Svarta listan

OK! och vad ska vi göra av alla fasta kostnader i elfrågan? Snart kommer det väl en ny avgift och moms på den...

Åter till störningar!
 
Men idag är tydligen den elektriska enegrin för billig, då man ser många slöserier, byggarbetsplatser står på hela helgerna, och där är det tal om 100 kWatt i lyse, utelampor glöms på villor, datorer står på 8 timmar per kväll, och man köper kylaggregat för det blir för varmt inne vår sommar höst.

Visst är det så, kan någon tänka sig att man lämnar bilen på tomgång på kvällen då den skall ändå skall startas i morgon ... helt otänkbart, bortsett för stöldrisken så är bensinen för dyr.
Hade elen kostat 5 - 10 kr/kWh så hade lamporna varit släckta och datorerna utloggade då ingen använder prylarna.

Lite OT kanske, men man kan se det så, att skicka ut störningar kostar oxo energi, och vem betalar???
 
Last edited:
Vi betalar alla för att generara onödiga störningar.
Idag på Text TV fann vi att EU tänker inför restiktioner mot glödlampor. Då de ger mest värme som vi inte behvöer, eller måste betala för att kyla ner med AC.
Första tiden blir 25 och 40 watts lampor tillåtna, men efterhand skall alla glöd ljus bort.
Lampor utomhus!! och billampor undantas.

Att billampor undantas kan väl ha sin förklaring, dock finns ju LED till allt på bilen redan nu utom strålkastare. Stålkastere kan ju esättas av Xenon ljus vilka drar avsevärt mindre ström och lyser bättre.

Utomhuslampor är konstigt att man tillåter, där ju värmen till ingen nytta alls?
Men tänker man på gatlampor etc och menar även Hg lampor Natrium lampor etc så finns väl förklaringen där.

Varför man riktar sig mot "matta" lampor är konstigt, dvs som jag tolkar det innermatterade glödlampor som vi har i våra inomhusbelysningar, dvs de man inte ser glödtråden i. Kanske de har sämre verkningsgrad än klara lampor?

Då är frågan om man skall börja hamstra 100 watt E27 lampor då?

Det skall bli mycket kul att följa utvecklingen av allt bättre LED ljus, och hur de får bort störningar från driveleketroniken.
 
Med risk för offtopic, vanliga glödlampor bidrar ju i viss mån till uppvärmningen inomhus, det mesta av ljuset är ju ändå en massa värme. Är det en myt eller ej?.

Utomhus kan man ju lika gärna ha energilampor tycker jag.
 
Det skall bli mycket kul att följa utvecklingen av allt bättre LED ljus, och hur de får bort störningar från drivelektroniken.
Alstrar lågenergilamporna mycket störningar? De räknar kanske med att det drunknar bland andra störningar? Jag tycker att lågenergilamporna ger för dåligt ljus. Dessutom tar det en stund innan de "fått upp farten".
Tidningarna skriver om halogenlampor, men de är väl inte direkt effektsnåla?
De där EU-människorna behöver resa norrut och se hur mycket ljus som behövs här uppe i Norden. De vanliga glödlamporna värmer ju också, och det behövs ju här i norr.
LED-lampor ger ett kallt ljus och kan inte ersätta vanliga glödlampor i alla lägen. Thomas Alva Edison vrider sig nog i sin grav...:eek:

LÃ¥genergilampa - Wikipedia

Suck! Sånt misstag att Sverige gick med i EU!
/Ingvar
 
Last edited:
Jo visst bidrar glödlampor till uppvärmningen av huset, SM5KRI, men i många EU länder behöver man då vädra ut denna värme. Det gör vi ju i SM oxo under en del av året.
eller till och med kör en AC för att dra ut överskottsvärmet.
Skall vi värma huset gör värmepumpen det för en fjärdedel av ineffekten...
På vår verkstad har har vi taket fullt av lysrör och en massa instrument som alstrar värme, vi måste köra AC under större delen av året även vintern. Skulle det vara glödlampor blev den effekten ännu större.

Att hallampor stör mycket i radio, det skall vi komma ihåg.... är det en sporthall, Tennishall eller en saluhall?
 
Idiotiska lagar

Jo visst bidrar glödlampor till uppvärmningen av huset, SM5KRI, men i många EU länder behöver man då vädra ut denna värme.

Ja, med effektslukande luftkonditionering! :eek:
Nu talar jag om bostäder! Inte fabriker och verkstäder!
Men på sommarmånaderna har vi både mer ljus och värme utifrån. Varför ska vi då straffas med kyla och mörker under vintermånaderna? Med vanliga glödlampor får vi ju ett tillskott av detta, dvs. en kompensation! Jämför inte Sverige med länder söderut! Det är just det som EU-gubbarna missar! Nej, de nya skitlamporna kan vi ha utomhus i kylan! :o
Det är väl bättre om folk använder det som de tycker är bäst? Stifta lagar om lampor...baah...man undrar om "hissen går ända upp"?
/Ingvar
 
Last edited:
"Det är väl bättre om folk använder det som de tycker är bäst? Stifta lagar om lampor...baah...man undrar om "hissen går ända upp"?
/Ingvar"


Och visst kommer folk att tycka lågenergilampor är bäst när kWtimmen kostar 15 kr.
Och visst förstår EU gubbarna inte hur vi har det här i kyliga nord. Exvis varför vi behvöer mer energi för att hålla oss varma. Nej hela EU är samma, allt skall vara lika, en svensk skall inte dra mer eneregi än en Spansk. Det skall vara samma radie på en bananböj i alla länder.
Fint med en förklaring på Halleffekten oxo...
Tänk vad mycket vi lär oss här.
 
Och visst förstår EU gubbarna inte hur vi har det här i kyliga nord. Exvis varför vi behöver mer energi för att hålla oss varma. Nej hela EU är samma, allt skall vara lika, en svensk skall inte dra mer energi än en Spansk.
Vi kanske ska ta och bjuda in en EU-delegation att övernatta i ishotellet i Jukkasjärvi - utan skinnfällar och stoppade madrasser.

Jag förstår inte varför de skandinaviska representanterna i EU inte informerar om att i stort sett alla moderna byggnader i vår del av Europa är mycket väl isolerade och har någon form av temperaturreglering, så att vi verkligen drar nytta av den extra uppvärmningen från glödlampor och elektriska apparater höst, vinter och vår.

Och inte har man heller tänkt tanken om dagens lågenergilampor fullt ut. Hur ser miljöaspekten egentligen ut vid tillverkning och retur? För att inte tala om den den tickande miiljöbomb som tråden egentligen handlar om - EMC Emission.

73 / Göstha
 
Att man undantar utomhusbelysning beror även på att flera sk. lågenergilampor lyser dåligt om de är kalla.

Att vi har nytta av lampvärmen är till stor del en myt, värmen hamnar på alldeles fel plats för att det skall rättfärdiga den låga verkningsgraden hos glödlampan.

Flera lampkonstruktioner är av den typen att de inte drar sinusformad ström, har vi då många av dessa så får vi problem med mycket övertoner i elnätet. Det har blivit bättre och det finns lösningar där man delar upp strömförbrukningen i tiden och pulsar lampströmmen så att det blir nästan sinusformad ström till lampan.

Det finns exempel på hotell som bytt alla sina lampor och där sedan brandlarm, etc. har "stannat" för att övertonshalten varit så hög. Ibland har det tom varit mer energi i övertonerna än det är i grundtonen.

De LED-lampor med styrning som jag sett och provat var bra och hade inga större störningar, däremot var de otroligt HF-känsliga och blinkar gärna i takt till både cw- och ssb-modulation ... vilket kan vara ett lika stort problem för oss ...
 
SM7CZR/Ingvar skrev:
"Det är väl bättre om folk använder det som de tycker är bäst? Stifta lagar om lampor...baah...man undrar om "hissen går ända upp"?"

Nääh, för att komma till maskinrummet, där intelligensen (PLC`n) sitter, måste man nästan alltid gå till fots en våning till. Åtminstone avseende gamla hissinstallationer, såsom gubbar och en och annan gumma i EU-parlamentet.
 
Last edited:
Kanske vi kan se något positivt, ett förbud mot glödlampor kommer kanske, att tvinga tillverkare att utveckla nya saker för belysning. nya ljuskällor, LED är ju ett bra steg i rätt riktning.
En dag kommer vi att säga: tänk att vi för tio år sedan satt och lyste med en glödande tråd.
Liksom vi idag säger: tänk att man förr lyste med en oljelampa eller en vedbrasa.
Det gick att utveckla en atombomb, då bör det går att utveckla lyse med 100 procent verkningsgrad oxo.
Tyvärr verkar det som att det behövs politiskt press, förbud lagar, krav etc för att få riktig fart på utvecklingen.

Men som SM7MCD skriver så måste ju moderna ljuskällor och andra elförbrukare ha minsta möjliga fasvridnuing av ström mot spänningen för att minska stördimman.
En LED har fasvridning, och med säg tusen LED-ljuskällor i kåken så är vi där igen.

Effekt LED kräver konstant ström, exvis de kraftigaste 900mA och några Volt, det krävs därför switchad eleketronik som gör detta med stor noggrannhet. Eleketronik som stör orsakar harmoncis på elnätet, etc. Eller låer sig störas av sändare, och i värsta fall ger ööverström eller blinkar. Kanske finns framtid för transformator med järn, strömreglerande järntrafos borde få en ny framtid.

Kraven på fasvridning finns bara på grejer med hög effekt idag.
Köper vi ett modernt PA som är CE märkt har det en nätdel som är fasfaktorkorrigerad, men inte tio stycken hundraWats förbrukare.

Den här tråden gäller ju störningar, något som är en energifråga, belysningsfråga etc.
Onödiga stby effekter stör radio.
Har vi några kul ideer om just belysning med LED, metoder att alstra LED drivning etc här.
Det brukar gå att få fram så fina ideer med en sådan här hjärnstyrka.

Är det någon som kommer att hamstra 100 Watts glödlampor???
 
Verkar som att det är läge att endera gå över helt på DC eller har två separata lågspänningsnät. :D
 
Med likspänningsnät, kan man tillåta större spänningsfall, de switchade nätaggregaten blir oxo billigare, och kan funka för spänning från exvis 100 - 300 Volt.
Nätägaren kan använda billiga ledningar, nätagg blir billigare.
Vi får ännu större nätförluster, men det betalar energiköparen gärna, det är ju bara att fakturera för det som försvinner i näten, det gör man redan men ett större går säkert hem bara man får ner anläggnigskostnaderna.
Idag går halva energiproduktionen till förluster i elnätet. Så Sveriges största elförbrukare är elnätet.
Varfär tvingas nätägarna inte till att dimensionera upp nätet då?
Med likspänningsnät måste nästan all eleketrisk utrustning bytas ut, det skulle generera stora BNP.

Efterssom allt gammalt kommer tillbaka så är detta vad vi kan vänta oss.
 
Back
Top