Krav på och värvning av nya radioamatörer

KBW DE EQL

Då gäller följande definition; amatörradiotrafik: icke yrkesmässig radiotrafik för övning, kommunikation och tekniska undersökningar, bedriven i personligt radiotekniskt intresse och utan vinningssyfte

/Bengt
 
Om man inte är med i SSA definierar Wikepedia Amateur Radio som:

Amateur radio (also called Ham radio) is the use of designated radio frequence spectrum for purposes of private recreation, non-comercial exchange of messages, wireless experimentation, self training and emergeny communication.
 
Då webben numer ingår som viktig del av de flestas liv - hur arbetar SSA, ESR med flera för att presentera sig på nätet?

Hemsidor har väl alla, men hur är det med Facebook t.ex?

Själv är allergisk mot sociala medier av det slaget men det finns kanske amatörer som står ut och visar upp hobbyn där.
 
SSA definierar amatörradio som;

Amatörradio är radiokommunikation mellan människor, via radio, på många olika trafiksätt till exemel: telefoni, telegrafi, eller via digital kommunikation.

Ja, men det är ju bara SSA's uppfattning :rolleyes:
 
Vet att kriget mellan vissa SM6or och en SM7a som rasade för några år sedan skrämde bort folk som annars hade dykt upp som amatörer. Bl.a en kille som huserade i Usenetgruppen för amatörradio, det är synd för han var i klass med de stora kanonerna som vi har här på forumet :mad:

Så visst är det viktigt att vi amatörer uppför oss även på Internet, en och annan kan faktiskt slinka in här och få sitt intresse väckt, eller om vi beter oss illa, skrämmas bort.

GSA har för avsikt att informera de blivande eleverna om att dom bör ha minst 'grundskolekompetens i matematik' för att tillgodogöra sig utbildningen.

Vi fick ganska många åsikter från flera amatörer att 'vi skall väl inte skrämma bort dom'?
"Hade ni krävt det när jag skulle ta mitt cert så hade jag inte klarat det!"
 
KBW DE EQL

Ja, personligen är jag också allergisk mot Facebook och Twitter.

Men vi har haft frågan uppe i styrelsen i ESR vid flera tillfällen. Vi kom fram till att det kräver ständig närvaro av funktionär som svarar på frågor och uppdaterar med ny information strikt i linje med föreningspolicyn. En del företag ser ut att ha lyckats väl och rätt använt kan det nog fungera.

Utöver den något torra men sakliga informationen på vår webbplats förekommer f n ingen marknadsföring. Det kan tänkas att vi under det innevarande året drar igång en kampanj i syfte att tydliggöra vad föreningen står för och vad föreningen värnar om. Det kan t ex vara i form av artiklar och annonser i fackpressen som når många av de som är intresserade av elektronik och radio men som kanske inte hittat amatörradion och känner till vilka unika möjligheter till radiotekniska experiment hobbyn kan erbjuda. Något i den stilen...

/Bengt
 
Om man inte är med i SSA definierar Wikepedia Amateur Radio som:

Amateur radio (also called Ham radio) is the use of designated radio frequence spectrum for purposes of private recreation, non-comercial exchange of messages, wireless experimentation, self training and emergeny communication.

Det finns EN definition vilken ligger till grund för amatörradions rätt att internationellt disponera radiospektrum:

"1.56 amateur service: A radiocommunication service for the purpose of selftraining,
intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by
duly authorized persons interested in radio technique solely with a personal aim and without
pecuniary interest.

1.57 amateur-satellite service: A radiocommunication service using space
stations on earth satellites for the same purposes as those of the amateur service."

Denna kommer ur ITU-RR vilken har status som internationell lagstiftning.
Alla andra "definitioner" är bleka efterbildningar.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Motsvarande skrivning för Privatradio så som PTS uttrycker sig i en konsekvensutredning låter så här;

"Privatradio i frekvensbandet 26,96-27,41 MHz är en enkel form av privat radiokommunikation (talkommunikation) mellan utrustningar som monteras i hemmet, i bilen, i fritidsbåten eller som används som handhållen utrustning (walkie-talkie). Privatradio kan under vissa förutsättningar även användas för internationell kommunikation. Ett stort utbud av privatradioutrustning finns även idag i många länder. I Sverige får användningen av privatradio i 27 MHz-bandet mest ses som hobbyverksamhet och socialt medium."

Många radioamatörer anser att beskrivningen ovan är vad amatörradio handlar om. Om man då byter ut frekvensområdet och ersätter Privatradio med Amatörradio blir texten som följer;

"Amatörradio i frekvensbanden (lista på amatörbanden) är en enkel form av privat radiokommunikation (talkommunikation) mellan utrustningar som monteras i hemmet, i bilen, i fritidsbåten eller som används som handhållen utrustning (walkie-talkie). Amatörradio kan under vissa förutsättningar även användas för internationell kommunikation. Ett stort utbud av amatörradioutrustning finns även idag i många länder. I Sverige får användningen av amatörradio mest ses som hobbyverksamhet och socialt medium."

Är Privatradio och Amatörradio rent av samma hobby?

/Bengt
 
@EQL:
Nja, Bengt så här definierar PTS amatörradio:

Amatörradiotrafik
icke yrkesmässig radiotrafik för övning, kommunikation och tekniska undersökningar, bedriven i personligt intresse och utan vinningssyfte.
(ITU RR 1.56)

De hänvisar till ITU-RR vilket redan AOM har citerat. Däremot så är ingen gren mer betonad än de andra. Det är lika rätt att vara pratare som byggare eller kombinera ;)
 
Det där är väl hämtat från PTS hemsida som inte uppdaterats?

Kolla i nu gällande föreskrifter PTSFS 2012:3 där är det rätt.

I konsekvensutredningen inför ändringen i föreskriften skrev PTS så här;

"2 kap. 1 §
PTS föreslår att ett tillägg av ordet amatörradiosändare görs i listan med definitioner samt att definitionen av ordet amatörradiotrafik förtydligas med ordet ”radiotekniskt”. Vidare föreslår PTS att ordet prov i definitionstexten till amatörradiocertifikat tydliggörs så att det framgår att det handlar om kunskapsprov. Tillägget och förtydligandena görs för att ingen tveksamhet ska uppstå om vilken utrustning som avses.

Ändringen av definitionen av amatörradiotrafik refererar till motsvarande skrivning i ITU:s radioreglemente (ITU-RR). Definitionen har tidigare varit ofullständigt översatt från den engelska texten i ITU-RR."

/Bengt
 
Last edited:
-BYS:
har tanken slagit dig nån gång att vara radioamatör inte är ett jobb? Att vara radioamatör är ju en hobby, fri att utövas på det sätt man finner bäst inom ramarna för vad PTS och civiliserat uppträdande mot sina medmänniskor kräver ... (be mig inte definiera det sista, för så långt borta är inte min planeringshorisont ...)

Undrar respektfullt Janne/SM0AQW on the bands since 1949
 
Last edited:
@EQL:

Såpass, man kan inte lita på PTS hemsksida :eek:

Det enda skillnaden jag ser är tillägget "radiotekniskt". I övrigt intressant att se ett stydokument från en myndighet där en mening slutar med ett komma ;)

amatörradiotrafik: icke yrkesmässig radiotrafik för övning,
kommunikation och tekniska undersökningar, bedriven i personligt
radiotekniskt intresse och utan vinningssyfte,
 
Krav på och värvning av nya radioamatörer

Så är man då mer Sändaramatör om man bygger men inte sänder än om man sänder men inte bygger?
 
Det vete katten, "radiotekniskt intresse" är så brett i sin betydelse. Det kan lika gärna betyda att man beundrar sin plastradios prestanda under QSOn till att man bygger en EME station.
 
@EQL:

Såpass, man kan inte lita på PTS hemsksida :eek:

Det enda skillnaden jag ser är tillägget "radiotekniskt". I övrigt intressant att se ett stydokument från en myndighet där en mening slutar med ett komma ;)

Det är en påtaglig skillnad. Det är "radiotekniskt intresse" som ger oss tillgången till de stora frekvensbanden och våra vidsträckta friheter under ansvar.

Utan "radiotekniskt intresse" och telegrafi blir det privatradio
av alltihop.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Krav på och värvning av nya radioamatörer

Men nog borde man kunna ha radiotekniskt intresse utan telegrafi?
 
Telegrafin definierar amatörradion samt skapar dessutom bättre radioamatörer med längre halveringstid enligt Leif/MCD:s tidigare citerade insiktsfulla analys.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Det är nog väldigt svårt BYS. Telegrafin är ju central om det gäller att bygga och avända en telegrafisändare.

/Bengt
 
Back
Top