Nyheter från PTS ang provfrågor

huldah

New Member
Lite input ang dom nya reglerna.
Lördagen 22/11 skrev jag ett godkänt prov för att bli radioamatör. Jag hade inte speciellt stora kunskaper inom varken radio eller el innan utbildningen. Vi var första utbildningsgrupp att köra med det nya provet. Jag gick utbildning hos SK3BG i Sundsvall.

Upplägget på utbildningen var 2+2 helgdagar med 4 veckors mellanrum med lite hemuppgifter och provskrivning sista dagen. Jag var dock bortrest i jobb under 2 av dessa 4 veckor och fullt upp med lägenhetsföraäljning dom andra 2. Så jag fick skriva provet 1 helg efter dom övriga. Mest för att jag knappt hade haft tid att ens öppna böckerna och jag ville inte skriva ett halvhjärtat prov. Men med kunskaperna från träffarna samt från min övningsvecka så fick jag godkänt på provet!

Jag tycker inte det var några större svårgheter :)
Poäng från provet, om det nu kan vara intressant.
Regler och regemente: 115/120
Teknik: 151/160
Elsäkerhet: 12/12


Tack till våra fantastiska utbildare, SM3FJF & SM3ESX på SK3BG som har lagt ner enormt mycket tid och egagemang i utbildningen och oss elever!

/Fredrik
 

SM7FBJ

Radiotelegrafist och halvdansk
Grattis Fredrik!

Dina lärare har sett till att ni har pluggat på rätt detaljer och gett er en bakgrund att börja arbeta vidare på, för det är det är frågan om, att ständigt lära sig.
 

SM5XUN

░░░░░░░
Absolut! nu ska jag försöka hitta ett lämpligt projekt att förkovra mig i :)

Du kan vara lugn för att projekten snart kommer att stå på kö, ligger slutförandegraden på mer än 10% så är det bra,
under tiden kan du se till att ha gott om plats för prylar och boka in kommande radioloppisar i kalendern :D
 

SA7LOO

Well-Known Member
Skrev godkänt prov den 21 dec 2014 med SM7XQO som provförrättare. Tycker provet trotsallt motsvarar vad man kan förvänta sig av en radioamatör. Ett förbättring vore väl om ordningsföljden på svarsalternativen slumpas från prov till prov. Nu har jag visserligen en del gratis iom att jag läst civ.ing tidigare, men tycker nivån ligger i linje med vad som kan betraktas som acceptabel kunskapsnivå för amatörradio. Som någon tidigare sa (ang körkortet) så slutar man inte att lära bara för att provet är avklarat.

Har inte gått någon kurs. Upptäckte amatörradiohobbyn först i november 2014, och bestämde mig i början av december för att boka en provtid.

Konceptboken (den enda jag köpte) är väl i sig lite problematisk som lärobok, men är väldigt bra som instruktionsbok för nybörjare. Välskriven, informativ och billig.

Har byggt en liten anläggning för VHF/UHF, och håller på experimentera med datatrafik över radio. Det sköna med denna hobby är att det aldrig tycks ta slut på projekt. Jag har medvetet väntat lite med kortvåg, men det är ett intressant område som definitivt ska utforskas framöver.

73 de SA7LOO
 
Top