönhetsvärdet hos vehikeln.
 
Sex-värdigt krom i olika produkter har förbjudits i omgångar. Senaste förbudet infördes 2024 vilket omfattar även bilindustrin. Man får inte längre använda krom på olika dekorativa attribut. Nu säljs bilarna istället med matterade eller svarta lister och dörrhandtag. I marknadsammahnag kallas de fantasifulla namn som "Night Package" etc. vilket man tar betalt för... Köks- och badrumsattiraljer i svart har börjat dyka upp.
 
Apropå teleskopantenner. Amazon.se säljer denna ej könsneutrala antenn, undrar om det är något nytt EU-påbud
TWAYRDIO SMA Teleskopantenn för kvinnor 2 m 70 cm handhållen skinka radio VHF UHF hög vinst utdragbar antenn för Baofeng Kenwood
 
Språket, vårt mänskliga sätt att frambringa ljud som utvecklats till ett språk som kan förmedla allt från känslor till fakta, underhållning, lögner, propaganda etc är ju egentligen helt fantastiskt.
Det borde man vara rädd om.
Att språk i sig kan spontant framkalla skratt, ja det har vi ett exempel på i SM7XFD inlägg.
Nyttan av det är förstås tveksamt.

Eller /..../ dom säger ju att språket förändras, i alla fall de som blir rättade av språkpolisen, kanske är det den förändring av språket vi måste vänja oss vid, i framtiden.

SM4FPD
 
Back
Top