Kompetenskrav för certifikat - historik och omvärldsanalys

Tyvärr SM7VVG, moderna inlärningspsykologiska rön (bl.a. den studie som har frambringat "Koch-metoden") visar på att det är en myt att det skulle finnas personer som inte alls kan lära sig telegrafi.

Hela frågan hänger helt på motivation och intresse, vilket gör frågan till den "heta potatis" som den är och varit.

"Telegrafidebatten", nu som då, handlar primärt om symbolfrågor.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Som allmän kommentar till VVG m fl:

Citat.
....Nästan alla kan lära sig telegrafi, men självfallet är antalet övningstimmar mycket varierande. Man kan göra följande gradering och procentuella fördelning av telegrafianlagen hos elever:

Grupp 1 Med synnerligen goda anlag C:a 5%
Grupp 2 Mycket goda anlag C:a 10%
Grupp 3 Goda anlag C:a 15%
Grupp 4 Tillfredställande anlag C:a 60%
Grupp 5 Icke tillfredställande anlag C:a 10%

Ju äldre man blir desto svårare får man att lära sig telegrafi eftersom bl.a. hörselorganens funktion redan före 30 års ålder börjat försämras.... Slut citat.

Ovanstående baseras på 30 års erfarenheter av telegrafiutbildning vid Göta Signalregemente S2 i Karlsborg, förmedlat av Kjell SM6CTQ.

EDIT: Baserat på Arméns telegrafikurs från 50-talet och som jämfört med den moderna Koch-metoden som AOM nämner var mycket ineffektiv och krävande.

/Bengt
 
Last edited:
Men hur kan man mena att Morse telergafi, skall vara grunden till hobbyn efter mer än 100 år?
Kommer SSB att vara grunden till amatörradio när den sedan länge är utdöd år 2050?
Kommer FM att vara grunden till kunskapen för att bli radioamatör när FM är utdöd år 2060 ?
Eller att en två rörs kristallstyrd sändare skall grundlägga hobbyn trots att eleketronrör är utdöda.

(se dessa arrgument som exempel, och inte något som i detalj behöver diskuteras)

Inget ont om Morsetelergafi eller andra telegrafismetoder, jag är själv impad av Morse och att jag själv behärskar det någotsånär. Men att tycka att andra skall kunna Morse idag år 2011 verkar underligt.

Frågan är om famtida kunskap skall vara baserad på att kunna bygga sig en sändare, mottgare, telegrafnyckel, snickra en radiostuga eller svarva en 10 GHz kavitet. eller vara sådan att man kan förstå och använda de byggblock vi idag har. (Byggblock = transiver, antenn, kabel, strömförs.)

Själv har jag haft väldigt stor nytta i hobbyn av kunskaper i reglerteknik, att kunna svarva, svetsa och fräsa, etc.
Jag tor att väldigt bred kunskap ändå kan användas inom hobbyn.

Kanske krav på att alla radioamatörer borde kunna hårdlöda för att kunna bygga sig kaviteter, är rimliga.

Givetvis borde körkort vara ett krav för att bli radioamatör, gärna C-kort.


de
SM4FPD
 
Men hur kan man mena att Morse telergafi, skall vara grunden till hobbyn efter mer än 100 år?
Kommer SSB att vara grunden till amatörradio när den sedan länge är utdöd år 2050?
Kommer FM att vara grunden till kunskapen för att bli radioamatör när FM är utdöd år 2060 ?

Själva amatörradion kommer dessvärre att vara "utdöd" innan något av dessa årtal uppnåtts. Detta kommer i första hand åldersfördelningen och i andra hand trycket på frekvenserna att ordna till alldeles utan vår medverkan.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Jag kan tänka mig det KA
Så då kan vi sluta diskussionen här.



Men finns det verkligen kommerisiellt så stort behov av fler frekvenser att sälja tjänster på än nu?
Mobiltelefoni, mobila bredband, komradio, behöver ju större bandbredd, högre frekvenser och knappast kortvåg och 145 MHz.

Vem vill köpa 20 - 30 MHz? vad kan de brukas till annat än som soptunna till störningar?
Vem vill köpa 144 - 146 MHz?
Finns intresse av dessa frekvenser?
På kortvåg ser vi ju det omvända allt färre BC stationer.
Allt mindre militära system.
Allt mer plats för mer amatörradio.

de
ÄffPeDeh
 
Därför att då accepterar man att 50% kommer att kuggas. Hälften av amatörer som har det teoretiska kravet, godkännt, klarar inte CW som krav, pga fysikaliska krav, har med hjärnlober att göra. Anser du att kunskapen till musik ska fälla avgörandet av en amatör? Forskning har visat att kunnande av musik ger stark fördel att inlärandet av CW. Ska dessa musikkunnande personer ha fördel vid inläsande av CW?

Även om musikalitet, eller åtminstone rytmkänsla, kan ge en viss fördel vid inlärning och utövande av telegrafi, måste jag nog avfärda ovanstående, rätt utbredda uppfattning, som en myt!

När jag gjorde lumpen på S3 i Boden 73/74 så var det två plutoner (c:a 60 man) som hade telegrafiutbildning. De allra flesta hade inga som helst förkunskaper. Slutmålet för utbildningen var 90-takt. Om jag nu inte minns helt fel klarade alla, utom 2 som hoppade av i ett tidigt skede, slutmålet!

Låt vara att en viss grovgallring hade skett redan vid mönstringen men att höfta till med att 50% av befolkningen inte har förmågan att lära sig telegrafi måste anses vara en stark överdrift!

73/Lasse
 
Vem vill köpa 20 - 30 MHz? vad kan de brukas till annat än som soptunna till störningar?
Vem vill köpa 144 - 146 MHz?
Finns intresse av dessa frekvenser?
På kortvåg ser vi ju det omvända allt färre BC stationer.
Allt mindre militära system.
Allt mer plats för mer amatörradio.

de
ÄffPeDeh

För inte så länge sedan gjordes ett allvarligt menat försök att omallokera 144-148 MHz i hela världen till att användas för rymdkommunikation.

Detta stöp på att initiativtagarna inte kunde visa upp en finansiellt hållbar plan för hur deras system skulle ha sett ut för FCC. FCC var annars positivt till hela idén.

Den som var på HF07 på Fårö och åhörde föredraget av Samuel Ritchie från den irländska frekvensmyndigheten ComReg, "Status and trends in HF spectrum management and use" gick därifrån en illusion fattigare om hur "lite" militära radiosystem på HF som det finns.

Det som påtagligt minskat på HF är dock rundradio. Vi vet dock inte var "smärtgränsen" ligger för rundradiobolagen.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Roy skrev; "Men hur kan man mena att Morse telergafi, skall vara grunden till hobbyn efter mer än 100 år?"
----

Morsetelegrafi är minst lika modernt nu som för 100 år sedan inom amatörradion. Du jämför päron och äpplen här. Att lära sig morsetelegrafi kräver en aktiv insats under en förhållandevis lång tid och efter att ha nått en viss nivå så har man per definition skaffat sig det vi kallar för färdigheter i morsetelegrafering på fackspråk. SSB och FM kräver att du trycker in PTT-knappen och talar i mikrofonen på t ex svenska eller de språk du behärskar.

I analogi med detta så skulle man ju kunna påstå att andra språk (telegrafi är ju en sorts språk) är ännu äldre. Trots detta faktum så används de andra språken fortfarande och är nödvändiga att kunna i många sammanhang.

Den som inte behärskar tyskan kan inte tillgodogöra sig information på tyska och samma sak gäller för engelskan, franskan och spanskan etc.

Kan man bara svenska så får man nöja sig med att kunna ta del av en liten delmängd av all tillgänglig information som finns.

Likadant är det med mosetelegrafi. Utan färdigheter i detta "språk" så förstår man ju inte vad som blir sagt på telegrafi och därmed står man utanför möjligheten att kommunicera med mycket enkla sändare och med låg effekt. En stor del av hobbyn som ingalunda är museal eller ålderdomlig på något sätt.

/Bengt
 
Last edited:
Om det nu är så viktigt med cw som språk spelar det då nån roll hur man utför det ?
Man kan ju via nåt så modernt som en dator sända/mottaga cw utan problem eller är det så att du av princip tycker att det ska köras för hand ?
 
Jag tror faktiskt att det behövs argument för Morse telegrafi som fungerar på de unga och nyblivna radioamatörerna, och inte bara vi redan frälsta.
Med dator och moderna telegrafi metoder kan man effektivt kommunicera minst lika bra, som sa6adj menar.
Och även skapa automatiska sytem som lagrar och sänder medelanden automatiskt.

Och det är väl förmågan att med sin anläggning kunna kommunicera som är saken???

Givetvis är argumentet att kunna bygga små sändare, med två transistoer och en kristall spännande. Där håller jag med, skitkul!

Men jag är rädd för att det inte biter på de som blivit radioamatörer efter 2000. De vill nog använda tiden till annat, än att gå in på komponetnivå.

de
SM4FPD
 
Men hur kan man mena att Morse telergafi, skall vara grunden till hobbyn efter mer än 100 år?...

På sätt och vis kan man nog det. I varje fall om man ser radioamatörhobbyn som den tekniska elektriska hobby den i grunden är. Det är ju exvis mycket enklare (till och med faktiskt realistiskt möjligt) att bygga en transceiver på komponentnivå för telegrafi än för något annat modulationssätt.

Men. Om man inte ser hobbyn som en teknisk elektrisk hobby, om man inte vill experimentera med elektronik, om man "bara vill prata" (alt "bara vill kommunicera"), ja då kan vi naturligtvis skippa telegrafin helt och hållet.

Strängt taget kan vi då också tvinga oss att enbart använda köpeapparater, ta bort alla förkunskapsprov och fortsätta nedmonteringen av regelverken. Om man nödvändigt ska använda radio finns det ju trevliga PMR-apparater på Kjell&co. Varför stanna där? Vad ska signalen ut i luften att göra? Det finns ju fiber.

Utan elektronik i radiohobbyn ser *jag* däremot ingen mening med den alls. Elektroniken är själva kärnan som intresserar mig lika mycket nu som när jag började med mitt C-cert. Kommunicerar med folk gör jag i telefon, på skype, i webforum eller (ve och fasa:) ) i verkliga livet...
 
ADJ skrev; "Om det nu är så viktigt med cw som språk spelar det då nån roll hur man utför det ? Man kan ju via nåt så modernt som en dator sända/mottaga cw utan problem eller är det så att du av princip tycker att det ska köras för hand ?"

Nej inte nödvändigtvis. Det är upp till var och en att bedöma och förstå hur mycket utbyte man kan få av de olika trafikslagen/språken. Den som inte skaffat sig färdigheter i morsetelegrafi har små möjligheter (inga möjligheter alls) att jämföra hörselmottagning respektive manuell sändning med datoriserad mottagning och sändning. Därmed kunde debatten tagit slut för din del.

Själv är jag ju en aktiv utövare av morsetelegrafi och kan mycket lätt jämföra vad datorn kan åstadkomma och vad jag själv kan höra. Svårt att förklara men skillnaden är astronomiskt stor vilket alla andra morsefantaster villigt håller med om så klart.

Vi som kör och har kört contest på telegrafi använder nästan uteslutande datorn för att sända CQ TEST och de andra utväxlingsfraserna. Dock finns det ingen möjlighet att använda datorn vid mottagning på ett rationellt sätt. I teorin går det att läsa svaga signaler men i praktiken blir det omständiga procedurer som knappast leder någon vart. I alla fall inte till en placering i resultatlistan.

Datorbaserad morse hamnar väl i ungefär samma fack som de övriga digitala moder PSK31, RTTY och allt vad de heter. Kul för några och okul för andra?

/Bengt
 
Efter att ha läst precis samma gamla argument som alltid, skulle jag istället vilja blicka framåt.

Ni som är flitigast bakom tangentbordet, hur anser ni att amatörradion ska kunna överleva och vi får ha våra band kvar?

Är det som AOM skriver, redan kört? Amatörradion kommer dö ut, det är skrivet i sten.
Då behöver vi ju inte ens fundera på framtiden. Kan vi inte påverka den så kan vi lika gärna köra på som vanligt.

EQL driver sin önskan om telegrafikravets återinförande. Men jag saknar helt framtidsvisionen i resonemanget. Hur kommer telegrafikravet hjälpa amatörradion från AOM's dystra prognos?

Det är farligt att köra bil utan backspegel, men om man bara stirrar i backspegeln så krockar man.

73 SM0RVV
 
Kanske borde man ha två licensklasser: en för att köpa radio och en för att bygga radio. I den första lär man sig stoppa kontakterna i rätt hål och säga 59 + lite till, och i den andra lär man sig undvika att bli en kolbit + lite till.

Om man inte tycker att radioteknik är roligt, men ändå tycker att det är "cool" att snacka med folk på andra sidan jordklotet, varför skall man då lära sig vad ett pi-filer är? Nej då väljer man klass 1. Om man istället tycker att det är "cool" att bygga en radio själv väljer man typ 2.

Om man anser att amatörradio skall vara en radioteknisk hobby, och inte en pratlåda, är det bara att göra provet så tekniskt svårt att man måste vara intresserad av radioteknik för att klara det. Då behövs inte CW som en extra inträdesspärr.

/Arne
 
"Var sak har sin tid" och "allt är förgängligt".

Detta gäller amatörradion som alla andra saker här i världen.

Hade någon tagit upp saken med det ledande skiktet i Rom för 2000 år
sedan att Romarriket skulle falla sönder och barbarerna ta över hade vederbörande blivit helt avfärdad och sedan kastad till lejonen. Trots detta gick det mäktigaste rike världen skådat under till sist.

Jag tror uppriktigt sagt inte att det går att "rädda amatörradion", men vi kan ge dess sista tid ett mer meningsfullt innehåll.
En del i en sådan strävan är att i görligaste mån återgå till de principer som vägledde pionjärerna.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Om det nu är så viktigt med cw som språk spelar det då nån roll hur man utför det ?
Man kan ju via nåt så modernt som en dator sända/mottaga cw utan problem eller är det så att du av princip tycker att det ska köras för hand ?

Dator för CW? Sure. Visst. Välkommen. Det kommer inte gå så bra men elektroniken i själva sänderiet är ju samma. Man kanske vill ägna sig åt signalbehandling? Ett utmärkt problem att sätta tänderna i. För att veta hur bra anläggningen lyckas med mottagningen i olika QRM måste du förstås först lära dig hur bra det går att göra - dvs med huvudet:)
 
RVV skrev; "EQL driver sin önskan om telegrafikravets återinförande. Men jag saknar helt framtidsvisionen i resonemanget."
-----

Vi är nog alla övertygade om att PTS aldrig kommer att ställa krav på färdigheter i morsetelegrafering. Däremot vore det inte fel om morsetelegrafi i en större omfattning än idag kunde återinföras på frivillig väg.

Framtidsvisionerna är för min del ganska enkla att formulera. Det handlar om att fokusera rekrytering, utbildning och underhåll på själva kärnverksamheten radioteknik och radiokommunikation där vågutbredning och intresset för tekniska experiment har en stor roll att fylla. Telegrafin kan vi lämna därhän men den har så klart en plats den också liksom mycket annat - men då på frivillig väg så klart.

En del vill påstå att en satsning på radiotekniken är det samma som att se i backspegeln och verka för en återgång till något gammalt föråldrat.

OK, men om det som fram till idag utgjort själva kärnan i hobbyn - radiotekniken - hur skulle då en framtida hobby se ut, utan denna viktiga del. Jag ser ingen omedelbar lösning i min kristallkula men det finns kanske bättre sikt i din kula, RVV.

Låtom oss höra vad du har för visioner och hur du själv skulle vilja marknadsföra hobbyn så att den framtidssäkras och inte riskerar att ytterligare marginaliseras eller avregleras av myndigheterna.

/Bengt
 
Jag är ledsen att göra dig besviken EQL, men jag har ingenting att komma med. Hade jag det så skulle jag arbetat aktivt redan nu.

På 80 och 90 talen gjorde jag försök som arrangör för JOTA inom en scoutkår. Det resulterade i en (1) kille som ville gå vidare efter över 10 års JOTA-körande. Men han fick inte för sina föräldrar. (Helt sant! Jag blir fortfarande arg när jag tänker på telefonsamtalet jag hade med föräldrarna.)

Så, 10+ års JOTA med ogenerat öppna rekryteringsförsök = 0 nya amatörer. Däremot fick vi beröm varje år och de tjatade tillbaka oss året efter, uppskattat var det - men inte tillräckligt.

Rekrytering är jättesvårt till en sådan specialiserad hobby som vår. Det blir inte enklare med det ökande bruset av aktiviteter för ungdomarna. Det är för lågt S/N helt enkelt. :)

Men det som tynger mig mest är när gamla erfarna kunniga amatörer verkligen har gett upp.

Min personliga åsikt är att jag är för en högre teknisk nivå på proven. Jag tror också på en licenstrappa. Dels för att ge ett lättare insteg framförallt för yngre personer. Dels skapa en motivator att plugga vidare.

Färdighet i att med hjärnan omvandla tonrytmer till bokstäver har i min värld inget att göra i provet. Vill man ha en "flitighets-tröskel" så finns det andra metoder. Den gamla varianten med 250 QSO på valfritt trafiksätt är klart bättre. Eller varför inte bara en tidsgräns? Du får cert tidigast 1 år efter ansökan.

Men dessvärre tror jag inte det gör rekryteringen enklare.

Som jag skrivit tidigare förstår och håller jag med AOM i att vår kompetens hänger ihop med de friheter vi fått tilldelade. Men jag tror också att vi måste vara ett visst antal amatörer, en kritisk massa.

Ta specialfallet en enda amatör i SM. Det spelar ingen roll hur välutbildad hon är. Frekvensbanden kommer säljas ut.
Det andra specialfallet är lika illa, alla svenskar är radioamatörer men ingen kan ett dyft. Då blir det kanal-trafik och CE-märkt utrustning.

Så vi måste ha en fortsatt rekrytering, samtidigt som vi kan bevisa att vi är kompetenta nog för våra friheter.

Men som sagt, jag vet då inte hur...

73 SM0RVV
 
Svar till RVV: Då är vi ju helt överens i allt väsentligt förutom ev betydelsen av telegrafin. Låt oss lämna den utanför.

Jag brukar använda termen verkningsgrad för att belysa olika saker och ting. När det gäller div rekryteringsaktiviteter så har verkningsgraden sjunkit till en så låg nivå att knappt någon av oss "gamla" mäktar med att ställa upp som mentorer eller kursledare längre.

Det finns en liten klick eldsjälar kvar varav en del har som sin hobby att utbilda och hålla föredrag för att de tycker att det är kul eller för att de helt enkelt känner sig nyttiga för klubben. Jag tillhör nog det gänget genom att jag allt sedan 70-talet engagerat mig i föreningslivet och deltagit i alla möjliga projekt som att anordna rävjakt, fielddays, utställningar på biblioteket, drivit kurser och hållit föredrag. De senare åren har jag skrivit tekniska artiklar för webben och för vår klubbtidning Resonans. Även SCAG Newsletter och QTC har drabbats av min skrivklåda. Och så har jag skrivit några inlägg på forumen.

Men återväxten av personer som är villiga att engagera sig ideellt inom föreningslivet är minst sagt dålig. Som du skriver så har de flesta "gamla" på något sätt gett upp eller känner sig uppgivna. Kanske har det att göra med just den låga verkningsgraden och svårigheten att engagera klubbmedlemmarna. Att jobba med JOTA i tio år och få ut en som inte var fick lov att bli amatör för sina föräldrar låter ju inte så kul...

I klubben här i Lund gjorde vi på en medlems förslag ett upprop om ett byggprojekt. Ingen har svarat hittills vilket var förväntat. Det är möjligt att det går att "övertala" några medlemmar att bygga ihop en byggsats om några av oss i styrelsen "stödbygger" bara för att vi skall bli fler, men det känns lite konstgjord andning.

När jag gick in i amatörradiohobbyn som 15-16 åring så upplevde jag aldrig någon sådan uppgivenhet bland de "gamla" eller att kraven bromsade oss. Vi tjatade på styrelsen att vi ville gå kurs och efter en dryg termins pipande och räknande så var vi klara för prov. Hurra! står det i gästboken några veckor senare.

Det är kanske här vi har knuten, förr var det vi unga som tjatade på de äldre att vi ville bli radioamatörer, Nu har vi unga blivit "gamla" och sitter i styrelser och är utbildare och som tjatar på de yngre att gå våra kurser och bli radioamatörer. För att underlätta för de unga har vi i ett sista desperat försök sänkt teknikkraven till lägsta möjliga nivå, tagit bort telegrafin, ökat effekten från 10 watt till 1 kw på alla band och erbjuder dessutom veckoslutskurser där en av klubbmedlemmarna är provförrättare och där de unga kan göra flera omprov samma dag tills han eller hon klarar sig.

Utfallet av kurserna blir enligt uppgift från flera klubbar att ungefär 10% kommer igång på radio och håller ut några år för att sedan bli allt mer inaktiva eller sluta med hobbyn helt = låg verkningsgrad.

/Bengt
 
Last edited:
Back
Top