Hej Alex.
Det här har diskuterats förut på forumet och svaret var då att, Ja det ger minskad effektivitet.
Du vill ha så stor area och så stor antennström som möjligt.
En flervarvsloop verkar inte ge några fördelar annat än att induktansen blir högre jämfört med en lopp med ett varv och samma diameter.
Det är iof. ibland viktigt med högre induktans eftersom avstämmningskondensatorn då kan vara mindre. Så konstruktionsmässigt kan det vara fördelaktigt men som antenn är en loop mest effektiv om den är ett ett enkelt varv med så stor diameter du kan få plats med.
Å andra sidan så är en suboptimerad antenn som man verkligen bygger och får upp bättre en än optimerad som aldrig kommer upp

Så gör vad som passar dig bäst skulle jag säga.
Sen blir en lopp för 30m bandet ju ganska liten så det bör inte vara något problem.
En mag-loop brukar man göra med en omkrets som är runt en tiondels våglängd. Det blir tre meter. En cirkel med tre meters omkrets har en diameter som är mindre än 1m så det är ju en ganska "smutt" loop som vi säger här i Skåne.
Du kan labba lite med hur stor du vill loopen skall vara, det är inget som säger at den måste vara en tiondelsv åglängd i omkrets, däremot är övre gränsen en kvarts våglängd.
Ju närmare en kvarts våglängd desto mindre kan kondensatorn vara, dessutom minskar Q värdet när du närmar dig 1/4 lamda så den blir inte lika smalbandig och får en hög effektivitet.
Ju mindre omkrets desto mindre effektivitet får du men det kompenserar till viss del av att Q värdet går upp. Med ökat Q värde får du en högre antennström och då fältstyrkan verka var i direkt proportion av arean multiplicerat med antennströmmen (enligt AOM) så avtar effektiviteten visserligen med minskad omkrets men inte i samma utsträckning diametern minskar.
Det är egentligen det här som gör att mag-loopar är effektiva som små antenner, Q värdet kompenserar genom att transformera upp strömmen.
//Harry