DCO de APQ
För att en gång för alla få slut på diskussionen om EH/PVA-antennens fantastiska, med tanken på storleken, egenskaper föreslår jag följande:
Jag har tidigare erbjudit att skicka upp min lilla, 80 cm i diameter, loopantenn till Karlsborg för att du skulle kunna göra ett jämförelseprov på 14-MHz mot en av dina skapelser.
Mannen som då och då besöker Karlsborg vill inte ta med sig min loop-antenn när han fick höra att loopen skulle jämföras med Connys ”Mickey-Mouse” fantasi-produkter!
”Jag vill inte medverka till en meningslös test där utgången är given – EH-antennen är en fantasiprodukt och kommer inte att avge någon användbar radiering om en sändare är direkt ansluten till EH-antennens matningsingång.”
Conny, jag har därför ett nytt förslag som går ut på att du tillverkar en EH/PVA-antenn för 18-MHz.
Orsak: 14-MHz-bandet är tyvärr numera genomsyrat av CONPESTARE och jag tror det är mycket svårt att få tag på någon vettig motstation som verkligen är intresserad av att deltaga i en jämförelsetest av två antenntyper.
På 18-MHz däremot finns på SSB-delen ett helt annat klientel. Jag är dessutom bekant med flera W-stationer som har ett genuint intresse av radioteknik och vågutbredning. Ett jämförelseprov mellan EH/PVA och Loop över Atlanten kommer verkligen att visa vad man kan vänta sig av dina antenner.
En EH/PVA för 18-MHz bör väl inte bli så stor? Föreslår att du i så fall lägger resonansen på 18,2-MHz där jag har regelbundna kontakter med östra USA.
För ordningens skull upprepar jag dom fysikaliska måtten på min loop-antenn:
Cu-rörets diameter: 30 mm
Cu-rörets storlek: Loopens diameter 80 cm
Avstämningskondensatorn: Splitstator, 2 x 125 pF. Loopen ansluten till statorplattorna. Rotorplattorna ej anslutna. Max kapacitans blir därför c:a 63 pF.
Matarloopen: 15 cm i diameter. Skärmad av ett Cu-rör med en diameter av 12 mm.
Anm. Jag har med avsikt tillverkat min loop med en diameter på 80 cm för att den skall vara lätt att transportera. Passar i baksäten och bagageutrymme i alla bilmodeller.
Jag har redan gjort en jämförelseprov med en EH-antenn för 14-MHz tillverkad av Dannex och min ovan beskrivna, loop-antenn.
Båda antennerna matades med en 2,5 m lång RG-58 koaxialkabel preparerad i hela sin längd med ferritringar. Detta för att eliminera strålningen från koaxialkabeln. Jag håller tills vidare inne med resultatet!
En EH/PVA-antenn bör väl inte bli så stor? Om du trots att inte har möjlighet att tillverka en sådan antenn föreslår jag att du skickar hit din EH/PVA för 14-MHz.
Jag kommer i så fall att utföra jämförelseprovet med ett antal SM6:hams som kommer att vittna om att testen gått korrekt till.
I stora drag så här:
Vi kommer att uppsöka en plats som är fri från telefon- och kraftledningar och andra ”utsträckta” metallföremål som kan tänkas ”störa” testen. De två antennerna, som skall jämföras, kommer att växelvis hängas upp i t ex en trädgren så att medelhöjden blir 1,8 meter. Testantennen matas sedan med en 2,5 m lång RG-58 preparerad med hela sin längd av ferriterringar. Detta för att utesluta att matarkabeln ej bidrar till någon som helst radiering. Iden är att bägge antennerna skall vid testförsöket hänga i samma trädgren, på samma medelhöjd och med exakt samma markförhållande under antennen. Möjlighet finns givetvis att ändra den utsända polarisationen genom att hänga och ändra antennerna 90 grader. Som sändare planerar jag att använda min IC-706 med tillhörande mikrofon och telegrafnyckel. Kraftkällan blir ett laddat 100 Amp/h blyackumalator. Jag bedömmer att någon extra antenntuner inte behövs. Min Loop-antenn stäms av till 50-ohm genom att justera splittstatorkondensatorn och ändra kopplingsgraden på matarloopen. Jag antar att EH-antennen är i närheten av 50-ohm? Någon möjlighet att påverka ingångsimedansen finns inte på den EH-antenn som är tillverkad av Dannex. Denna skapelse är helt ”inkapslad” i blå krympslang! Testen kommer att dokumenteras med fotografier.
Bifogad bild visar de tre viktiga komponenterna för testen; EH-antenn (Dannex), RG-58 preparerad med ferritringar och min loop avstämbar mellan 14 och 29-MHz. Vid fotograferingen hängde jag ”aktörerna” i tvättlinan... plötsligt slog det mig; här finns ytterligare en användning för en loop-antenn. Antag att man hänger en loop-antenn i en metalltråd, t ex ett elstängsel där höspänningstransformatorn är bortkopplad, såsom bilden visar. De magnetiska kraftlinjerna som avges av loopen kommer att ”omfamna” metalltråden och på det viset blir loopen en matare till en trådantenn. Räckvidden kommer säkert att öka avsevärt. Ytterligare ett plus för loopen som en field-day-antenn.
Kommentarer på detta inlägg Conny?
73,
Bengt
SM6APQ