En-rörs transceiver för 80 m

Projektet med enrörstransceivern framskrider och f n är 6 st apparater påbörjade varav tre är mer eller mindre färdigbyggda. Byggherrarna är en grupp om sju icke helt unga personer som träffas regelbundet för att dryfta radiotekniska problemställningar. Referenslitteraturen spänner ifrån de första numren av Populär Radio till modern vetenskap i Terman Radio Engineering 1947 års upplaga.

Om det vi sysslar med är någon sorts meningslös terapi eller meningsfull radioarkelogi överlåts till läsaren att bedöma men kul har vi i alla fall.

attachment.php


Här ser vi några av apparaterna som byggts och är på gång. Det finns flera olika schematiska lösningar och eftersom byggena baseras på vad som råkar finnas i resp junkbox så skiljer sig konstruktionerna åt ganska rejält. Men det är också tanken, att bygga så som man gjorde förr, lite på känn och i blindo famla sig fram. Prova och förkasta kopplingar, byta komponenter och förfina konstruktionen steg för steg.

attachment.php


Att bygga radio tillsammans och i studiecirkelform är lärorikt. Det har visat sig att en hel kväll lätt kan ägnas åt en enda komponents egenskaper. Ty det är ju så att när man börjar gräva så dyker än den ena än den andra frågeställningen upp. Hur mycket påverkar en skärmburk Q-värdet i en krets och varför ökar frekvensen om ett material används och minskar med ett annat material. Det blir ganska många Aha-upplevelser på en kväll.

attachment.php


Som synes så finns det många frihetsgrader i konstruktioner som dessa. De flesta komponenterna på bilden ovan är drygt 50 år gamla men still going strong. En del massamotstånd bör man dock kontrollmäta resistansen men i stort så är de gamla komponenterna nog lika bra eller t o m bättre än de nya moderna.

attachment.php


En del nyckelkomponenter kan vara svåra att få tag på om det är bråttom. Även om loppisarna runt om i landet översvämmas av det mesta som behövs så är det här och nu komponenterna behövs. I vår radiobyggrupp finns så klart välfyllda lager då de flesta av oss inte slängt mer än möjligtvis hushållssoporna sedan 60-talet. Släng inget - är vårt motto.

Men som en av deltagarna konstaterade - om man som jag bara byggt med modern elektronik så är startsträckan att börja bygga med radiorör enorm. Då får den mesta tiden ägnas åt att försöka samla ihop komponenter och det kan nog vara väl så svårt.

Vi som varit med ett tag har ju skaffat oss röntgenblick när vi går runt på loppisarna och vet att i den och den träradion sitter en utmärkt tvågangad kullagrad vridkondensator och en perfekt utgångstransformator. Andra apparater kan innehålla skärmburkar i lagom format och nättransformatorer växer inte på träd. Ju större åbäkena är ju billigare kan de fås och faktum är att demontering av en gammal defekt osäljbar träradio - som man ibland kan få för en tjuga - inte tar mer än en halvtimma. Då har man kunnat plocka ut nyckelkomponenter för en tusenlapp eller så, baserat på vad nya motsvarande komponenter skulle ha kostat.

Detta gäller naturligtvis även modern elektronik där det finns hur mycket fina saker som helst att återanvända för den som investerat i tennsug och har ögon att se med. :)

/Bengt



.
 

Attachments

  • 25.jpg
    25.jpg
    54,4 KB · Views: 523
  • 26.jpg
    26.jpg
    54,7 KB · Views: 611
  • 27.jpg
    27.jpg
    99,4 KB · Views: 617
  • 28.jpg
    28.jpg
    71,9 KB · Views: 554
Lyckad provkörning på 80 m

Nu är en-rörstransceivern så pass färdigskruvad att den kan användas i skarpt läge. Såväl mottagare som sändare är optimerade och det känns som gränserna för vad apparaten kan prestera är nådd. Vissa parametrar kan förbättras en aning på andra parametrars bekostnad. Man får kompromissa som alltid.

Grunddata för mottagaren är en känslighet av -148 dBm, täcker frekvensområdet 3500-3600 kHz med några kHz kHz marginal i båda bandkanterna. Bra rent ljud med lagom ljudstyrka även för svaga signaler. Mycket starka signaler kan dämpas genom att lägga högtalaren i sin papplåda ner mot bordet.

Sändaren lämnar 5,8 watt i 50 ohm och tonen är ren men försedd med ett vackert kipp. Ganska mjuk nyckling av styrkristallen. Kristallisk teckenstart där man hör hur kristallen plingar igång och snabbt ökar i amplitud.

Det som jag fick göra avkall på var full QSK som i och sig fungerade som tänkt men till priset av något försämrad känslighet i mottagaren, behov av en mycket kort lågkapacitiv tvåledare mellan telegrafinyckel och styrkristallen samt att starka knäppar i högtalaren uppstod när pentoddelen bytte uppgift från att vara en LF-förstärkare och bli en oscillator och PA-steg. Det senare knäppandet gav dålig lyssningskomfort och risken för att pappkonen skulle lämna högtalarlådan var överhängande.

Tills vidare blir lösningen därför en 2-polig vippomkopplare som skiftar mellan sändning och mottagare samt att två såna där moderna dioder införts. Det senare tog emot lite skall erkännas men resultatet blev så pass bra att dessa halvledare i rörbygget ev kan anses vara befogade. Det fanns väl halvledardioder redan på 50-talet...

attachment.php


Så här ser den senaste revisionen av schemat ut. Uppe till höger den två-poliga vippomkopplaren vars ena kontaktgrupp skiftar antennen mellan RX och TX. Den andra kontaktgruppen bryter bort högtalaren från LF-förstärkaren i läge TX och släpper fram 12 VAC (glödströmmen) via ett 22 ohms motstånd till den från mottagaren bortkopplade högtalaren. I läge TX och när telegrafinyckeln sluts till jord så switchar dioden D1 in kristallen som börjar svänga och drar igång pentoden. Samtidigt dras D2 till jord vilket innebär att en 50 Hz ström från glödströmstransformatorn flyter genom 22 ohms motståndet och genom högtalaren via D2 till jord. På så sätt fås en vacker övertonsrik medhörningston s.k. "sidbrum". Annars var mer eller mindre sinusformade sidtoner vanliga förr liksom i de moderna plastradioapparaterna men där de åter igen låter distorderade av andra anledningar.

Allt verkar fungera utmärkt i föreliggande koppling. Några enstaka CQ-anrop på 3575,5 kHz gav träff via Reverse Beacon Network från SK3W och DR1A nu mitt på blanka dan. Så nu är det väl bara att invänta mörkrets inbrott och se vad som kan fastna i loggen under kvällen.

/Bengt



.
 

Attachments

  • 29.jpg
    29.jpg
    45 KB · Views: 540
Last edited:
När ska du sända i kväll?
Kommer QRG vara 3575,5?

Man kan om inte annat lämna en lyssnarrapport om du tar dig igenom storstadsbruset:)
 
Ja, jag kan dra igång en stund kl 19 SLT och stund framåt.

Lyssnar-QSL kan fås via SSA och min QSL-manager SM6JSM. ;)

/Bengt
 
S9 i Varberg på en 110 meters loop på 18 meters höjd

Faktum är att du far upp till +10 ibland
 
Last edited:
Precis läsbar mellan Borås och Göteborg på en starkt förkortad dipol för 40m...
skönt svaj på signalen :D
 
Här kommer min "rapport"!

Använde 600 Hz filter med 650 Hz center

Här är ett CQ.
Avslutning av QSO med SM5LIB.

Stark QSB, ibland var det runt 55N för att stundtals sjunka under det hörbara.
 
Last edited:
Hej!

Rätt stark här i Trollhättan.
Ropade med 30 W på min fullkomligt värdelösa inverterade L...
 
Tack för rapporterna alla lyssnande och sändande amatörer! Kul att få höra det tidstypiska kippet i KBW:s inspelning. Jag hörde SM6OID strax efter kl 19 SLT men sedan försvann signalen i en djup svacka och det blev ingen kontakt denna gång.

attachment.php


Så här såg riggen ut när Igge SM5LIB svarade på mitt CQ några minuter senare. Fina signalrapporter i båda riktningarna på en i det närmaste störningsfri frekvens.

Därefter svarade Gerd DJ3GS från Neu Brandenburg med en än mer kippande antik ton än min. Vi kan höra honom i slutet av KBW:s inspelning. Gerd berättade att han körde med en "Oldy" från 1950 och 8 watt till en 30 m lång tråd. Så den förbindelsen blev på sätt och vis tidstypisk - med materiel och teknik från en svunnen tid.

Vid 21.30 tiden hamrades några CQ ut igen och som Robby DJ2GL i Frankfurt nappade på. Denne tysk körde med en COPA och 5 watt till en 54 m lång tråd. Mycket gammalt i luften ikväll.

Avslutningsvis kl 21.40 kördes Jyke DL4LAP från Dinslaken. Jyke sa att han körde QRO 100 W till en Delta-loop. Men inte hördes han bättre än de andra QRP-stationerna för det.

attachment.php


Vy av en-rörstransceivern uppifrån. Längst till höger syns vippomkopplaren för S/M-omkopplingen som fått en 10 cm lång spak på sig. Ger en mjuk fin omkoppling - en S/M-växelspak.

Sidbrummet som strömmar ut ur högtalaren i takt med nycklingen ger faktisk lite sensorround-känsla då hela bordet vibrerade i takt med tecknen. Kom att tänka på ljudupplevelsen från Skyskapan brinner som jag såg på Vinterpalatset i Stockholm 1974 i samband med ljudexperiment på biografen där.

Sidbrum med sensorround rekommenderas å det varmaste, det ger en ny dimension åt morsetelegrafin.

En titt på Reverse Beacon får avsluta kvällens övningar.

attachment.php


Visst är det väl rörande att en så liten amatörbyggd transceiver räcker för att kontakta andra radioamatörer i Europa. Några timmar vid nyckeln varje kväll så går det snabbt att fylla loggboken - helt utan plastradioapparater dessutom. :rolleyes:

/Bengt



.
 

Attachments

  • 30.jpg
    30.jpg
    54,4 KB · Views: 532
  • 32.jpg
    32.jpg
    67 KB · Views: 540
  • 31.jpg
    31.jpg
    68,4 KB · Views: 535
Last edited:
Det var skönsjungande morse från din rörande trevliga TX/RX.
Du var + 20 över S9-an och jag var bara S8 i början med mina 100 W. Måste prova ngn gång med att sänka effekten, kanske det är så att vid högre effekt blir accelerationskraften så stor att radiovågorna slungas rätt ut i rymden men vid låg effekt så rinner de lugnt ut från antennen och sprider sig. Hmmm, konstig fundering...
Men kul var det.
 
Hej!

Bengt, jag måste bara berätta en rolig lite historia från igår...

Jag har "radiocentralerna" i källaren, en mottagare var på i ett rum angränsande till det som är barnens lekrum. De (3 resp 6 år) var i lekrummet och körde med bilbana när 3-åringen ropade, "Pappa! Kom fort, din radio är trasig... Kom fort!" Ajdå tänkte jag, har den börjat brinna eller släppa ut rök? Som en gasell från köket ned i källaren, möttes av 3-åringen, pappa din radio är trasig, den låter konstigt... Uppenbarligen hade han reagerat på kippandet!
Är detta ett blivande ämne månne?

Nåväl, med en mottagningsantenn på 10 m tråd, lågt hängande, var du 5-6 lingon på mätaren, okalibrerad skall tilläggas... ;)
 
Bengt - jag tror jag vill hänga på här. Det där minimalistiska tilltalar mej. Jag bygger som du kanske vet replicor på gamla lågwatts 40-tals gitarrförstärkare. Dom var synnerligen enkla, ofta tagna rätt av från nån RCA application note. Jag bygger såna när jag fattar tycke för en gitarrists eller munspelares spelstil och ser/hör att vederbörande inte får "rätt" ljud i sina moderna grejor. Leendet man får när dom provspelar dom här enkla grejorna första gången är en sjysst belöning, f ö. Hur långt kommer jag med den utrustning jag har? Tongenerator, multimeter m kapacitansmätning, 2-kanals oscilloskop, dummy load och handverktyg (plus en bra skrotlåda, för att vara lägenhetsamatör)? Tänkte bygga på ECL-varianten för att det finns gott om nya såna hos mej och glöden är enklare att hantera än med PCL. Saknar dock en del komponenter, bl a vettig styrkristall och spolstommar/tråd. Kanske hittar jag vridkondingar i nån gammal rörradio på vinden. *funderar vidare*

Edit: varför gav jag bort LC-bryggan, induktansmätaren från Heathkit och den gamla Q-metern? Jaja....
 
Last edited:
Det låter skoj Richard, jo jag kommer ihåg att du berättat om dina audio-replicor. :)

Electrokit har 3570 och 3575 kHz kristaller i HC-49U med trådben för inlödning. De får plats i en FT-243 kåpa om du vill ha tidstypisk look. FT-243 kåpor kan du få av mig. Bara att riva ut tryckplattorna och kristallplattan från någon udda surpluskristall som det finns gott om i junkboxen. Jag kan också undvara en liten keramisk vridkonding och lite annat småplock. Det som kanske kan bli knepigt att finna är mellantransformatorn och utgångstrafon av rätt sort om den nu måste vara i gammal stil. Annars har Electrokit en kinesisk 1k/10k trafo som borde fungera bra som mellantrafo och jag har för mig att det fanns någon utgångstrafo också som hade impedanser i rätt härad. Spolstommar finns här liksom tråd. Hör av dig när du sätter igång.

/Bengt
 
Bygg en kristalltestare, kalibrator, signalgenerator och testsändare m m

Här kommer en beskrivning på en kristalltestare som kan vara lämpligt som ett kvällsprojekt eller weekend-sysselsättning. Byggt av diverse skrot från "bra att ha gömmorna" i eftermiddags.

attachment.php


Förutom att prova om styrkristaller svänger och hur bra de svänger så kan apparaten användas som kristallkalibrator eller enkel testsändare när någon trilskande en-rörstransceiver skall trimmas eller kalibreras.

Plastboxen innehåller två transistorer och ett 9 volts batteri samt en handfull småkomponenter, motstånd och kondensatorer. Den dyraste komponenten var mätinstrumentet som kostade en femma på någon loppis för länge sedan. Inget är direkt kritisk i bygget.

På boxens ovansida finns kristallhållare för HC6 och FT-243 samt två små polskruvar där gamla surpluskristaller i udda kåpor kan anslutas med korta trådstumpar.

attachment.php


När kristallen stoppas i kristallhållaren så svänger oscillatorn (den vänstra transistorn) igång. Signalen tas ut över emittermotstånden (1 k + 100 ohm) via en kopplingskondensator, likriktas i de båda AA144 dioderna (felmärkta i schemat) och styr sedan ut den högra transistorn så att mätinstrumentet ger utslag. Potentiometern i kollektorkretsen ställs in en gång för alla för max visarutslag för en frisk kristall.

I oscillatorn, från basen till jord är inritad en potentiometer märkt "Q". När resistansen minskas så slutar först de "tröttaste" kristallerna att svänga, de kristaller med låg aktivitet eller dåligt Q-värde. Friska väldigt pigga kristaller hänger med en bit till. Potentiometern sänker basspänningen vilket minskar förstärkningen och lastar samtidigt kristallen. Genom att finna den inställning på ratten där instrumentets visare börjar backa tillbaks så går det lätt att rangordna kristaller från superbra till superdåliga. Ratten skall kompletteras med en skala av något slag, index 1-10 eller motsvarande.

Det handlar inte om mäta upp några exakta Q-värden nu. Apparaten får ses som en snabbtestare för att få ett hum om den gamla surpluskristallen är fullt frisk eller kanske rent av stendöd.

En del av oscillatorsignalen tappas ut via spänningsdelaren 1k/100 ohm i emitterkretsen till BNC-kontakten på plastboxens ovansida. Där kan man ansluta en spektrumanalysator, frekvensräknare eller mottagare för mätning eller bara en kort trådstump om oscillatorn skall användas som signalgenerator vid trimning. Utnivån i BNC-kontakten är -20 dBm vilket räcker fint för att trigga frekvensräknaren med c:a 10 dB marginal. Lagom nivå som lokal testsändare eller signalgenerator på labbänken.

Sådana här små hastigt påkomna byggen ersätter naturligtvis inte stora dyra proffsinstrument när det gäller noggranna mätningar men är ändå mycket användbara i det löpande experimenterandet.

/Bengt


.
 

Attachments

  • 34.jpg
    34.jpg
    54,8 KB · Views: 498
  • 33.jpg
    33.jpg
    29,2 KB · Views: 506
Last edited:
Utgångstrafos för single-end har jag massor av, några t o m med valbar primärimpedans. Och det kan knappast vara så krititiskt med en felmatchning med den lilla uteffekten. Vad som helst med en primärimpedans mellan 4K och 8K lär ju funka, annars får man fnula lite med belastningen på sekundären så det blir rätt omsättning. Återkommer, tro mej!
Jag har f ö grejor i min junkbox som jag tror du hade gillat. Hörs via PM!
 
Tips för rörpulare:
TDSL Tube search

Länkar till datablad, application notes etc. Dessutom finns ett antal böcker att ladda hem i ämnet från nätet. Den som ber snällt kan dessutom få Radiotron designers handbook 4th edition på en PDF (som jag har nånstans i nån burk). Den utgåvan brukar betinga 600-700 spänn om man hittar den i bokform..

Edit: HÄR har ni guldgruvan, om ni inte har hittat den innan :-)

http://www.tubebooks.org/technical_books_online.htm
 
Last edited:
En-rörs transceiver för 80 m

Lyssnarrapport från Ludvika ca 20.45 utc på 3575,37 kHz.
SM7EQL 599 till 9+15 dB med lite sött kipp
SM3BDZ 599 +15 till 25 dB
73 de
SM4ANQ/Ulf
 
Tack för rapporten Ulf! Härligt att lyssna till Bengts 1-rörare och ljuva CW!

Vi hade ett riktigt komplett och genuint QSO! ;)

/Lasse
 
Tack för lyssnarrapporten Ulf. Det gick riktigt bra på en tyst och lugn frekvens. Blev ett kort QSO med SM5AKU också, som körde med 12 W. TNX CUL.

PS
Kompletta QSO är säkert helt OK Lars! :D

/Bengt
 
Back
Top