Master och bygglov

Discussion in 'Allmänt om Amatörradio' started by SM7WSJ, Sep 26, 2006.

 1. M0DFI

  M0DFI Well-Known Member

  Mänskliga rättigheter_ Dumheter!


  Glöm bort allt trams om mänskliga rättigheter för Svenskar i Sverige.

  Den enda hållbara lagstiftningen är att finna i EU lagstiftningen.

  För att erhålla detta skydd så måste masten/antennen användas för gränsöverskridande handlel eller försök/marknadsföring för att handla mellan två eller fler EU länder.

  Dokumentet heter "com2005_0276en01.pdf".

  Det kanske finns på Svenska men jag har bara den Engelska varianten.

  Dokumentets innehåll var tillräckligt för att ställa till problem för Engelska kommuner och deras försök att bromsa antenner etc.

  Jag kan skicka filen direkt till intresserade. Skicka ett email direkt till mig ( se QRZ ) men inte till Ham.Se mailen d[ jag aldrig kollar den.


  //Dan, M0DFI
   
 2. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Då var man näste man till kommun-kommunikation... finns det någon som har en bild på en 20m-mast med en jagare i eller liknande som jag skulle kunna bifoga till kommunen så att dom får en hum om hur det kan komma att se ut?
  Gjorde ett par ritningar på stagat repektive ostagat alternativ men man får inte någon riktig bild av hur det kan se ut ändå tycker jag...
   

  Attached Files:

 3. SM6FUD

  SM6FUD Well-Known Member

  Det "ska inte" fordras bygglov för en amatörradiomast.
  Om det nu är så att du känner på dig (eller du redan vet?) att byggnadsnämnden kommer att kräva detta av dig, så bör du göra en ansökan med orden "Härmed ansöks om bygglov OM SÅ ERFORDRAS". På det viset kommer du runt hela deras benhårt raka krav, om de nu råkar vara sådana, och de bör då själva ha vett och förstånd att ringa några kollegor på andra orter. De brukar göra så när de blir osäkra. Då får de beskedet att det inte fordras om det är för en privat enskild fastighets behov för en radioamatör. Det är sådant som jag vet. Inte tror.
  När du uppvisar dokument kring din mast så kan det vara mycket klokt att även bifoga statiska uppgifter. Annars blir det möjliga resultatet att nämnden hänskjuter ärendet tillbaka till dig för komplettering. Rent psykologiskt bättre att bifoga så mycket information som möjligt.
  Den enda detaljen som man kan hänga upp sig på från kommunens sida är Miljökontorets åsikt om huruvida din 'anläggning' kan anses vara nedskräpning (hör och häpna).
   
  SM6GXV likes this.
 4. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Problemet för mig är att min ende granne ute i skogen har ringt och beklagat sig över mitt projekt och därför ville kommunen att jag skulle skicka in en ansökan. Tänkte då att jag kunde skicka med ett exempel på en mast. Påpekade just detta med privat mast och byggnämnden hade visst läst på lite och sade att domarna spretade åt alla håll, därför ville dom se vad det var jag tänkte sätta upp.
   
 5. SM7NTJ

  SM7NTJ Well-Known Member

  Hej
  Nej, du kan behöva skicka in en Anmälan inte en ansökan.

  https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/anmalan/

  Länken till Boverket går till en webbplats där Boverket berättar hela förfarandet och vilka rättigheter grannar har.
  En granne kan göra en tillsynsanmälan till byggnadsnämnden som då ska påbörja ett tillsynsärende för att utreda om åtgärden strider mot plan- och bygglagstiftningen.

  Det är väl där där du har hamnat nu.

  Vill man av någon anledning göra en anmälan för en amatörradiomast skulle man till exempel kunna skriva.

  Jag har för avsikt att uppföra en mast för amatörradio på min fastighet.
  Uppförandet är enligt enligt Plan-och byggförordningen 2011:338 (6 kap. 2 § p 1) undantaget från bygglovsplikt.
  Masten kommer exklusive antenner att understiga höjden 20m varför hinderanmälan enligt 6 kap 25 § Luftfartsförordningen (2010:770) ej erfordras.

  Skriv under och skicka in.

  Du kan bifoga en skiss över mast och var den ska placeras.

  Jag skrev understiga 20m exklusive antenner med flit då 20 meter är frihöjden utanför tätbebyggt område. Det går att skriva annan höjd och det går att bygga högre master. Då skriver man en högre höjd och att anmälan enligt luftfartsförordningen kommer att ske. Se nedan,

  Enligt 6 kap 25 § Luftfartsförordningen (2010:770) ska alla föremål över 45 meter (inom tätbebyggt område) eller 20 meter (inom annat område) anmälas skriftligt till Försvarsmakten minst fyra veckor innan arbetena påbörjas. LFV förvaltar Försvarsmaktens hinderdatabas.

  73 de SM7NTJ Lorentz
   
  SM5OCI, SA7AUY, SA5PMG and 5 others like this.
 6. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Tackar och bockar!
  Nu vet jag i vilken ände man skall börja dra iallafall så får vi hoppas att allt går bra så min mast kommer upp någon gång huhu
   
 7. SM6MUY

  SM6MUY Well-Known Member

  Har du detaljplan där du bor ? dvs tomten ligger på detaljplan ? Om inte så kan du "nästan" göra vad som helst. Det krävs väldigt mycket om ett överklagande skall gå igenom på icke detaljplanerad mark. Och mycket kräver inte heller bygglov på områden utanför detaljplan. Detaljplaner finns oftast bara runt tätorter och som sagt bygglov krävs även här men kommunen har mindre makt då det inte är specat exakta regler. Och har du typ minst 4.5 m till gräns borde det inte vara några bekymmer. Kommuner (byggnadsnämnder) tror oftast de har mer makt en vad de verkligen har.. vilket jag har själv fått erfarenhet av och dragit ett fall till högsta instans (mark o miljö-överdomstolen). Jag vann men sånt tar ju alltid tid och ork tyvärr....
   
 8. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Näe, jag bor mitt i skogen. Det är min ende granne som kan se masten som klagat.
   
  Last edited: Sep 17, 2018
 9. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Lämnade in ansökan idag, den enda var att jag skulle komplettera med avstånd från närmaste väg annars är det väl bara till att vänta och se då. Tänkte börja med att gräva för fundamentet ändå.
   
  SM6MUY and sm6vtz like this.
 10. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Smög igång lite i väntan på bygglov :)
   

  Attached Files:

  SM7SEK and SA4BUK like this.
 11. SM4WII

  SM4WII Well-Known Member

  Jahapp! Då var grannfejden igång, energikrävande detta...
   
 12. SM6GXV

  SM6GXV Korsdominant

  Om/Hur detta utvecklar sig vågar jag inte uttala mig om men:

  Om Du till slut får upp masten med antennerna så anslut absolut inget
  utan låt grejorna stå där ett tag. Klagar grannen med lagföring och eljest
  om att "hen" är utstörd så kan Du då avfärda alla påståenden med bildbevis
  etc.

  Det "räddade" mig från några gnällspikar för många år sedan.
   
  SM6MFA and SM6KZW like this.
 13. SM6MFA

  SM6MFA Well-Known Member

  Mig med, men det var 70-talet och PR-radio. Dom hörde mig i tv´n, och refererade till samtal och vad vi pratade om. Detta samtal hölls muntligen i trädgården öga mot öga. De störda bodde ca: 500m bort så troligtvis gick de förbi utanför.
  Börje Nilsson (Televerket Radio) kom ju givetvis ångande som en raket och fick sig ett gott skratt. Efter lite mätande fick jag några drosslar att löda in på mikuttaget inne i radion, det rasslade obetydligt i hans specka när han drog i spiralsladden.
  På taket satt min HyGain 2x2 el vertikalt kvar i många år efter det utan ett minsta ljud från ngn granne.
   
  SM6KZW likes this.
 14. SM7NTJ

  SM7NTJ Well-Known Member

  Är den byråkratiska bollen i rullning krävs det tålamod nog för att vänta med att börja göra något tills den slutat rulla.

  Jag kan bara önska dig lycka till med att bjuda in grannen på fika och försöka lösa problemet.

  73 de SM7NTJ Lorentz
   

Share This Page