Varför CTCSS ?

Mina två Yaesu FT790 (R och R II) har det inte. Men det är inte det.. Det är orden SKALL i stället för BORDE som är fel. Det ÄR en rekommendation och inte en lag.
 
Vore det inte enklare att hantera om man hade en och samma subton rakt över, både på repeatrar och simplex frekvenser, kombinerat med att öppningen sker med dtmf siffra på repeatrar, samma som distriktet man befinnner sig i? Då får man bort störningar i sin station och man öppnar bara den repeater som finns i distriktet man befinner sig i. Man behöver inte in i menyer och krångla för att hitta rätt subton. Jag har inget problem att ändra subton, men det är mycket mer omständigt än att trycka på en dtmf siffra på micen.

Jag har inget problem med att 1750 finns kvar samtidigt heller om någon undrar var jag står i den frågan... :)

Mvh Magnus
 
Hej!

För dom som ligger på samma frekvens i samma distrikt så blir det ett lyft att ha möjligheten att välja vilken repeater man vill öppna. (med hjälp av olika CTCSS ) om man skulle råka bo mitt emellan.



mvh Håkan
 
Alla har inte DTMF på alla apparater. Speciellt inte jag... :rolleyes:

Om alla repeatrar sänder samma subton så är ju störningarna vid passning tillbaka i alla fall... :confused:
 
Jo, men i ett sånt läge hjälper subton bara vid öppning, det blir fortfarande interferens med den andra repeatern om någon öppnar den, när den första håller brusspärren öppen redan. Det bästa kanske vore att koordinera bättre, men det kanske är svårt i efterhand...
 
Jo, men i ett sånt läge hjälper subton bara vid öppning, det blir fortfarande interferens med den andra repeatern om någon öppnar den, när den första håller brusspärren öppen redan.

Att subtone inte hindrar att en stark repeater att störa en annan står redan klart. Poängen är att man kan bevaka en den starka repeatern utan att den svaga "tvjuvöppnar" radon så det brusar och låter och att man till slut tröttnar på oväsendet och stänger av. Med nuvarande rekomendation uppnår man detta. Ja i alla fall om alla rättar sig efter det och inte bara säger att det är en rekomendation och kör på som vanligt...
 
hej hej

nu kan vi glömma alt prat om repeatere med ctss toner

det er redan kört

amatörerne har svaret NO GOOD

stendödt på vhf och uhf

ju man tackar (et förslag mere öka kontesterne - minska certifikat prov till 3 alternativ 1x2 )

där ar totalt kaos på bandplanen
 
Ja CTCSS är nog bra att skylla på.

Här körs det som det alltid har gjorts. Alltså bred FM och med 1750. Dock ingen aktivitet ändå..
 
hej anders

hört tales om virus-effekten...
vi var nogra få amatörer som varnade för just den effekten
men ingen lyssnade
samma sak händer nu på hf ( bandplanerne följs inte- nogra hoppar til pr bandet andra slutar)
totalt kaos vem kan vi tacka för detta )
 
Tja, kanaltrafiken på VHF/UHF har ju jobbat på att avveckla sig själv under lång tid, nu är målet nästan nått... Det var verkligen inte ofta förr i tiden som det var betydande problem med överlappande repeaters, så vilket problem var det som skulle lösas med CTCSS? Blev bara ytterligare en spik i kistan...
Likaså 12.5kHz kanaldelning, modulationsindex gick i botten och därmed räckvidden. När vi istället behövde just räckvidd för öka den minimala trafiken och hålla intresset vid liv, fick vi istället dubbelt utrymme för obefintlig trafik och en betydligt sämre räckvidd.
Repeatern var en gång en trevlig samlingspunkt, men idag är den ingenting. FM kanaltrafik, tack för det som varit och R.I.P.
 
Här är inte CTCSS genomfört. Inte ens NFM. Trots detta är det mest tyst. Hur är det möjligt? Kan det vara avskaffandet av CW-kravet? För det verkar ju varken ha med CTCSS och NFM att göra... :confused:
 
I takt med att repeatrarna blev fler blev trafiken mindre. Anledningen till att repeatrarna blev fler var att trafiken var för hög på de få repeatrar som fanns i regionen från början. Folk tröttnade på att lyssna på all skit. Så var det här i Skåne i mitten av 70-talet. Ett gäng i Malmö startade sin repeater och vi här i Lund startade vår egen för att få lugn och ro. Det fanns några sådana lokala repeatrar till.

Samtidigt som repeatrarna blev fler avfolkades den seriösa delen av bandet och de som förr körde simplex med horisontella yagiantenner kom att införskaffa allehanda avlagda Taxi-stationer eller första generationen plastradio för att köra kanaltrafik. För att nå repeatrarna behövdes ju inte mer än en kort pinne eller en trådstump i gardinstången.

Sakta men säkert minskade trafiken och när så mobiltelefonen blev var mans egendom så blev det tämligen tyst på kanalerna. Vi som bor här i Malmö/Lund/Köpenhamnsområdet och har utomhusantenner kan notera att det finns en eller flera repeatrar på nästan alla repeaterkanaler både på 2 m och 70 cm. Om man analyserar trafikintensiteten så kommer man fram till slutsatsen att de flesta repeatrarna är tysta dygnet runt. Det finns tre trafiktoppar. Tidig morgon då folk kör till jobbet, en stund på eftermiddagen när de kör hem samt sen kväll.

På varje repeater finns samma lilla gäng om 2-5 personer som kör ungefär samma grammofonskiva varje dag. Många små grupper som inte verkar vilja gå över gränserna och prata med okända.

Här i vår region är vi ett gäng om 7 personer som träffas på en icke kanalindelad simplexfrekvens och kör AM och med horisontella riktbara antenner. Det fungerar bra och räckvidden är mer än tillräcklig för att köra "långväga" stationer 10-20 mil bort. Repeatrar är dock bra som snabbtelefon och då kanske olika typer av tonselektiv är bra.
 
Mina gamla motorolastationer måste man koppla upp mot en laptop för att ändra subton... blir lite trafikfarligt...
 
Likaså 12.5kHz kanaldelning, modulationsindex gick i botten och därmed räckvidden.

Säger man att räckvidden blir sämre har man missat poängen med att man kan ha smalare filter, vilket sänker FM-bruströskeln och ökar räckvidden. Prova en riktig radio som inte snålat in med filter utan verkligen har ett smalare filter när man sätter den i smalt läge så ska du nog få ändra uppfattning. Den som vill experimentera kan sätta in ännu ett snäpp smalare filter med gott resultat. Perfekt när man vill köra långdistans.

Att kanaltrafiken minskat hände innan smalband och ctcss. Minskningen beror enbart på internet, mobiltelefon och kabel-TV som gjort att människor kan fördriva tiden på annat sätt än sin gamla hobby. Detta har drabbat alla typer av föreningsaktiviteter i samhället.

Mvh /Per
 
Spiken i kistan kom naturligtvis när det blev fritt fram för vem som helst att sätta upp en repeater. Tidigare krävdes ju att det fanns ett geografiskt behov för att man skulle få tillstånd från televerket.
När det sedan blev fritt dök det upp en mängd repeatrar. Var och en satt och lyssnade på sin egen repeater. Det är inte så konstigt att trafiken dog ut då.
Jag tycker att initiativet med AM låter intressant. Man kanske skulle försöka bli lite aktiv. Om bollen väl kommer i rullning kanske det kan bli många som hänger på.
 
Hur kan det vara att så enormt många radiamatörer som borde haft de tekniska kunskaperna, inte begriper vad fördelarna med CTCSS är? Man kan inget heller om bandbredder och känslighet.

Framförallt långvariga AMATÖRER som har gått "den svårare certifikatsskolan" verkar ju inte ha fattat ett dugg?

Jag är faktiskt besviken över radioamatörkåren. Framförallt alla de som borde kunna, men som inte kan, men tror att de kan, förstör för hobbyn så enormt mycket.

Det är tur att ni inte märks i etern, utan för det mesta bara håller till på internet.



(Bara du som känner dig träffad skall känna dig träffad)

73 de sm7yes
 
Finns det någon som överhuvudtaget tror att de rekommendationer som finns för FM trafik numera, dvs 12,5 kHz kanaldelning, +-2,5 kHz deviation och att alltid sända subton 88,5 Hz ifall inget annat krävs, skulle åtlydas, eller ens vetas om, kunnas eller bry sig om av någon? Nej lika lite som att det rekommenderas att de som kör Morse med CW sändare bör ligga på samma frekvens, de kör fortfarande semiduplex och upptar onödig banbredd.

Att FM trafiken minskat å kraftigt beror förstås på övergången från 50 kHz kanaler med +-15 kHz deviation till 25 kHz kanaler och +-5 kHz deviation. Och att man då detta skedde för 35 år sedan oxo avkrävdes att äga en 1750 Hz generator, svårt....

CTCSS är enbart till för den enskilde radioamatörens bekvämlighet, om alla sänder subton finns nämligen möjlighet att göra sin mottagare selektiv för FM voice istället för störningar.

Någon nämnde modulationsindex. det är kvoten mellan deviation och modulationsfrekvens. Dvs säger vi en kHz i micken och sändaren devierar +-1 kHz så är modultionsindex 1. Vi får då om vi eftersträvar modulationsindex 1 en med modulationsfrekvensen stigande deviation, även kallat preemphais.

Idag kör många modulationsindex 0,1 oavsett FM system, andra kör 3 i modulationsindex.

På 29 MHz FM förekommer e som hörs över 5 kanaler, minst. Medan andra sänder subton som är starkare än talet.

Hur kan FM var så svårt?

Många tycker att det går att sända FM med radion kvar i fickan.

Mer kunskap i FM? ja kanske n lösning.

De
SM4FPD
 
Back
Top