1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MAGNETIC LOOP!

Discussion in 'Antenner och master' started by SM7DYZ, Dec 31, 2011.

 1. SA6APZ

  SA6APZ Well-Known Member

  Jag bodde knappt 400 m från Västkustbanan när jag och kompisarna körde 27 MHz som snabbtelefon mm. Mycket intressant att äntligen fått hela förklaringen till "tågstörningarna". Jag kommer ihåg att kanal 13 (27115 kHz) hade de starkaste störningarna men att störningen återkom på både lägre och högre kanaler med minskad intensitet. Bl.a. på kanal 9 (27115-50=27065 kHz).
   
 2. SM6GXV

  SM6GXV Korsdominant

  1 person likes this.
 3. SM7DYZ

  SM7DYZ Well-Known Member

  Hur går det med Magnetic loop körande?
  Jag tog fram min lopp i dag och körde en del ryska stationer borta i sirbirien ,fick av en i staden Omsk 579 det var bra på 3watt,trodde ej att loopen skulle dra på så låg uttefekt
  detta är på cw,när man tänker efter så är det otroligt att det kan gå det var på 17m,
  14 meter var inte lönt kör bara test på det bandet om söndarna,jag är mycket nöjd med min magnetic loop på ett cyckel hjul Hi!

  Ni får berätta hur det gick för er, kul att veta.
   
  Last edited: Dec 17, 2012
 4. SM7DYZ

  SM7DYZ Well-Known Member

  Jag ser att det har kommit intresse av magnetic igen kul.
  Jag har kört många länder med min loopar,skall göra en ny av koppar rör,så det blir att
  slaglöda, tänkte göra den fyrkantig...

  Stig SM7DYZ
   
  Last edited: May 9, 2013
 5. SM7DYZ

  SM7DYZ Well-Known Member

  Skriver här för att folk skall hitta sidan,sorry.
   
 6. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Jag kan fylla på lite info om vad som hänt med mitt loop bygge, efter att ha provat en 5m lång, 1,6m diameters loop kom jag efter ett tag fram till att den förmodligen var för lång och betedde sig mer som en böjd dipol med samma störnings problem som jag hade på mina andra (vertikal)antenn, dessutom så pass otymplig att den skulle bli mycket svår att montera på ett maströr.
  Jag klippte helt enkelt ner antennen till 3m/2m och använder 3m delen till en 1M loop istället vilket gör den mer hanterlig och väldigt tyst (qrm fri) med denna konstellation fick jag direkt in wspr & qrss stationer jag aldrig hört innan med 8m vertikalen.
  Kondensatorn kommer att styras med den rc servo enl. Denna beskrivning, Magnetic loop remote tune

  jag fick inte kontroll enheten att rotera servot 180 grader så efter att ha bygt 3 st olika fick jag det att funka med denna styrning, http://www.societyofrobots.com/robotforum/index.php?topic=11402.0 med ändringarna som står en bit ner I tråden.

  Kommer att fylla på med mer info och lite bilder när bygger kommit lite längre
   
  2 people like this.
 7. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  3m/2m och använder 3m delen till en 1M
  Förstår inte vad du menar. 3 meter är tydligen omkretsen men vad är 1M?
  Vilket frekvensband upplevde du dessa störfenomen?

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
 8. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  3m koppar rör blir ca 1m diameter (95cm för att vara mer exakt).

  har störst problem på 40m med s7 i störningar följt av 30m och 20m där 30m ligger på en s2 och 20m med s5 i störning och med störning menar jag då knaster från någon grannes elpryl.

  Min erfarenhet är alltså för den som är intresserad av att göra en loop gör den inte för stor, det finns en anledning till att dom kommersiella versionerna (mfj & alex-loop) är dryga metern i diameter.
   
 9. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  BSS de APQ.

  När omkretsen på en loop är kortare än 1/4 våglängd - en del anser 1/10 våglängd (?) - blir loopen "magnetisk". Den får då helt andra egenskaper beträffande riktverkan i närfältet. Detta kanske förklarar varför du upplevde din loop som tystare när du kortat ner den.

  När det gäller loopens egenskaper som sändarantenn betyder en fördubbling av loopens yta en fyrdubbling av strålningsmotståndet. Strålningsmotståndet har ett direkt samband med verkningsgraden.

  När loopens omkrets har samma mått som våglängden - t ex ett quadelement utan parasitelement - blir impedansen omkring 115-ohm (något beroende på trådens längd/diameter-förhållande) och verkningsgraden följaktligen nära 100%.

  Jag är säker på att herrar AOM och AQW kan berätta mera om loopantenner och kanske har andra och bättre förklaringar.

  Lycka till BSS!

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
  Last edited: May 11, 2013
 10. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Bengt, APQ har rätt. Om du vill testa lite olika versioner så finns det en loop-kalkylator online men du kanske redan upptäckt den. Denna kalkylator varnar om du närmar dig eller överstiger en 1/4-våg i omkretsen.
   
 11. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Japp, detta var vad jag förväntade mig när jag kortade ner loopen.

  Experimenterar parallellt med V/H polarisation vilket vad jag kan se följer saga mönster med riktverkan med loopen ståendes och rundstrålande med loopen liggandes.

  73


  Mikael
   
 12. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  En liten uppdatering, plockade fram prylarna från hyllan och monterade ihop dom och det verkar faktisk funka, här är ett litet klipp hur det ser ut just nu, tanken är att servo/kondensator ska monteras ute vid loopen och kontrollenheten inne vid radion, signalöverföring och spänningsmatning kommer ske över en nätverkskabel.

  Många projekt som rullar parallellt vilket gör att man grejar ett tag med en pryl sedan blir den liggandes på hyllan några månader mellan varven, därav långt mellan uppdateringarna.

  https://www.youtube.com/watch?v=lTaEr2p1P_A&feature=youtu.be
   

  Attached Files:

 13. SM7DYZ

  SM7DYZ Well-Known Member

  Hur går det med era magnetiska loppar?

  Stig SM7DYZ
   
 14. SA5BFZ

  SA5BFZ Member

  Hej,

  Är det någon som har koll på för- och nackdelar för en mag loop med flera (två) varv? Den blir ju såklart mindre men blir verkningsgraden lidande? Vill bygga en mag loop med hyffsad prestanda på mitt favoritband, 30m.

  72 Alex
   
 15. SM7PNV

  SM7PNV Well-Known Member

  Hej Alex.
  Det här har diskuterats förut på forumet och svaret var då att, Ja det ger minskad effektivitet.
  Du vill ha så stor area och så stor antennström som möjligt.
  En flervarvsloop verkar inte ge några fördelar annat än att induktansen blir högre jämfört med en lopp med ett varv och samma diameter.
  Det är iof. ibland viktigt med högre induktans eftersom avstämmningskondensatorn då kan vara mindre. Så konstruktionsmässigt kan det vara fördelaktigt men som antenn är en loop mest effektiv om den är ett ett enkelt varv med så stor diameter du kan få plats med.

  Å andra sidan så är en suboptimerad antenn som man verkligen bygger och får upp bättre en än optimerad som aldrig kommer upp :)
  Så gör vad som passar dig bäst skulle jag säga.

  Sen blir en lopp för 30m bandet ju ganska liten så det bör inte vara något problem.
  En mag-loop brukar man göra med en omkrets som är runt en tiondels våglängd. Det blir tre meter. En cirkel med tre meters omkrets har en diameter som är mindre än 1m så det är ju en ganska "smutt" loop som vi säger här i Skåne.
  Du kan labba lite med hur stor du vill loopen skall vara, det är inget som säger at den måste vara en tiondelsv åglängd i omkrets, däremot är övre gränsen en kvarts våglängd.
  Ju närmare en kvarts våglängd desto mindre kan kondensatorn vara, dessutom minskar Q värdet när du närmar dig 1/4 lamda så den blir inte lika smalbandig och får en hög effektivitet.
  Ju mindre omkrets desto mindre effektivitet får du men det kompenserar till viss del av att Q värdet går upp. Med ökat Q värde får du en högre antennström och då fältstyrkan verka var i direkt proportion av arean multiplicerat med antennströmmen (enligt AOM) så avtar effektiviteten visserligen med minskad omkrets men inte i samma utsträckning diametern minskar.
  Det är egentligen det här som gör att mag-loopar är effektiva som små antenner, Q värdet kompenserar genom att transformera upp strömmen.


  //Harry
   
  Last edited: Mar 21, 2016
 16. SA0CNH

  SA0CNH Well-Known Member

  Med flera varv; vill du få loopen att gå ned i frekvens, eller försöka få (lite) bättre verkningsgrad ?
  Seriell vs Parallell koppling ?
   
 17. SA5BFZ

  SA5BFZ Member

  Harry, tack för all info. Då får det nog bli en enkelvarvig loop.

  SA0CNH, tanken var att bygga en tvåvarvig loop kopplad i serie. Detta för att få ner storleken, till kanske en dia på runt 60-70 cm.
   
 18. SM5NFT

  SM5NFT Well-Known Member

  På tal om seriekopplade loopar. PD7MAA har en kul lösning som han kallar för "Travel loop antenna". Genom att koppla två loopar i serie eller parallellt täcker han 80 - 10. Säkert inte helt optimalt vad det gäller effektivitet, men smart om man ha en smidig reseantenn.

  http://pa-11019.blogspot.se/2011/06/travel-loop-antenna.html
   
 19. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Hur ska anpassningen och tuningen utföras för maximal signal från en liten loop för enbart lyssning?
   
 20. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Tror det är det samma, hur var det nu, kopplingsloopen runt 1/5 -del av huvudloopen?

  Detta om du vill behålla de goda egenskaperna hos linkkopplingen, annars kan du ju
  labba med gammamatning eller liknande.
   

Share This Page