1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Icom 765

Discussion in 'Sändare och mottagare' started by Calle, Dec 7, 2018.

  1. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Roy Nordqvist
    15 sep. 2019 16:32


    till mig
    [​IMG]

    HEJ!
    D45 skall leda enbart vid sändning, Har du spänning på båda sidor om denna finns något fel.
    D46 Skall endast leda vid TRV (transveter aktiverad), du kan börja med tt klippa D46, den behövs ju bar vid transverterkörning
    Dvs skulle D46 vara fealkitg eller Q15, har ett svagt minne av detta,

    Men är sändaren helt OK nu?
    Hur beter sig mottagaren? går på något band?

    Hör du signaler om du petar på D24 till D40, sttrecksidan, de är ju alla smmankopplade.

    Hör du signaler om du petar på andr sidan av BPF, dvs D23 till D39, strecksidan

    Genom att lyssna vid olika punkter kan vi ringa in felet. Att peta menar jag en testpinne med en sladdstump på som då är en antenn.



    Du nämner D26, den skall leda enbart vid det band den är för, dvs 15 -22 MHz
    Men oavsett viklet band du haar inställt så leder ju någon av dioderna D24 till D40, Skulle kondingen C174 0,047 uF läcka, vilket är vanligt om de utstts för åska, så blir det ju konstiga spänningar. Dvs kolla den kondingen

    de Roy
     
  2. Calle

    Calle Well-Known Member

    till Roy
    [​IMG]
    Hej tack för hjälpen! D45 leder spänningpå båda sidor vid RX Har klipt D46 .Hör starka stationer svagt i bruset vid samtliga dioder du nämde ! RX/TX knappen o PTT
    o VOX funkar Röd sändningslampa lyser ,men som jag nämde tidigare hörde jag sett surr som överslag ! Jag tryckte in voxen o blåste i micken då smal det till i sändarsteget
    och inget surr mer!
    de sm7gqf
    [​IMG]
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    15 sep. 2019 17:57
     
  3. Calle

    Calle Well-Known Member

    till Roy
    [​IMG]
    Hej Roy!Har kommit över ett RF kort ! Finns tydligen en hel del i stugorna som slarvat med att
    ta ut kontakten på antenningången,under sommar halvåret. Kollade direkt om jag har spänning på
    IC kretsarna IC 1 var ok med IC2 1.2v bytade R13 2,2ohm som ändrat värde till 36K ,så nu är det 14v på krettsen igen. Undra vad som kan va orsaken till detta.Är lite frustrerad över att nästan alla Dioder sitter med glaskroppen kloss in till kretskortet! Får väl byta dom lite slumpmässigt!
    Du kanske kan tippsa om vilka som jag kan kolla först! Vad det gäller sändarsidan så funkar
    PTT TR/SW switchen VOX BREAK IN och CW nykeln ,men ingen effekt ut! Taksam för hjälp!
    de sm7gqf
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    sön 29 sep. 13:33 (för 8 dagar sedan)
     
  4. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    mån 30 sep. 14:37 (för 7 dagar sedan)


    till Roy
    [​IMG]
    Hej! RF kortet jag kämpat med Upptäckte jag nu att Q15 fattas baksidan på trissan och R88 är svartbränd. Då jag tryckte in vox knappen o blåste i micken så small det till i sändarsteget
    måste blivit en rejäl kortis då Q15 och motståndet gick hädan!
    Nyiförskaffade RF kortet är inte heller friskt som jag skrev tidigare. Har oxå kollat över spänningarna på Q1-Q7 som är ok men Q8 är kanske inte helt ok
    Q8 RX 10v TX0,5v
    RX2,5v TX3,6v
    RX2,3v TX 0,4v
    RX2,2v TX0,4v
    På dom olika benen , är inte riktigt ok
    D20 RX 8v TX0,6v anoden ska va 0v
    Spänningarna på stiftkontakterna stämmer!
    Ska fortsätta kolla vidare på trissorna som är kvar!
    de sm7gqf
     
  5. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    tis 1 okt. 12:50 (för 6 dagar sedan)


    till Roy
    [​IMG]
    RF kortet Där Q15 delade sig där var 5st motstånd som är brända mellan Q15 och Q14
    Kollade sändar pat syns inget på komponenterna där. Men ANT SW UNIT har nog fått
    stryk Q3 ett ben 0,15v nästa 5,5v med både RX o TX C11 och D3 har 13v på båda benen.
    När jag tänder radion så är anoden på D1 0v sedan ökar den till 4,5v samma spänning på antenn ingången. Är det riktigt??
    de sm7gqf
     
  6. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    fre 4 okt. 18:08 (för 3 dagar sedan)


    till Roy
    [​IMG]
    Hej!Alla dioder jag petar på blir det starkt brus o svaga stations signaler! Men inte D1 D2 D3
    D4 D48 D49 D53 D54. hörs ingen reaktion i högtalaren D19 D22 mycket svagt brus när jag rör vid
    dem! Kände på L101 hörs talet ganska bra men mycket brus! Kan ju oxå va en konding med avbrott eller en drosel som ändrat värde ,Micro Henry ???
    de sm7gqf
     
  7. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Carl-Eric Hoff <sm7gqf@gmail.com>
    lör 5 okt. 20:56 (för 2 dagar sedan)


    till Roy
    [​IMG]
    Har mätt upp några trissor o en diod! Q16 RX 9v TX 12v på mittbenet
    RX0v TX 1v Enligt schema är det rent åt skogen! Q17 RX 9,5v ska va 6,5v
    RX 0v TX 0,5 ska va 0,7v Q21 RX 11v TX 2,3v andra benet RX 0,06v TX 2,3v
    D44 TX 11,5v ska va 13,5v RX 8,5v . När jag tänder upp mottagaren så hör jag stationer
    svagt o spänningen är 0v på anteningången men efter några tim så har den stigit till mellan
    2,5v upp till 4v ! Hoppas du kan hjälpa mig med detta!
    de sm7gqf
     
  8. Calle

    Calle Well-Known Member

    [​IMG]
    Roy Nordqvist
    10:23 (för 7 timmar sedan)


    till mig
    [​IMG]
    HEJ!

    Ja detta är inte lätt.

    Q16 detta är en trekantig transistor, den är en vanlig transistor med inbyggt basmotstånd. Prova helt enkelt emd at ta bort denna, används bara vid trnsverterkörning

    Q17, Ja var kommer då denna spänning ifrån? Ev från Ant SW unit, prova att dra ut J10 RANT och se om spänningen kommer i den koaxen. I så fall är det et fel på Ant SW unit.

    Q21 Man kan möjligen tänka sig att du har någon matningspänning fel då du ah flera ställen med för hög spänning, Kolla R8 V T8 V och 8 V

    Får du en spänning på antennjacken eger en tid, den kommer förmodligen från ant SW unit, där man kan misstänka felr ker kondingar som läcker.
    det är typsikt att såda kondingar kan göra så.


    de Roy
     
  9. Calle

    Calle Well-Known Member

    Hej Roy !Har kollat upp lite på RF kortet ! J10 är 0v ! D24--D40 Låga bandet RX 9,5v TX 12v Höga o låga ingen skillnad!
    Q16 RX ov TX 1v På ena benet andra RX 9v TX12v Q19 RX 8v TX 0,05v andra benet RX 0v TX 0v J1 Pre/ Att sw 20 db är 12v 30 db är12v!
    Känns som jag springer runt i ett ekorrhjul o inte hittar ut suck!
    de sm7gqf
     
  10. SM4FPD

    SM4FPD Well-Known Member

    Mycket svårt att ge några bra råd här.
    Är du på det nya RF unit nu och felsöker?

    Jag skulle börja lite från början.

    1. Är både sändare och mottagare döda nu?
    2. Tidigare sa du att TX går, i så fall har vi mottagarfel.
    3. Sändare och mottagare använder många samma steg, bl.a. bandpassfiltren.
    4. I så fall är felet mellan bndpassfiltrens högra sida till antennjacken.

    För att börja från början lite.
    Mät upp spänningar, på alla konkterna till kortet finns spänningar angivna på schemat.
    Bandpassfiltren kopplas in med dioder som bekant.
    En spänning läggs på varje diodpar per bandpassfilter. Genom att mäta spänningen på var sida av strömbegränsningsmotstånden ser man om det flyter ström genom dioderna för att de skall leda.
    De filter som inte används, dvs de för andra band, och då skall det inte finnas spänning på dessas dioder. Ibland finns det, och beror då på att en eller fler dioder är kortslutna.

    Har vi åska i båda RF-unit är det svårt. Både halvledare och kondingar skadas.

    Du kan mäta över kondingar genom att se om det är olika spänning dessa båda sidor, är et samma eller nästn samma spänning på båda sidor om kondingar är de kortslutna.
    Gäller ke kond. de gröna platta.
    Eleketrolyter skadas sällan.

    SM4FPD
     
  11. Calle

    Calle Well-Known Member

    Spänningar ok! Nya RF kortet Q1 enligt schema Pre Att Sw on Rx 22mv R10 13v ena benet 4,5 v andra benet , var försvinner 4,3v? Enligt schemat finns inget mellan R10 och Q1.
    Kollat lite på bandpassfiltret en del av dioderna kan jag komma åt o mäta , andra är så djupt nerstuckna i kortet så jag inte kommer åt ,så även alla keramiska kondingar,
    något frustrerande må jag säga.Har fått kläm på att IC 1 flyttar sig spänningen på benen vad gäller 12,5v o 4,5v på låga banden!Vad gäller TX så funkar sändningslampan
    o S metern går till noll ,högtalaren tystnar ,när jag trycker in PTT knappen eller väljer RX/TX knappen även vox o nyckel funkar,men ingen signal ut via sändarsteget!
    de sm7gqf
     

Share This Page