Vågutbredning är komplicerade saker men om man nöjer sig med att ta reda på vilka tider på dygnet och vilka frekvensband som har störst sannolikhet att fungera så blir det genast mycket enklare.
Ett bra verktyg är VOACAP-online. Användarinterfacet är väldigt lättanvänt. När det gäller förbindelser på kortare distanser som t ex inom Sverige där signalstyrkorna ofta kan bli mycket höga så är det lämpligt att ange en låg sändareffekt som t ex 0,1 W eller 1 W samt välja den antenntyp i listan som passar bäst med sin egna. Då kan man lätt se vilken tider på dygnet som är mest trolig att det fungerar t ex med hjälp av grafen med de färgade fyrkanterna för respektive band som finns under menyvalet "Band-by-band". Det går även att ange motstationens antenntyp och när det gäller lågbanden 40 och 80 m så kan man förslagsvis välja en dipol på 10-15 m höjd vilket kan vara representativt för vad de flesta använder sig av.
Är man intresserad av att få ett hum om vilka signalnivåer ens sändare med t ex 1 kW till en dipol kan förväntas prestera hos en motstation någonstans i värden så går det också.
Jag har använt både VOACAP-online och VOACAP där man själv fick mata in all data manuellt (krångligt) och min erfarenhet är att prognoserna är synnerligen användbara och stämmer förvånansvärt väl med verkligheten. Man får dock ha i minnet att det är just prognoser och medelvärden under en längre tidsperiod som visas och att beräkningarna baserar sig på medelvärden. Konditionerna från dag till dag kan som bekant variera från helusla till fantastiska. Detta kan programmet inte klara av så klar.
Men som sagt, nöjer man sig med att ta reda på vilka tider på dygnet ett visst frekvensband har störst sannolikhet att fungera för att bestämt förbindelseavstånd är detta ett kanonprogram i hög klass. Man kan omvänt se att det finns tider på dygnet där inte ens 100 kW till jätteantenner har en chans att fungera och bara att kunna se detta i prognosprogrammet är ju en vinst i sig.
Det finns en mängd olika möjligheter att få prognosdatan presenterad i tabellform och grafer m m där alla möjliga parametrar kan beräknas och visas utifrån den indata man väljer. Det är väl värt att lägga x-antal timmar för att lära sig hur programmet fungerar, dess möjligheter och begränsningar och som belöning garanterat få många Aha-upplevelser.
Förr i tiden innan dessa hjälpprogram fanns fick man förlita sig på tabellverk i böcker eller olika sorters prognoser som de vi såg i t ex QTC. Bäst koll på vågutbredningen hade de som var aktiva på radion varje dag och ständigt lyssnade över banden för att notera vad som hördes när. Vi som började i den änden har en otroligt bra grund att stå på och utdatan från prognosprogrammen blir mer en bekräftelse på det vi redan lärt oss av erfarenhet. Ungefär så.