Svarta listan

Fy fasen

Skriver man bara fasen, förväntas betydelsen av en av faserna i ett trefassystem. Eller t.om. ett enfas vägguttag.

Definitivt inte en fasförskjutning mellan spänning och ström när mer en ren resistans är inblandad. Utan även spolar och kondensatorer i olika varianter. Cos φ, (nämnt som cos (v) i tidigare inlägg), avser endast en rent sinusformad växelspänning. Inte den störningsdimma och obalans i de trefassystem, vi omger oss med. Speciellt den tredje övertonen är en elak f-n.
I denna värld byter cos φ namn till Effektfaktor. eftersom elvärlden inte längre är linjär som idealfallet enligt skolboken. Det är ju denna värld, som skapar elände för oss radioamatörer, speciellt på kortvågen. Kommer t.ex. ihåg den plastsvets på mitten av 70-talet, som störde rejält på 20-meter några km från mig. Den härjade hos Tarkett i Hanaskog.
Övertoner kan ställa till det.
Problemet är främst industriellt, men uppträder mer och mer, även hos den enskilde elkonsumenten.

Det finns möjligheter att mäta elförbrukningen hos enskilda konsumentprodukter, allt ifrån en "Fluke"-lösning på en halv 100-tusen lapp, till vägguttags-El-mätare från Kjell & Co (PM300) för 179 kr. Nedan följer lite info om den sistnämndes prestanda:

Specifikationer:

- 230V - 50Hz 16A

- Drivs med 2st 1,5V batterier (medföljer)

- Visar Volt, Voltampere, Watt, Ampere, Hertz, Effektfaktor, Energi-KWh

- Mätområden: 190V-276V, 0VA-4416VA, 0,02A - 16A

- Visar maxeffekt och klockslaget för detta under mätintervallen

- Visar totaltid som apparaten varit ansluten och i drift

- Visar totalt antal kilowattimmar som apparaten varit ansluten

- Visar kostnaden, i kronor, som blivit under den tid apparaten varit ansluten

- Visar tid och veckodag

- Möjlighet att pogrammera energimätaren med olika kilowattimmekostnader (differentierad eltaxa) och klockslag.

- Inställning av maxbelastning - varning vid inställd maxbelastning.


Visst kostar diverse "viloströmmar" från konsumentprodukter, lite extra pengar som märks speciellt per årsbasis. Det går att reducera dem med timers, grenuttagsströmställare, m.m.
Men, det är ju det som är tjusningen med välfärd.

Alternativet, att sitta på en upp- och nervänd läskback i en omöblerad lägenhet, tittandes mot en vägg, under kvällstid i totalt mörker. Att äta kalla konserver dagligen,eftersom all el är bortvald av ideologiska skäl. De senaste meningarna, avser en nästintill idealisk anpassning till någon nollvision inom elförbrukning.
Personligen bidrar jag till lägre miljöpåverkan på olika sätt, men någonstans går nog gränsen.

Kanske kan en "Svart lista" ha betydelse. Men var ska den förvaras, uppdateras och spridas till gemene man?
Kanske hos Konsumentverket?. Frågan är om den skulle få betydelse som framförallt ett påtryckningsmedel gentemot producenterna. Att bara låta denna lista vara tillgänglig för oss Hams, får nog en marginell betydelse ur nationell störningssynpunkt.
Vi är ju så få till antal.

Det stora problemet är nog framför allt kortminnet hos den enskilde konsumenten.
Att nästa dag, köpa det som fördömdes en kort tid innan publikt (t.ex PLUS-program och dyl.), är inte ovanligt.
 
Last edited:
Ja det gäller att hålla ordning på begreppen, skiver man: "grej med moj" får man svar därefter....
Vi har ett språk, vi har en internationell standard, SI, som hjälper oss att förstå. Misshandlar vi språket blir det misförstånd.

Effektfaktor:
Jag menar att om vi skall ta hänsyn till effektfaktorn, produktens fasvridning, då är det få som kan mäta själva med de instrument som finns hos en radioamatör. Vi kan lika gärna se de här små energitjuvarna som resistiva. Men nästan alla saker vi kopplar till växelspänningsnätet har mer eller mindre stor "missanpassning". Större saker har krav på sig att ha kontroll över effektfaktorn vi finner att större nätaggragat är fasfaktorkorrigerade. Men aldrig helt.

Beklagar att jag räknade fel på årsenegrin.

Till dig SM7HPD så tycker jag inte det är någon tjusning att betala något man inte har nytta av, eller som förstör vår värld mer än nödvändigt. Det är mer en tjusning att göra något åt saker och ting i egenskap av tekniker. Ser man fråamåt på saken och om utvecklingen får pågå i samma takt som nu lär vi få betala för både onödig energi, kanske 1000 per år och på köpet få ännu mer och mer störningar.

Obs att jag gör en koppling mellan onödig energiförbrukning och störningar.
Är det njutbart att få mer störningar?

Visst är det roligt med alla nya eleketroniska produkter, men....

Jag tror att de flesta skulle sitta på en drickback om de slapp störningar.......i alla fall om de försöker köra radio. Det skulle jag, kanske två stackade och kanske en liten dyna dock som modifiering.

Detta med 1 Watt, som EU förslaget säger skulle vara maximaal stby effekt, i framtiden kommer dock det att finnas kanske 50 st sådana 1 Wattare om det i dag finns 10 till 20 st i ett hushåll. Så EU regeln kommer bara att bromsa utvecklingen, och den ökande nersmutsningen med störningar.

Ang Svarta listan så behöver vi bara en person som åtar sig att skriva ner de produkter som någon klagat på. Ungefär som SM7xxx gjorde för länge sedan. Man publicerar listan då och då, så att de som tänker gå ut och handla en sak kan skriva ut listan och ha med.
Alla mejlar sitt bidrag till den utvalde.
Om den sedan finns på SSA hemsida, ja då kanske det krävs mer tyngd i listan dvs officiella mätningar som kan styrkas, mot CE kraven.


Till allt detta kommer sedan att vi måste ha AC för att pumpa ut värmen av alla stby effekt, den drar oxo ström och stör i radio... Kanske AC:n har stby förbnrukning oxo...
 
Datorerna hemma står nog och drar en massa ström fast man har stängt av den från skrivbordet, man ser hur lysdioderna för LAN står och blinkar... och fläkten i nätaggregatet snurrar... Men jag har aldrig kollat effektförbrukningen. Är vi däremot bortresta minst två dagar/nätter brukar vi dock alltid stänga av allt som inte behöver vara på standby, typ datorer, video TV m.m. utom någon klockradio.

Enklast är att använda grendosor med strömbrytare.

Svårt säga hur stor besparing det blir, men troligen några kronor per månad.

Datorerna, minst en (servern) men oftast ytterligare en, får stå på och alstra värme i schacket. Elementet kan vara avstängt utom de få dagar då kvicksilvret kryper ner under sisådär -15 grader.

TV-DVD-digitalboxen-mm har jag kopplat till ett grenuttag som går via en radiostyrd strömbrytare. Strömbrytaren drar förvisso något lite, men sannolikt mycket mindre än 4-5 apparater i standbyläge. Dessutom enkelt och bekvämt att slå på och av.
 
Är det inte så att vi är en skara nördar som "vanligt folk" fullkomligt struntar i, och är det någon som bryr sig så är det för att vi stör stereon, har "konstiga" saker på taket, i träden eller i fönstren?

Det enda som - vad jag tror - kan få till stånd en ändring på att omfattningen på den "störande" utrustningen" som finns i dag, skall minska är att det händer en olycka med dödlig utgång pga av att annan utrustning blivit störd.

Den svarta listan är utmärkt, en bas med undermålig utrustning som borde få eventuella tillverkare att harkla sig, när det är "dags"
 
Ytterligare en tillkommande sak att lägga till på listan är dom "switchande" slutstegen som sitter i allt fler av de modernare stereoanläggningarna, klass-D och klass-T där slutstegen (som jobbar ofta runt 100-300kHz och ofta frisvängande) lägger en fin brusmatta över hela kortvågsbandet även om det är tämligen väl filtrerat, långa högtalarkablar hjälper till att få ut störningarna..
 
Jag tycker störningsproblemen har minskt kraftigt på senaste tid.
Har de som lider av störningar resignerat och gett upp?
Finns inget mer behov av att komma tillrätta med problemet?

Att någon msåte ta tag i saken är ett måste, och detta kräver att någon jobbar idellet, och som dessutom har stor kunskap, både tekniken och hur man gör mot myndigheter etc.
Större föreningar som RSGB ARRL DARF har väl möjlighet att avlöna en sådan här tjänst.

Samarbete med andra tycker jag vore en lösning.
Andra som har intresse av onödig eleketromagnetisk strålning är alla som vill köra radio och de som inte tål strålningen. Dags att ta elallergiker på allvar, de är inte dumma, faktiskt, de störs ju av det vi störs av, onödiga eleketromagentiska fält. De funkar som en mänsklig EMC detektor.

Även om man tycker att det "bara" är psykologiskt så störs de.... Depression, psykopati, autism, etc är oxo "bara" psykologiska sjukdomar. Verkligheten finns där. Dödligt farliga sjukdomar.

Radioamatörer
Komradioanvändare
Försvaret
FRO
FRA
Elallergiker
PTS som ju helst vill sälja störnigsfria frekvenser
Tidningar som gör sak av ärendena
Opininonskapande
Miljö, då störningar ofta är ett tecken på att onödig energi konsumeras bara för att alstra eleketromagnetisk strålning. Avstängda störande apparater blir ju varma....

Säkert kan listan göras länge, men jobbet att ta allt detta är minst ett avlönat heltidsjobb.

Bara att ge upp och flytta från störningarna

En svarta lista kunde man dock göra upp utan teknisk underbyggnad och med bara rent praktiska erfarenheter. Det borde inte vara mer jobb än vad som gjordes med TV under 60 o 70 talet, som var störningskänsliga förr. en penisonerad radioamatör som kan sammaställa saken.
 
Jag tycker störningsproblemen har minskt kraftigt på senaste tid.
Har de som lider av störningar resignerat och gett upp?
Finns inget mer behov av att komma tillrätta med problemet?


I går visade de på plus "fördelarna" med lågenergilamporna och att de gamla glödlamporna succesivt ska fasas ut. Efter programmet fanns tillfälle att chatta med en person från energimyndigheten (tror jag det var), jag tänkte gå in och ställa frågan hur han ser på detta med att energilampor stör radiomottagning. Tyvär så kom annat emellan (telefon) så jag fick aldrig chansen att göra detta.
 
Det var det, PLUS, som inspirerade mig till dessa rader i förra inlägget:

"Miljö, då störningar ofta är ett tecken på att onödig energi konsumeras bara för att alstra eleketromagnetisk strålning. Avstängda störande apparater blir ju varma...."

Men man visade oxo att flera apparater drar bara 0,3 watt eller väldigt lite i stby. Med EU regeln som kommer, där max 1 watt tillåts i stby ström, kommer vi att få tio miljoner nya eleketroniska saker som drar 1 watt i Stby istället för noll komma ingenting. Dvs bäddat för ännu mer störningar. Ingen tillverkare kommer att lägga krut på att få ner stby strömmen. Kravet borde ha varit fullt realistiska 0,1 watt.

Till allt detta kommer så klart ströningar från apparater i drift.

Tänk förr när grannen körde sin borrmaksin och det blev störnigar, som dock förvann snart, när hålet var borrat, man retade sig på detta, men så var det tyst i en vecka, och idag är det 1000ggr värre. Så nog var det bättre förr.
 
jovisst, håller med dig roy!

Nu är det mesta kopplat till grendosor med strömbrytare så allt stängs av när man är bortrest, man får ju krypa under bänkar och bord för att komma åt så lite besvär får man och ont i ryggen.

Något som har visat sig är att några av grendosorna jag har köpt under åren har rätt dåliga strömbrytare, vissa har gått sönder redan efter 4-5 gånger... och det är inte lågprisgrejer jag talar om.. snacka om dålig kvalité idag..
 
Jo det bvar bättre förr då höll en strömbrytare.
Jag hade en story om att lampan i en sådan strömbrytare störde väldigt kraftigt i radio. S9 på alla QRG.
Svårt att hitta ett sådant fel.
Så köp sladdosor utan lyse i strömbrytaren.
Eller hellre bygg en själv som gärna kan sitta lite bekvämare.
Ofta sitter ju huvdbrytaren i elcentralen bra åtkomlig, bryt där och kör på bilbatteri när det gäller amtörradio. man har då en egen central för värmen som förhoppningsvis inte stör. ur na får grannen att bryta sin elcentral är en annan story
 
Jo det var bättre förr då höll en strömbrytare.
Jag hade en story om att lampan i en sådan strömbrytare störde väldigt kraftigt i radio. S9 på alla QRG. Svårt att hitta ett sådant fel.

Glimlampan som störde? Nu finns det strömbrytare med fjärrkontroll (tre olika kanaler, 1000 Watt per strbr.) sen kan man slänga undan grendosan bakom byrån... :)
 
Glimlampan som störde? Nu finns det strömbrytare med fjärrkontroll (tre olika kanaler, 1000 Watt per strbr.) sen kan man slänga undan grendosan bakom byrån... :)

Men de står väl också i standby, de behöver ju lite kräm kvar för att kunna slås på igen eller hur? Jag undrar om inte de själva tar mera ström än anslutna apparater i stby-läge? Hugget som stucket?
 
Jag har sådana trådlösa grejer oxch skall nån gång mäta upp dem, visst har de en stby ström. Gssningsvis 0,5 Watt.
Med 8 st sådan blir det lite ändå.
Men kanden stänga av TV-bänken med kanske 10 Watt stby så...
 
Men de står väl också i standby, de behöver ju lite kräm kvar för att kunna slås på igen eller hur? Jag undrar om inte de själva tar mera ström än anslutna apparater i stby-läge? Hugget som stucket?
Nja...jag ska testa förbrukningen, fick en sats i present för ett tag sedan, men jag skulle tippa att de är rätt snåla. Digitalbox i stby tar ~8 Watt det har jag testat en gång. Video-maskinen måste ha lite kräm för att minnas tiden...kanalerna kanske fastnar ändå.
 
OK tar den inte så mycket ström i standby kan ju vara intressant att köpa och testa, släcka grannens belysning ;) och förhoppningsvis spara lite på ryggen..
 
OK tar den inte så mycket ström i standby kan ju vara intressant att köpa och testa, släcka grannens belysning ;) och förhoppningsvis spara lite på ryggen..
Hej igen!
Jag har gjort mätning nu.
Fabrikat: Proove AB.
Mätresultat: 14,5 mA vid 230 Volt = 3,22Watt.
Räckvidd på fjärrkontroll cirka 25 meter. Klarar grannen sig? :D
/Ingvar

PS. ingen störningskontroll utförd...:p
 
Det var allt ganska mycket det. Har man som jag 8 st så närmar vi oss vad en 25 watts lampa drar, dygnet runt dessutom.
Vi har då 600 Wh per dygn, dvs 0,6 kWh
På ett år 219 kWh, det låter mycket har jag räknat fel?
Men dessa spar ju lyset och andra stby strömmar, som man kanske stänger av med dem. Bekämligheten kanske har ett pris, samt att man kan stänga av störningar fjärrstyrt när HF-radion skall på.
 
Det var allt ganska mycket det. Har man som jag 8 st så närmar vi oss vad en 25 watts lampa drar, dygnet runt dessutom.
Vi har då 600 Wh per dygn, dvs 0,6 kWh
På ett år 219 kWh, det låter mycket har jag räknat fel?
Men dessa spar ju lyset och andra stby strömmar, som man kanske stänger av med dem. Bekämligheten kanske har ett pris, samt att man kan stänga av störningar fjärrstyrt när HF-radion skall på.


Nej du har inte räknat fel Roy, på årsmötet i Vårgårda hade jag ett föredrag om "Energitjyvar", och räknade på hur mycket vi betalar i STBY-energi.

Det som gör att det blir ganska mycket på ett år är att det är ca 8700 timmar på ett år. Man kan då ha ett överslag att en watt som står på ett år kostar ca 10 kr om elpriser är lite mer än en krona för en kWh. Så en 25 W-lampa kostar ca 250 kr / år att lysa.

Räkna gärna vad kostar det att ha alla datorprylar igång ... med nätverk router modem etc etc så kommer många upp i en årskostnad på el runt 3500 kr, bara på att ha det mesta på "tomgång" ...
 
Men idag är tydligen den elektriska enegrin för billig, då man ser många slöserier, byggarbetsplatser står på hela helgerna, och där är det tal om 100 kWatt i lyse, utelampor glöms på villor, datorer står på 8 timmar per kväll, och man köper kylaggregat för det blir för varmt inne vår sommar höst.
Så till din beräkning SM7MCD om datorn som kostar 3500 kr per år få vi lägga AC drift.
Nej fram för dyrare ström!
Visst skojar jag, vill så klart inte betala mer, men slösar folk och företag på det sätt som nu görs kommer givetvis detta att betyda att politker tycker att det är för billigt.

Klart är dock att mycket lysen står på för att avskräcka inbrott, exvis på industriområden. kanske ett kärnkraftverk går åt till detta. ett dyrt sätt att låta tjuvarna vara ute. Men varför då inte låsa in tjuvarna istället.

Efterssom el numera är en handelsvara generar det skatteintäckter, vinster etc. och ingen vill att förbruket minskar, förutom att man säger det i miljöns namn... PLATTITYDER .

Men visst kan vi göra något åt vår egen elräkning. Utgångspunkten för den här tråden var störningar, men återigen menar jag att störningar är proptionella mot stby förbrukningen. Därför är stby ström, och onödig energiförbrukning lika med mer störningar.

Men visst är det bekvämt med el..... skönt och varm kan det oxo vara. eller helt enkelt underbart. Ved vore sämre.
 
Back
Top