Varför CTCSS ?

Snyggt.
Men inte för analoga repeaters väl?

Jag kom för övrigt på att det hela skulle lösa sig ganska automatiskt om man lägger in repeatrarna med CTCSS-info som APRS-objekt. Ett APRS-objekt är inte en fysisk APRS-nod, det är istället positionsangivelser som publiceras av en APRS-nod. Alltså skulle varje repeaterägare kunna publicera (och underhålla) sin repeater som APRS-objekt.
Alla APRS-programvaror, oavsett om de går via radio eller APRS-IS, skulle då kunna visa info om närmaste repeater. Det helt utan att repeatern i fråga sänder några APRS meddelanden.

Vips har vi en repeaterkarta/databas som inte är beroende av Internet eller papperslistor.

73 de SM0RVV
 
Javisst, enkelt för den som sitter hemma i stugan eller inte förflyttar sig några längre sträckor med bil.

Det har i alla fall fungerat bra i USA sedan 70-talet och där är det ingen brist på långa avstånd. Då fanns i bästa fall några enstaka minneskanaler på apparaterna och subtonefrekvensen sparades över huvud taget inte.

Ett enkelt system är ju att repeatern talar om i klartext vilken subtone som används när den öppnar, stänger och ev. kör auto-id. Sedan har ju många apparater en funktion som scannar av vilken subtone som används och med en knapptryckning så "fastnar" den i radion.

Fast mest tror jag problemet är "nyhetens obehag". Vi har apparater med flera hundra, kanske tusen minnen och de skriver klartext i fönstret. Man kan programera en av knapparna i micken att direkt aktivera subtonsfrekvensen (om den funktionen inte redan finns). Borde inte vara nåt problem för den tekniskt intresserade med tummarna på rätt hand. :)
 
Kan man SMS:a medans man kör kan man nog byta subton också :eek:

Jag skulle helst vilja se en väl uppdaterad repeaterkarta med subtoner och skift,
med den som hjälp lägger man enkelt in de repeatrar man passerar utefter sin resväg, för den är ju oftast känd i förväg kan man hoppas.

Det svåra är ju att hålla uppe en uppdaterad repeaterkarta med all nödvändig och rätt information som krävs, helt öppen för redigering kan den inte vara då det krävs moderering.

Anmälningsplikten för repeatrar verkar helt ha försvunnit, eller har den aldrig ens existerat?

SSA kan tänkas vara en sammanhållande organisation för en sådan lista, under förutsättning att den inte kräver medlemskap i SSA...
 
Vi = IARU föreslog 1969 att vi skulle använda CTCSS för att aktivera våra repeaterar. Det fastställdes 1972. Sedan har det stått att det skall uppmuntras att använda CTCSS öppning 30år alltså så det är inget nytt och ingenting som från våra tillverkar som brukar få skulden.
Se meddelandet före ett på hur vi skall använda CTCSS i Sverige på ett enkelt sätt. Jag vet att en del redan hat bytt till den tonen som finns i tabellen men inte meddelat SSA det. Det är svårt att hålla kartor och listor uppdaterade när men inte för någon information om ändringarna . Kolla in min kart sida https://sites.google.com/site/httpwwwsk5lwcomsm5oxv/
Glöm inte bort att det största problemet är alla repeaterar som kör med fel skift på 70cm -2MHz skall det vara och ingenting annat. På 2m har vi ett stort problem med att många kor med för breda repeaterar. Bandbrädden är 12,5KHz och ting annat.
73 Urban SM5OXV
 
IARU säger inte att 1750 skall bort !

Man kan tolka texter på olika vis, och jag ser inte hur man kan tolka IARU:s text som att 1750 skall bort. Däremot är det en rekommendation att CTCSS skall vara infört som alternativ eller komplement till utgången av 2014:

"10. CTCSS: The use of CTCSS as an alternative or an addition to 1750Hz tone access shall been couraged for VHF and UHF repeaters in Region 1 with the aim of reducing inadvertent interference by users to repeaters sharing the same input channel. To minimise mutual unwanted interference, all FM repeaters will incorporate CTCSS tones on receivers as well as on transmitters. The transition period ends by the end of 2014."

För oss - som snarast lider av för lite aktivitet på repeatrarna - vore det spiken i kistan att inom snar framtid ta bort 1750-öppningen. Däremot finns på agendan att komplettera med subtonsöppning, vid sidan om DTMF och 1750. Och det är ju det som rekommenderas i IARU, eller hur ?

Amatörradioapparater lever länge, och så ser verkligheten tyvärr ut. Övergångar tar årtionden, och det måste vi acceptera. Kan man inte längre använda sin amatörradio kommer långt fler idag än förr att lägga hobbyn på hyllan framför att investera i nya grejor. Och man sätter sig inte och modifierar med lödkolven som förr i en hyfsat modern apparat.

Har ofta saknat lite ödmjukhet från SSA i de propåer som gått ut över vad vi som repeateransvariga skall göra och inte. Det är lätt att "tycka" och - som hänt i vissa fall - hänga ut och peka finger. Men försök stå som repeateransvarig och övertyga klubbmedlemmar att bevilja investeringar i en föga överanvänd repeater som gör att många av dem inte längre kan använda den, "bara" för att SSA säger det skall vara så för att undvika problem som man inte tycker sig ha - det är faktiskt inte så lätt.

När sedan "kravet" från SSA baseras på en tämligen extrem tolkning av IARU:s rekommendation och presenteras i ganska hårda ordalag - ja då faller trovärdigheten.

CTCSS har ett berättigande och är en bra sak, vilket alla bör sträva mot. Men respektera att det kommer ta tid, kom ihåg att det fortfarande är "rekommendation" och lägg inte in tolkningar som inte finns.
 
Hej!

Helt rätt av Ingemar.


Här kommer vi att använda 1750,CTCSS,DTMF för att tillgodose alla önskemål. Det blir upp till användaren att välja det man föredrar.

Vi har även talat med närmaste granne på samma frekvens och låtit dom välja subton först då dom är en större användare.

Det tråkiga är att jag har möjlighet att komma in i en perfekt mast för att utveckla, men det saknas användare och medsponsorer vilket sänker motivationen och arbetstempot.

mvh Håkan SM7WSJ
 
problemet är ju inte 1750 utan att det inte finns CTCSS på alla repeaterar

Tycker att det är bra att man har subton på repeaterarna eftersom många problem kan lösas.

Tycker dock att det inte är nåt stort problem med att 1750 finns kvar samtidigt. Om det är risk för "överräckvidd" så får man helt enkelt ta det försiktigt med 1750.

Angående repeaterlista, det bör vara SSAs lista som är den enda lista som gäller i avseendet, skall vara uppdaterad, annars blir det ohållbart. Om repeaterägaren är medlem eller ej har ju ingen som helst betydelse.

Självklart kan sedan andra bra repeaterlistor byggas upp, men då har man ju ett visst ansvar att se till att uppdatera sig från SSAs hemsida hela tiden.

Tycker det skall vara så att SSAs lista finns tillgänglig som en uppdaterad textfil, som andra duktiga webbsideägare kan använda sig av...

73
/Johan
 
Håller helt med om CTCSS (som du säkert såg på mina två sista rader).

"Problemet" är att SSA går ut med en officiell tolkning av IARU:s rekommendation som inte stämmer, där en betydelsefull skillnad just är att SSA (felaktigt) förbjuder 1750 efter 2014:

"2. Drift: Det skall vara selektivt öppning av repeterar och 1750 Hz får endast användas till 2014-12-31.
Från och med 2015 skall vi bara använda CTCSS enligt tabellen.
Alla nya repeaterar skall ha CTCSS öppning."


Precis som du, jag och många andra anser nog även IARU att 1750 inte är det stora problemet, utan det viktiga är att en möjlighet till vettig selektiv öppning införs så snart som möjligt.

Nu handlade visserligen tråden om CTCSS, men ändå:
För att SSA skall vara trovärdiga och kännas självskrivna även vad gäller att vara den samlande parten kring repeaterlistor m.m. så är det dock väldigt viktigt att man känner förtroende för SSA:s kompetens. T ex genom hur genomarbetade, professionella och väl utformade dessa officiella repeaterdirektiv från SSA är, samt även hur de presenteras och att alla begrepp och fakta är korrekta. Då tror jag det där med vem som skall hålla i taktpinnen löser sig självt.

Egentligen är vi nog helt överens. Hoppas även SSA justerar, granskar och arbetar igenom sina direktiv en extra gång för att lyfta dem några snäpp. För SSA behövs som en trovärdig, samlande faktor.
 
Last edited:
Ett utmärkt exempel på varför CTCSS är att föredra framför bärvågstyrd repeater eller 1750 är 145,700 i Mariefred som har legat o väsnats i någon vecka nu. Använder man sub-ton/CTCSS/PL på länkar och infrekvens slipper man många störningar. Det här har debaterats in absurdum för 70-cm repeatrarna som inte sällan störs av LPD-prylar.

Jag anser att det viktigaste är att repeateroperatörerna håller uppgifterna hos SSA uppdaterade så ATT man kan planera sin rutt över huvudtaget. I realilteten är det mycket sällan man behöver lägga till kanaler i sin rigg med andra sub-toner eftersom majoriteten av trafiken körs i närområdet. Den som använder flera repeatrar lägger till sin rutt en gång, inte varje gång man kör. Det är inte värre än att ha en telefonbok i sin mobil.

Att bygga om eller lägga till prylar på sin rig har hams gjort sedan dag ett, det är inget nytt, det är en del av hobbyn anser jag. Dessutom lär man sig på det, livet är ett lärande :-)
 
Hur bygga om..

Hur bygger man om en gammal radio så att den använder CTCSS ?

Det är säkert en bra idé att stänga ute alla med gamla maskiner. Säkert jättebra att krångla till det på alla sätt för besökare. ICOM och Yaesu lär bli glada åt att SSA leker myndighet och använder ord som SKALL och inte BÖR.

SSA kan eller får inte bestämma vad en ny repeater ägare skall göra.. Dom kan säga vad en ägare kan eller borde göra.

Jag tror SSA kommer att bli mindre och mindre.. Jag inte bara tror.. Jag vet. Jag knappade in för flera månader sedan att jag ville bli medlem.. men jag har inte fått något svar. Om dom inte ens vill svara så vill dom nog inte ha nya medlemmar..
 
Last edited:
Och föresten..

Anledningen till att jag inte är helt glad över CTCSS igen heter Yaesu FT790R..

Mitt senaste "fynd" på tradera.. Den har inte CTCSS.. Å andra sidan skall jag inte ha den till FM trafik heller.. Den har inte ens 2 Mhz skift på repeartrarna..
 
Anledningen till att jag inte är helt glad över CTCSS igen heter Yaesu FT790R..

Mitt senaste "fynd" på tradera.. Den har inte CTCSS.. Å andra sidan skall jag inte ha den till FM trafik heller.. Den har inte ens 2 Mhz skift på repeartrarna..

Jag har en ännu äldre radio i dagligt bruk, det är förvisso en allmode så den kan ju få göra tjänst på SSB delen ett tag till.

Det är ju faktiskt inte värre än att jag får köpa mig en ny radio, alla anledningar att köpa nytt är bra anledningar.

Jag får nog till och med kasta min kina-handapparat i soporna, den har förvisso CTCSS, men den är förmodligen för bred för nya kanalindelningen.

Inte för att det är något problem häromkring...
 
En sak man glömmer bort i diskutionen är, att 1750 och DTMF är rena öppningstoner.
CTCSS/subton ligger på under hela sändningspasset.
Om man använder CTCSS som en öppningston så förlorar man finessen med den.
När väl repeatern är öppnad så släpper man in alla störningar.
Rätt använd CTCSS så släpper man bara in bärvåg med rätt ton.
Majoriteten av både yrkes och amatörriggar har haft CTCSS encoder i minst 20 år.
så en övergång till CTCSS är nog mest ett bekvämlighetshinder.
 
De amerikanska 29 MHz FM relästationerna använder CTCSS kontinuerligt.
Dvs det går inte att köra över en öppnad relästation om man inte fortsätter att sända CTCSS.
Alla amatörradiostationer som sålts de sista 15 - 20 åren har denna typ av CTCSS så det är inget problem om någon relästationsbyggare gör sin relästation sådan även i SM.

Vad som verkar vara ännu svårare är att anpassa sig till den banbredd som rekomenderas för dagens 12,5 kHz kanaler. Dvs +-2,5 kHz devaition.
Fortfarande sänds med 50 kHz apprater sedan 70 talet som har +-15 kHz deviation. Inte just mot kompisarna som vill använda gannkanalerna. de flesta apparater för FM kanaltrafik sedan 15 år har faktiskt smal FM.

Att trimma om till smal deviation på sändaren är enkelt och borde kunna göras.

de
FPD
 
En sak man glömmer bort i diskutionen är, att 1750 och DTMF är rena öppningstoner.
CTCSS/subton ligger på under hela sändningspasset.
Om man använder CTCSS som en öppningston så förlorar man finessen med den.
När väl repeatern är öppnad så släpper man in alla störningar.
Rätt använd CTCSS så släpper man bara in bärvåg med rätt ton.
Majoriteten av både yrkes och amatörriggar har haft CTCSS encoder i minst 20 år.
så en övergång till CTCSS är nog mest ett bekvämlighetshinder.

Medhåll. Jag förutsatte att folk visste hur CTCSS används, dvs att den är kontinuerlig. Men jag har även hört hur folk tror att PL-enkodern skall kopplas in på mic-ingången så jag borde ha insett att alla inte vet. My bad.

En sak folk verkar glömma är att reglementet är till för att det skall funka så bra som möjligt för *alla* men de flesta resonerar som "JAG har inte/kan inte/vill inte/" etc som rena rama 4-åringar.

En annan poäng med reglemente är ju att det skall vara så entydigt som möjligt att det inte skall uppstå diskussioner. Reglemente är inte lag, det har nog alla fattat. Men att bygga repeatrar som gör "fel" ställer till det mer eller mindre för alla andra som vill göra "rätt" och då kan jag inte med bästa vilja i världen hålla med om att "så länge man håller sig inom bandkanterna så får man göra som man vill".

Den sortens cowboy-attityd är ju det "vi" gnäller på när det gäller "odisciplinerade italienare", folk som ropar i en pile-up när dx:et sänder, folk som stämmer av när andra sänder, folk som ligger o ropar "hooooola hooooola" för att "testa" sin uteffekt.

Sandlåda. Barnsligt tjafs. Det är för faen en hobby det här, ge och ta är det som funkar, inte något beteende värdig en 4-åring. Vi är väl vuxna ffs!

Vad hände med HAM-codexen och att föregå med gott exempel?!

Så, nu har jag stuckit ut hakan igen. Var så god.
 
Intressant detta.

Tydligen är vi så många så vi måste dubbla antal tysta frekvenser.

Själva grundpåståendet från början.. Om det skulle hända något är det ingen mening att använda amatörradio för att påkalla hjälp. Dels kommer ingen att lyssna. Dels så måste man hålla koll på vad man skall vissla för ton samtidigt som man pratar.

SSA kommer att försvinna sakta och tyst. Dom vill ju inte ha medlemmar.
 
Tydligen är vi så många så vi måste dubbla antal tysta frekvenser.

Själva grundpåståendet från början.. Om det skulle hända något är det ingen mening att använda amatörradio för att påkalla hjälp. Dels kommer ingen att lyssna. Dels så måste man hålla koll på vad man skall vissla för ton samtidigt som man pratar.

SSA kommer att försvinna sakta och tyst. Dom vill ju inte ha medlemmar.

1.) Vad menar du med att dubbla antalet tysta frekvenser?

2.) Varför skulle det inte gå att använda amatörradio för att påkalla hjälp? Jag tror att det sker endast i undantagsfall och ju förr alla börjar använda sub-ton (det som Motorola kallar PL-Private Line) desto bättre kommer det att funka. I allmänhet använder folk telefon för att påkalla hjälp så jag tycker ditt påstående inte är riktigt på spåret här.

3.) Ton som man visslar samtidigt som man pratar? Vad snackar du om?

Så funkar inte PL. Det är en sub-ton, sub- för att den ligger under 300Hz gränsen som lf-filtret i mic-ingången skär av och den åstadkoms mha en liten krets som injicerar signalen efter lf-filtret så att den kommer med ut i sändning. Den hörs inte av motstationen.
 
När vi ändå pratar om utvecklingen av FM som trafiksätt balnd radioamatörer tänkte jag ställa frågan om någon provat DTCS?

Det digitala subtonssytem förenklat utryckt, som finns i våra amtöradiostationer sedan 10 - 15 år. Med DTCS kan an få brusspärren att stänga hos motstationen innan någon brussvans hörs exvis.

Någon som testat DTCS????


de
FPD
 
Last edited:
Jag tror att SM3SWO är lite ironisk och tycker att efterssom det är ganska tyst på våra FM-kanaler med 25 kHz kanalavstånd, så blir det med 12,5 kHz dubbelt så många tysta kanaler.
Och tystare verkar det bli, är kanaltrafik på väg att dö ut?
Eller är det tyst i glebygderna bara?

Hr i Värmland är det i stort sett bara aktivitet på DV-kanalerna.

Givetvis handlar det om harmonisering med andra länder i EU.
Dsv i skall ha det lika oavsett om samma förutsättningar finns i olika EU länder.

Sen är ju sanningen att 12,5 kHz kanaler, och därmed 8K0F3, dvs smal FM med +-2,5 kHz dev. inte är nytt utan minst 10 -15 år gammalt men knappast någon har brytt sig i SM.

Kanske skulle vi återuppta 50 kHz kanaldelning för att på så vis öka beläggingen på våra, kanske utsatta frekvensband.

Verkligen ingen som provat DTCS?????

de
FPD
 
Back
Top